Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Zpráva Komise mládeže pro konferenci Jihomoravského šachového svazu

Komise mládeže JmŠS má za úkol řídit práci se šachovou mládeží v Jihomoravském kraji. Řídí a spoluorganizuje mládežnické soutěže, sleduje tréninkovou přípravu a provádí školení a semináře trenérů, ve spolupráci s hospodářem JmŠS zabezpečuje vyúčtování dotací ŠSČR na mládež. Nemůže ale suplovat přímou práci s dětmi, která zůstává úkolem samotných oddílů. Spolupracuje s okresními šachovými svazy a mládežnickými oddíly jednotlivých okresů – při rozhodování v krajské komisi mládeže má zástupce každého OŠS právě jeden hlas.

1) Schůze
Krajská komise mládeže koná svou schůzi jen jednou ročně, a to vždy v září při losování krajských soutěžích družstev. Na tomto jednání se pravidelně schvaluje termínový kalendář mládeže, který je vzápětí vyvěšen na krajském webu, a je tak celoročně k dispozici všem zájemcům. Další případné problémy se řeší mezi členy komise buď emailem, anebo osobním stykem na mládežnických akcích. Předseda krajské komise mládeže se aktivně účastní rozšířeného zasedání republikové komise mládeže a je členem i užší Komise mládeže ŠSČR.

2) Členská základna
I v uplynulé sezóně pokračoval trend nárůstu počtu registrovaných žáků, a to oproti předchozím obdobím poměrně skokově. Stav k 31.12.2017 činil 475 registrovaných dětí, čímž byly překonány všechny historické rekordy. Padl i rekord 470 registrovaných dětí do 16 let z roku 2005. To jsou samozřejmě jen papírové počty, co se týče dětí skutečně hrajících mistrovské soutěže, tak zde po letech trvalého nárůstu nyní zaznamenáváme spíše stagnaci (sezóna 2014/15 189 účastníků, sezóna 2015/16 185 účastníků a nyní v sezóně 2016/17 192 účastníků). Při tom všem si musíme uvědomit, že organizovanou šachovou činnost do většiny škol bohužel rozšířit nedokážeme.

3) Stav práce s mládeží
V čele práce s mládeží zůstávají okresy Brno-město a Brno-venkov, jejichž oddíly ŠK Lokomotiva Brno a ŠK Kuřim mají početnou mládežnickou základnu a patří mezi republikovou špičku. Oba oddíly mají kvalitní trenérský kádr a propracovaný systém práce s mládeží. Zde již dávno vědí, že kvalita může vyrůstat pouze z kvantity. Oddílem s kvalitní trenérskou prací je i brněnský Duras, který však poslední dobou ustupuje ze svých špičkových umístění na republikové úrovni. Soustavně se práci s mládeží věnují též v oddíle Rozrazil Brno a Šachy Zastávka.
Na okrese Hodonín si velice dobrou úroveň v práci s mládeží udržují v Ratíškovicích a Vacenovicích, soustavně se s mládeží pracuje i ve Veselí nad Moravou.
Na Blanensku i bez formálně ustavené okresní komise mládeže probíhají mládežnické soutěže v pořádku. Soustavně a na dobré úrovni s mládeží pracují v Adamově.
Na Vyškovsku se mládež soustřeďuje v okresním městě. Výkonnostní šach zde bohužel mírně upadá, Vyškovu chybí výraznější úspěch na krajské úrovni.
Na Břeclavsku všeobecnou stagnaci a úpadek vyvažuje úroveň práce s mládeží v Hustopečích, kde je jen otázka času, kdy se dobrá práce s masovkou přetaví i v úspěchy v oblasti výkonnostní.
Slabou úroveň práce s mládeží na Znojemsku se snaží pozvednout nové vedení okresního šachového svazu – v jeho snaze mu držíme palce. Zatím začali sérií turnajů pro mládež a i jinak se snaží mládež zaktivizovat.

