Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

V KP škol 2018 Brno suverénní, Kuřim rekordní

Jihomoravské kolo Přeboru škol ještě posílilo dlouholetou nadvládu mládežníků z krajské metropole - na "bednu" vystoupalo sedm (!) brněnských škol (přesněji šest¸ Jaroška si šla pro zlaté medaile ve dvou kategoriích) a vklínila se mezi ně jen ZŠ Kuřim Tyršova se zlatem z nejmladší a stříbrem z prostřední kategorie.

Mezi nejmladšími dětmi z 1. stupně základek vyhrála ZŠ Kuřim Tyršova už po osmé v řadě! Neuvěřitelný a těžko překonatelný rekord. Úspěšný kuřimský kouč na gratulace "skromně" odvětil, že se tato šňura pravděpodobně ještě prodlouží... Zvedne někdo hozenou rukavici?

Výsledky kategorie 1. stupeň základních škol

Výsledky kategorie 2. stupeň základních škol

Výsledky kategorie střední školy

Partie z on-linu si můžete stáhnout zde

V sále Domu školství v Břeclavi bojovalo v úterý 23. ledna 2018 o medaile a dvě postupová místa do republikového kola 40 družstev se 183 hráči na soupiskách. Z oprávněných účastníků se omluvila v kategorii 1. stupeň ZŠ Šumná, v kategorii středních škol Gymnázium Vyškov a Brno Vídeňská.

Řadu pěkných fotografií najdete na webu Františka Šimíka

K doplnění na sudý počet bylo pozváno gymnázium Matyáše Lercha Brno v obou starších kategoriích a dále Biskupské gymnázium Brno s Gymnáziem Hustopeče mezi středoškoláky. Všechny kategorie se tak hrály jednotně švýcarským systémem na 7 kol 2 x 20 minut na partii.

Rekordní počet družstev byl způsoben změnou postupového klíče okresních kol. Zatímco v dříve muselo k postupu dvou družstev hrát v okresním kole alespoň pět škol, nyní už stačí jen tři. Zejména u středoškoláků je to krok správným směrem. Po vlně slučování středních škol systémem "všichni se všemi" je téměř vyloučeno, že by se jinde než v Brně pět středních škol v okresním kole sešlo.

V nejmladší kategorii 1. stupeň základních škol dosáhla na rekordní osmé zlato ZŠ Kuřim Tyršova.

Těžila z kvalitní sestavy pěti vyrovnaných borců - i náhradník dostal důvěru 4x a odměnil se trenérovi čtyřmi body. Kromě remízového "předčasného finále" ve 2. kole s brněnskou ZŠ Bakalovo nábřeží drtila Kuřim své soupeře výhradně 4 : 0 nebo 3,5 : 0.5. Stříbrná ZŠ Bakalovo nábřeží

měla podobně vyrovnanou sestavu a může hrát důstojnou roli i v celostátním kole. Brňáci měli v sestavě jediného "stoprocentního" hráče s výsledkem 7/7 - Lauru Coufalovou na třetí desce. Ostatní školy už měly výraznější výkonnostní odstup. Kromě bronzové ZŠ Brno Sirotkova mohli v medaile ještě skrytě doufat žáčci z Milotic a druhé kuřimské školy Jungmannova, zbylé týmy už měly v sestavách převážně začátečníky.

ZŠ Milotice patřila k příjemným překvapením soutěže

V prostřední kategorii 2. stupeň základních škol nastoupilo brněnské Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše ve stejné sestavě jako loni a neochvějně dokráčelo k obhajobě krajského titulu. Tým bez slabin v sestavě David Barák (6/7), Vilém Faja (6/7), Petr Glozar (5/6), Filip Nezval (4/5) a Olga Dvořáková (3/3) je pravděpodobně nejžhavějším jihomoravským želízkem v boji o republikové medaile.

Jedinou horkou chvilku připravila vítězům stříbrná ZŠ Kuřim Tyršova ve třetím kole. Úderná kuřimská dvojka David Němec a Lukáš Petříček (13,5/14)

porazila brněnské Davida Baráka s Vilémem Fajou a obrala tak Jarošku o jediný zápasový bod (2 : 2). Zbylým kuřimákům už se tolik nedařilo a tak stříbrné medaile vybojovali až v hodině dvanácté (přesněji okolo druhé odpolední), když do té doby "jasně druhé" Gymnázium Hustopeče

nezvládlo napětí posledního kola a prohrálo se ZŠ Brno Kuldova krutě 0 : 4. Při tom na bronz stačilo Hustopečským uhrát jedinou remízu, na stříbro 1,5 bodu... Dlužno ovšem dodat, že bronzová Kuldova měla velmi silný tým stejně jako třeba Gymnázium Strážnice

nebo ZŠ Zastávka a boje ve středu pole byly mimořádně tvrdé a vyrovnané. Jediným stoprocentním borcem soutěže se stal už jmenovaný David Němec z Kuřimi.

Hranolky s kečupem ke každé partii!  Spotřeba byla obrovská...

V nejstarší kategorii středoškoláků je už léta jasným favoritem Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše v Brně, ale každý rok ho někdo prožene. Letos se o prohánění staralo Biskupské gymnázium Brno. Je paradoxem a důkazem síly brněnského městského kola, že borci ze stříbrného Biskupského gymnázia i bronzového Gymnázia Matyáše Lercha museli žádat o divokou kartu, protože v brněnském kole skončili až třetí a čtvrtí...

Ústřední partie lídrů Jarošky a Biskupského gymnázia

Byť vzájemný zápas s Biskupským gymnáziem Jaroška vyhrála 2,5 : 1,5, po celou soutěž měly oba týmy stejný počet bodů nebo se lišily o pouhý půlbod. S vyrovnaným skóre šly i do posledního kola a už to vypadalo na velké překvapení. Nakonec vše "zařídil" Vojtěch Fedra z Gymnázia Blansko, který nečekaně porazil Šimona Foučka z Biskupského gymnázia, zatímco Jaroška přehrála Gymnázium Kyjov "podle plánu" 4 : 0. Za bronzovým Gymnáziem Matyáše Lercha zela poměrně velká výkonnostní propast. Jediným stoprocentním hráčem se stal Jan Matyáš Dvořáček z Biskupského gymnázia.

Oč měli někteří méně bodů, o to rychleji jim při partiích létala v rukou rubikova kostka, vítězové turnaje by to stoprocentně nezvládli

Galerie vítězů

Kategorie 1. stupeň základních škol

1. místo: ZŠ Kuřim Tyršova

2. místo: ZŠ Brno Bakalovo nábřeží

3. místo: ZŠ Brno Sirotkova

Nejlepší hráči

Kategorie 2. stupeň základních škol

1. místo: Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše Brno

2. místo: ZŠ Kuřim Tyršova

3. místo: Tyršova ZŠ Brno Kuldova

Nejlepší hráči

Kategorie střední školy

1. místo: Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše Brno

2. místo: Biskupské gymnázium Brno

3. místo: Gymnázium Matyáše Lercha Brno

Nejlepší hráči

přidal David Ciprys dne 17.02.2018 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009