Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Patnáctá dovolenka jihomoravských šachistů v Tatrách

Již v roce 2002 začíná nepřetržitá řada letních  vysokohorských pobytů pro turisty a šachisty pořádaných Klubem šachistů TJ Bučovice a Brněnskou šachovou školou. Tak se  mohli setkat uprostřed prázdnin ještě i čtyři pamětníci prvního historického pobytu  na škole v přírodě na Hutách. A letos poprvé na nově vybrané chatě Zverovka v Západních Tatrách - Roháčích. Celkový součet účastníků těchto tatranských výletů již překročil 650, když několik ročníků bylo společných s Liptovskou a Frýdecko-místeckou šachovou školou. Tradicí se stalo také nepravidelné střídání na chatách ve Vysokých a v Západních Tatrách,  ale poznávací výlety odsud mířily ještě také do Chočských vrchů a dolin a také do Belanských a polských Tater.

Nefalšovaná klasická turistická chata Zverovka má již téměř stoletou tradici a pyšní se oprávněně nejkrásnějšími výhledy na hlavní část hřebene Roháčů. V bezprostřední blízkosti bylo hned několik zajímavých vycházkových cílů pro každého a všude kolem cest zrály borůvky a rostly spousty hříbků. Většina aktivních turistů ovšem počítala s výlety do atraktivních dolin s plesy a vodopády nebo s túrami po hřebenech k vrcholům.

Po ubytování a večeři šachisté tradičně zasedli k seznamovacímu turnaji v rapid šachu.  Pro vítěze byly připraveny mapy a knižní průvodci po Tatrách. Zvítězil Petr Kunčar (Bučovice) s 6 body před Zdeňkem Urbanem (AD Jičín) s 5 b. a  Stanislavem Páralem (Orel Ořechov) se 4 b. Hned druhý den většina turistů vyzkoušela první letní roháčskou lanovku pod Salatín a zde si vybrala podle svých zkušeností a sil vhodnou cestu: buď na hřeben anebo k návratu na chatu. Krásná byla vycházka do Zuberce, horalé se museli před bouřkou vrátit na ubytovnu promočení z Baníkovského sedla.

Další den jako jediný z celého pobytu propršel a většina turistů ho využila k regeneraci a  prohřátí v termálním koupališti v Oravicích, k výletům na Oravský hrad, do skanzenu, šachisté mohli zasednout k přátelským partiím.

Vrcholem poznávacího pobytu byl pak výlet přes Roháčský vodopád  k úžasným plesům, který zvládla společně většina účastníků i nejmladší, tříletá Mia Hebronová. Příští odpočinkový den byl využit většinou turistů na společný výlet k Oravskému hradu a na plavbu kolem něj na pltích po řece Oravě.

Nejnáročnější túry byly vyzkoušeny v závěru pobytu: Dívčí družstva s rodiči přešla přes hraniční hřeben na největší chatu celých Tater - na Schronisko polany chocholowskej. Po krátkém odpočinku a odměně „dezertom chocholowskim“ se ještě dokázala poměrně náročnou cestou vlastními silami na Zverovku vrátit. Dalším vynikajícím bonusem byla přehlídka kamzičí rodinky přímo pod naší výpravou vracející se z Polska. Čtyři horalé si dobyli nejvyšší vrchol v hlavním roháčském hřebenu - Baníkov s 2178 metry.

Poslední den děti hledaly kolem tatranského jezera ztracenou ovečku, aby získaly nejen znalosti o vývoji okolní přírody, ale i od bači chutnou odměnu z několika druhů pravého ovčího sýra. Sbíraly také poslední čerstvé borůvky a hřiby a večer si zazpívaly i s rodiči u táboráčku. Několik zájemců shlédlo vystoupení a vyslechlo zpěv krojovaných skupin na Podroháčských folklórních slavnostech ve skanzenu Brestová. Závěrečný šachový bleskový turnaj vyhrál opět Petr Kunčar se 4,5 b. před p. Páralem se 4 b. a návštěvníkem této akce Miroslavem Hurtou se 3,5 body. Horského pobytu “Slovensko – Tatry 2016” se zúčastnilo celkem 30 turistů a šachistů v pestrém věkovém složení od 3 do 77 let. Program pobytu připravilo, ubytování a nové túry předem prověřilo a celou akci zabezpečovalo trio zkušených spolupracovníků: Honza Gorčák, Tomáš Bazzi Pokorný, Peťa Kunčar.

přidal Jan Gorčák dne 18.08.2016 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009