4) Organizace soutěží
Všechny krajské mistrovské mládežnické soutěže proběhly v pořádku. Všechny soutěže byly dobře početně obsazeny. Podívejme se nejdříve na seriál turnajů KP v rapidšachu:
Vyškov (leden 2017) – 130 účastníků
Brno (únor 2017) – 122 účastníků
Rajhrad (březen 2017) – 157 účastníků
Ratíškovice (květen 2017) – 84 účastníků
Brankovice (listopad 2017) – 130 účastníků
Ratíškovice(prosinec 2017) – 62 účastníků

Zásluhou Josefa Lahodného a jeho spolupracovníků se i loni na jaře uskutečnila Znojemská královna a královnička. Účast na této soutěži však v posledních zůstává za očekáváním pořadatelů.

Krásné prostory získal KP mládeže jednotlivců, jenž díky Pavlu Lapúníkovi proběhl v krásných rekonstruovaných prostorách orlovny v Brně-Bohunicích. 70 účastníků je proti loňsku (79 dětí) jen mírným poklesem.

Stabilní úroveň a velkou oblibu má i KP družstev mládeže. 16 družstev znamená, že zde přes sto dětí hraje vážné partie se zapisováním Na druhou stranu musíme upozornit, že 50% všech družstev tvoří týmy jen ŠK Kuřim a ŠK Lokomotivy Brno a že dlouhodobě tuto soutěž neobsazují okresy Blansko, Břeclav a Znojmo.

Tradičně skvělým pořadatelským úspěchem skončil v Zastávce KP družstev mladších žáků. Počet patnácti zúčastněných týmů však můžeme vzhledem k tradici této soutěže v našem kraji označit jen jako průměrný.

5) Šachy do škol
Pomalu, ale jistě se projekt Šachy do školzabydluje i v našem kraji. Jako vždy každá škola zdarma získala deset kusů šachových cvičebnic (první až sedmý díl podle vlastního výběru) a nově dostala přístup do unikátního výukového programu Learningchess.net. V našem kraji došlo k výraznému nárůstu počtu zapojených škol – z předloňských 13 a loňských 20 na současných 22.

6) Přebor škol v šachu
Zásluhou hlavního pořadatele Davida Ciprys máme velmi hezké krajské kolohrané tradičně v Břeclavi. Soutěž je velice prestižní a dostat se do krajského kola je cílem mnoha škol. V krajském kole se projevuje nadvláda dětí z okresů Brno-město a Brno-venkov. Republikové kolobylo loni poprvé uspořádáno ve velice reprezentativním prostředí zlínské univerzity na vysoké úrovni. Tato akce se ŠSČR skutečně povedla. Nás mohou těšit úspěchy našich reprezentantů - v kategorii I. stupně základních škol se tým ZŠ Tyršova Kuřim umístil na druhém místě a v kategorii středních škol brněnské Gymnázium na třídě Kapitána Jaroše obsadilo místo třetí.

A jak vypadá situace na jednotlivých okresech?
Historicky dlouhodobě nejpočetněji obsazený přebor Brna-města (27 zúčastněných družstev) vede v kvalitě středních škol (ne nadarmo se říká, že vyhrát brněnský přebor znamená mít v kapse i postup do republiky), jejich počet oproti minulosti však mírně upadá. To ale zatím vyvažuje kategorie I. stupně..
Druhé nejpočetněji obsazované okresní kolo (26 družstev) bylo loni na Břeclavsku. Škoda, že dobrou práci se školní mládeží nedokáží tamější šachové kluby přetavit i do dobré práci na poli výkonnostního mládežnického šachu!
Do pomyslné třetice medailistů můžeme zařadit okres Brno-venkov (15 zúčastněných družstev). Zvláště kategorie I. stupně patří co do výkonnosti vedle Brna-města k nejsilněji obsazovaným.
Na Blanensku hrálo stejně jako loni 16 družstev.
Mírné zlepšení vykazuje s 15 družstvy okres Znojmo.
Naopak mírným zklamáním je účast na Vyškovsku, kde hrálo jen 14 celků.
Poslední příčka patří okresu Hodonín s 11 družstvy.

