Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Příspěvky nezměněny, pro rok 2008 jednorázová berně

Členské příspěvky ŠSČR zůstávají nezměněny, propad z vlastních zdrojů ČSTV bude kompenzován mimořádným členským příspěvkem pro rok 2008 ve výši 50% standardní taxy a VV ŠSČR jmenuje expertní komisi, která do 31.8.2007 předloží VV ŠSČR a krajský svazům zprávu o možnostech posílení příjmové stránky rozpočtu ŠSČR.

 

To jsou hlavní závěry sobotní konference ŠSČR v havlíčkobrodském Hotelu Slunce. Příjezd delegátů byl letos časný (Praha a jižní Morava už snídala v hotelu více než hodinu před zahájením), prezentace delegátů plynulá, (na snímku se zprava usmívají ostravská a pražská seretářka ŠSČR Jitka Kniezková a Miroslava Jůnová, ročenky ŠSČR předává předseda Organizační komise Jiří Krejnický a cesťáky účtuje hospodář Jindřich Papay),

 

 

takže se začalo téměř na čas za 96% účasti 54 delegátů z 56. Neuvěřitelné je, že počet mandátů vyšší než 50 vytrval v sále až do závěrečného hvizdu pracovního předsednictva (zprava Petr Herejk, Václav Paulík, Ondřej Vinlárek a Jindřich Papay)

 

 

v 18.15, tj. více než 2 hodiny po plánovaném konci konference. Oč disciplinovaněji delegáti setrvávali na místech až do úplného konce jednání, o to rozpačitěji se někteří vraceli do svých domovů. Dojmy z konference z pera bývalého člena Revizní komise MŠS i ŠSČR Karla Volka jsou spíše příkré než rozpačité, nevyjadřují "názor delegátů z JmŠS" ale rozhodně se dotkly toho, o čem se nejspíš diskutovalo v nejednom autě pádícím z konference podvečerní a noční zimou a tmou. Přečíst si můžete zde.

 

 

Přitom začátek konference byl rychlý a optimistický. Nezaujatý pohled na zprávu o činnosti za rok 2006 musel konstatovat, že šlo patrně o jeden z nejúspěšnějších roků v novodobé historii ŠSČR. David Navara se definitivně stal českou sportovní celebritou, která je zvána do turnajů nejvyšší kategorie (Wijk) a prakticky neustále se objevuje v médiích, dokonce i v televizi (v průběhu Wijku denně ve sportovním zpravodajství). Na obrazovkách (ČT 4) se konečně objevil pravidelný šachový magazín. Přidejme 11. a 10. místo mužů a žen na Olympiádě, stříbro a bronz Vlastimila Jansy z MS a ME seniorů, 9. místo Pardubic v Evropském poháru, velmistrovské tituly pro Viktora Lázničku, Roberta Cveka a Petra Veličku, stříbro Vojty Pláta z ME nebo zlato Jany Maříkové z mistrovství EU mládeže.

 

Czech Open, největší světový festival šachu a her, měl statut ME amatérů a MS školních týmů, V Brně proběhl reprezentační pohár Mitropa, ve Znojmě ME žen v rapidu, jedná se o klasickém ME žen v Praze. V Česku žijící Bessel Kok jen těsně neuspěl na funkci prezidenta FIDE a IM Petr Pisk na funkci generálního sekretáře ECU. Ač to možná není v moři drobných problémů patrné, je český šach v poslední době na vzestupu.

 

To mohli Petr Herejk, David Ciprys i Evžen Gonsior konstatovat i do televizních kamer, které v sále bzučely okolo oběda. Upozornění divákům "zatím vše probíhá hladce, ale to nejtěžší nás teprve čeká" se bohužel vyplnilo do puntíku.

 

 

"Hlasovací mašinerie" (slovy jednoho bývalého šachového bosse) zcela překvapivě a bez nejmenšího zaváhání schválila zvýšené platby navržené Komisí rozhodčích, ale u členských příspěvků se stroj zadrhl a nehnul se z místa po nekonečné 3 hodiny od cca 14 do 17 hodin.

 

Původní návrh ŠSČR zvýšit příspěvky o 100% neměl šanci projít, protože delegáti největších krajských svazů z jižní a severní Moravy a středních Čech byli zavázáni svými konferencemi hlasovat proti. K nim se přidala většina ostatních, jediným krajem jednoznačně podporujícím návrh ŠSČR se stalo Ústí nad Labem. Neprošlo zvýšení o 100%, i hlasovalo se o 50, 30 i dalších procentech, ale ouvej. Některé návrhy byly podmíněny uvolněním prostředků pro "mládežnickou loby", jiné přesně naopak požadovaly zvýšení minimálního desetikorunového příspěvku pro mládež, jedni nesouhlasili s velkým zvýšením, jiní zase s malým, další se nemohli dohodnout na dělícím poměru pro ŠSČR a kraje a tak se hlasovalo a hlasovalo a většina delegátů už začínala mít totální chaos v tom, které návrhy už šly do hlasování a proč byly vlastně zamítnuty. Jediným schváleným návrhem se stalo zřízení expertní komise, která by se měla podívat na finance svazu a dát nezávislý návrh, jak posílit příjmovou stránku rozpočtu.

 

Po poradě pracovního předsednictva se hlasovalo o tom, zda se bude dále hlasovat o výši příspěvků a světe div se, tento návrh prošel. Toš tedy znovu a celé ješte jednou. Při další přestávce už se kromě pracovního předsednictva sešli i zástupci jednotlivých krajů a ukázalo se, že jediným řešením s alespoň malou šancí na přijetí je jednorázový členský příspěvek pro rok 2008 ve výši 50% obvyklé taxy (tj. dospělí 50Kč, děti 5Kč, nevýdělečně činní 25Kč). Tento mimořádný příspěvek by měl vykompenzovat propady dotací z ČSTV a překlenout období do příští konference, která by na základě závěrů výše zmíněné expertní komise měla přijmout trvalejší řešení.

 

Na ostatní problémy zbylo minimum času, mnozí na diskusní příspěvky pod vlivem časového presu rezignovali. To je určitě škoda. Příští schůze je volební a na podobné hlasovací exhibice rozhodně nebude čas. Možným řešením by mohlo být předjednání klíčových finančních požadavků s krajskými svazy. Nynější návrh VV ŠSČR nebyl kromě Ústeckého kraje (působiště místopředsedy a hospodáře ŠSČR) a několika jednotlivců přijatelný pro nikoho a ostatní kraje přijely s tak diametrálně odlišnými návrhy, že dohoda by byla spíše zázrakem.

 

Nuž uvidíme příště. Volit se bude nový výkonný výbor. Přes výhrady k současnému vedení a kuloárové dohady o zájmu nebo nezájmu současného předsedy kandidovat i na další 3 roky si prozatím jiný než stávající tým jen těžko někdo dokáže představit.

přidal David Ciprys dne 25.02.2007 | sekce: Výkonný výbor


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009