Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Skleníková pohoda v Boskovicích

Určitě největší zásluhu na uspořádání mládežnického turnaje ze seriálu KP v rapidu v Boskovicích má Ing. Zdeněk Vojáček z Durasu Brno. Jeho reportáž doplněná fotografiemi (zejména) pana Blahynky vypráví o pohodovém turnaji, který by se v těchto končinách rozhodně neměl konat naposled:

 

Za podmračeného počasí a teplot, které spíše charakterizují měsíc březen, se k bojům za šachovnicemi sešli téměř všichni předem přihlášení účastníci. V médiích avizovaná epidemie respiračních onemocnění nijak podstatně do řad přihlášených nezasáhla. Jak se během turnaje ukázalo, bylo konání turnaje v Boskovicích zvoleno velmi předvídavě, a to zejména pro účast mládeže z Jevíčka, Kunštátu a Rájce - Jestřebí. Překvapením pro pořadatele byla nízká, téměř žádná, účast místní mládeže, přičemž byly místní základní školy (které mají navíc společné ředitelství) včas o akci informovány. Početnou část účastníků tvořili hráči, kteří se krajských turnajů zúčastňují pravidelně. Nejvíce soutěžících bylo z Brna. Přijeli také účastníci z Vyškova, Zastávky u Brna, Kuřimi, Tišnova, ale také "ze vzdáleného Hodonína".

 

Zámecký skleník, jak je vidět ze zachycených snímků,

 

 

je situován ve velmi pěkném prostředí, vlastní sál s výbornou akustikou (konají se zde koncerty a další významné kulturní akce) byl připraven dle požadavku organizátorů a jak řekli mnozí rodičové, "pro turnaj jak dělaný".

 

  

Při pracovních povinnostech představitelů místní radnice, starosty pana Dohnálka a turnaj zaštiťujícího místostarosty pana Budiše, mládeži popřál úspěšné boje pan Kovář (u mikrofonu momentálně pan Vojáček),

 

  

který vyšel všemožně pořadatelům organizačně vstříc. Po nutných informacích z oblasti pravidel šachu mohl být turnaj bez zpoždění zahájen.

 

Vlastní turnaj měl bezproblémový průběh. Mladší žáci nasadili rychlé tempo a po třech kolech utekli těm starším o celé kolo. Hyperaktivní jedinci využili blízkého okolí k uvolnění stresu z odehrání partií. V obou turnajích se hrály velmi zajímavé partie. Středem zájmu však byly partie v kategorii mladších žáků, zejména mezi hráči, kteří bojovali o nejvyšší příčky. Přihlížející rodičové oceňovali průběh partií mezi Borufkou (Hodonín) a Musilem (Lokomotiva) 0:1, Musilem a Strnadem (Duras BVK) 1:0 a Borufkou a Blahynkou (Lokomotiva) 1:0. Na fotografiích vídíme klíčový souboj Musila s Blahynkou

 

 

a Borufky se Strnadem.

 

 

Tyto partie byly obsažné a mladíčci prokazovali přehled a bojovnost na prvních šachovnicích. Jediným významným překvapením byla prohra favorizovaného Sikory (Lokomotiva) s neznámým místním Korduliakem (Duras) v úvodu turnaje. Chvíle odpočinku mohli všichni přítomni strávit v přilehlém předsálí, kde bylo zajištěno občerstvení pro všechny účastníky.

 

  

Turnaj starších chlapců byl zejména soubojem Svobody (Lokomotiva) a Práška (Hodonín).

 

 

Svoboda zaváhal v prvním kole s M. Kratochvílem (Zastávka) 1/2, Prášek zvítězil a udržoval si vedoucí pozici. Svoboda se propracoval na první desku v 5. kole a ve vzájemném souboji Práška porazil. Se stejným bodovým ziskem se oba rivalové probojovali do posledního kola. O vítězství nakonec rozhodlo vedlejší kritérium.

 

  

Oba turnaje byly nakonec odehrány dříve než bylo původně plánováno. Představitelé obce do této doby nestihli ukončit své mimoměstské pracovní povinnosti. Vyhlášení vítězů se zhodnocením odehraného turnaje a pozvánkou na další turnaj série KP v rapid šachu (Brno, hotel Bobycentrum, Gillarův memoriál, 3.3.2007) se muselo obejít bez jejich přítomnosti.

 

Ceny to obou turnajů v podobě velmi pěkné keramiky (jak ji hodnotily přítomné maminky) zajistila místní radnice. Další drobné ceny včetně speciálních cen pro nejlepší dívku, nejmladší účastnice, vítěze kategorií zajistili organizátoři a spolupracující rodičové od různých sponzorů z Brna a Boskovic.

 

Turnaj byl zakončen bohatým aplausem přítomných, když pan Kovář poděkoval za organizačně dobře zvládnutou akci pp Palovskému (obsluha programu a zpracování výsledků) a autorovi těchto řádků s jednoznačným slibem, že uspořádání této akce v následujícím roce bude MěÚ Boskovice jednoznačně podpořeno.

 

Zdeněk Vojáček

 

Výsledky staršího turnaje naleznete zde.

Výsledky mladšího turnaje naleznete zde.

 

přidal David Ciprys dne 21.01.2007 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009