7) Výkonnostní šach
Proti loňsku a předloňsku začínáme proti jiným krajům zaostávat, naše děti se v republikové špičce prosazují čím dál méně. Přesto jsme nějaké úspěchy zaznamenali - připomeňme:
- 3. místo ŠK Kuřim na M-ČR družstev starších žáků
- 2. místo Elišky Vavřínkové v kateg. D16 na M-ČR v rapidšachu ve Vyškově
- 2. místo Anny Vavřínkové v kategorii D14 na M-ČR v rapidšachu v Mostě
- 3. místo Olgy Dvořákové v kateg. D14 na M-ČR v Koutech nad Desnou


8) Práce s talentovanou mládeží
Práce krajského tréninkového centra mládeže byla několikrát prezentována na webových stránkách kraje, hodnotící zprávu najdete zde. Republikovou dotaci jsme na tréninky vyčerpali v plném rozsahu. Tréninková centra pracují při oddílech ŠK Kuřim, Duras Brno, Lokomotiva Brno a Baník Ratíškovice.
K 1. květnu 2017 byla zveřejněna nová krajská listina talentů. Na listině jsou zastoupeny všechny okresy našeho kraje s výjimkou Znojemska, nejhojnější zastoupení mají okresy Brno-město a Brno-venkov.Z dotace ŠSČR na tréninky mládeže se v květnu uskutečnilo již podruhé v Bzenci krajské tréninkové soustředění, které si udrželo velký zájem – ve třech tréninkových skupinách zde trénovalo přes 30 dětí a i s dospělým doprovodem činil počet účastníků soustředění přes 40 osob.

9) Školení trenérů
Na rozdíl od předloňského roku loni žádné školení trenérů neproběhlo, další běh připravujeme v roce 2018.

10) Krajská reprezentace
V říjnu jsme se zúčastnili v Bratislavěmezinárodního utkání výběru krajů O pohár předsedy Bratislavského samosprávného kraje, kde jsme v silné konkurenci mezi čtyřmi družstvy skončili stejně jako předloni druzí.

11) Šachové tábory a rekreační pobyty
Na poli šachových táborů stále zcela určitě stále držíme primát mezi ostatními kraji. Jen v roce 2017 proběhly pod vedením Brněnské šachové školy, ŠK Bučovice a za pomoci dalších spřátelených oddílů a organizací následující tábory a rekreační pobyty:
a) Itálie - Lignano
b) Itálie - Caorle
c) Domašov
d) Slovensko – Západní Tatry
e) Vřesovice
f) Černá Hora
Celkem se na táborech odrekreovalo 250 účastníků (pochopitelně nejen z našeho kraje). Který kraj se může pochlubit tak vysokým číslem?

12) Spolupráce s ŠSČR
Na peníze v rámci projektu Podpory šachových oddílů a kroužkůdosáhly následující oddíly:
1.-2. 32 ŠK Lokomotiva Brno
1.-2. 32 ŠK Kuřim
3. 18 ŠK Hustopeče
4. 17 ŠK Duras Brno
5. 15 SK Vyškov
6. 8 ŠK Rousínovec
7.-10. 7 KVASACO Vacenovice
7.-10. 7 ŠK Kunštát
7.-10. 7 Šachy Brankovice
7.-10. 7 Šachy Zastávka
11.-12. 6 Jevíčko
11.-12. 6 SK Baník Ratíškovice
13. 5 Slavia Boskovice
Některé naše oddíly však této dotace stále nevyužívají, protože:
a) Nepracují s mládeží na požadované úrovni. Jestliže oddíl nevyjíždí s dětmi na turnaje, pak tady něco není v pořádku a dotyční by se měli nad svou koncepcí výchovy mládeže pořádně zamyslet.
b) Nemají na úrovni odpovídající dnešním požadavkům management oddílu. Mládežnický oddíl by se měl starat nejen o výchovu dětí, ale též se ucházet o granty a finanční podporu. Nelze všechno hradit jen z kapes rodičů (i s podporou jsou totiž požadavky na rodičovské finance poměrně velké). Co si tedy myslet o tom, že mnohé oddíly nedokáží vyplnit tabulku ani v tomto projektu, který je administrativně jedním z nejjednodušších? Zde by se měli ozvat rodiče a požadovat nápravu.
Poskytnuté finanční prostředky byly určeny výhradně na odměny trenérů, kteří s dětmi v daném oddíle pracují, a nemohly být použity na cokoli jiného. Oddíly 1. úrovně obdržely částku 5.799,- Kč, oddíly druhé úrovně 11.598,- Kč. Třetí úroveň byla zrušena. Oproti loňsku je to ve finančních částkách asi pětinový pokles. Důvod je jasný: Částka, kterou republikový šachový svaz rozděluje, je stále stejná, ale s rozšířením projektu se do něj zapojuje čím dál více oddílů.
Tento malý finanční výpadek však byl více než dostatečně nahrazen dalším projektem ŠSČR
Projektem podpory oddílů ŠSČRv jehož rámci získaly:
1 50368 Kč Lokomotiva Brno
2 37126 Kč ŠK Kuřim, z.s.
3 25139 Kč ŠK Duras BVK
4 11864 Kč Jezdci Jundrov
5 11705 Kč Šachy Zastávka
6 11151 Kč ŠK Hustopeče
7 8628 Kč Sportovní klub Vyškov, z.s.
8 7605 Kč Slavia Boskovice
9 7110 Kč TJ Znojmo
10 6987 Kč Galerie Závodný Mikulov
11 6237 Kč Š.K.Sokol Kyjov
12 5796 Kč Šachový klub Kunštát, z.s
13 5778 Kč ŠK Hodonín
14 5373 Kč Šachy Brankovice z.s.

13) Co se nepovedlo
Mnohé věci bereme jako samozřejmost, a teprve když je ztratíme, uvědomíme si, o co jsme přišli. Bezproblémově pracujícího hospodáře Bronislava Chmelíčka se nepodařilo plně nahradit, protože David Hampel, jenž víceméně z donucení a nezbytnosti tuto práci vykonává, na ni nemá příliš času. Dotace podle tabulky úspěšnosti mládeže se tak místo závěru roku 2017 rozesílala až počátkem roku 2018 a také zaslání dotace pro tábor musely Bučovice třikrát připomínat.
Stálý problém často vypadávajícího krajského webu mě přinutil k vybudování záložních stránek komise mládeže, o čemž budu informovat přímo na konferenci. Výpadky webu se objevují několikrát měsíčně a narušují základní povinnost vedení JmŠS informovat o dění v kraji. V dnešní době není myslitelné, aby rozpisy soutěží a propozice nebyly v kteroukoli denní či noční dobu na webu k dispozici – což se bohužel děje. Záložní stránky jsou proto sice plně funkčním, ale přece jen provizorním opatřením, jak problém řešit do doby, než se vyřeší celý problém s krajskými webovými stránkami.

14) Závěrem
Poděkování patří všem činovníkům, trenérům a vedoucím kroužků, kteří se na rozvoji práce s mládeží v uplynulém roce podíleli. Máme pracovité trenéry, nadšené rodiče a i šikovné děti. Přeji všem mnoho elánu do další činnosti i v roce 2018.

Zprávu dne 3. února 2018 zpracoval Miroslav Hurta, předseda Komise mládeže JmŠS.

přidal Miroslav Hurta dne 03.02.2018 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009