Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Zpráva Komise mládeže pro Konferenci JmŠS za rok 2015

Komise mládeže JmŠS má za úkol řídit práci se šachovou mládeží v Jihomoravském kraji. Řídí a spoluorganizuje mládežnické soutěže, sleduje tréninkovou přípravu a provádí školení a semináře trenérů, ve spolupráci s hospodářem JmŠS zabezpečuje vyúčtování dotací ŠSČR na mládež. Nemůže však pochopitelně suplovat přímou práci s dětmi, která zůstává úkolem samotných oddílů. Spolupracuje s okresními šachovými svazy a mládežnickými oddíly jednotlivých okresů – při rozhodování v krajské komisi mládeže má zástupce každého OŠS právě jeden hlas.
 
1) Schůze
 
Krajská komise mládeže koná svou  schůzi jen jednou ročně, a to vždy v září při losování krajských soutěžích družstev. Na tomto jednání se pravidelně schvaluje termínový kalendář mládeže, který je vzápětí vyvěšen na krajském webu, a je tak celoročně k dispozici všem zájemcům. Další případné problémy se řeší mezi členy komise buď emailem, anebo osobním stykem na mládežnických akcích. Předseda kraje se aktivně účastní rozšířeného zasedání republikové komise mládeže.
 
2) Členská základna
 
I v uplynulé sezóně pokračoval trend velice mírného nárůstu počtu registrovaných žáků (stav k 31.12.2015 439 dětí). Rekord 470 registrovaných dětí do 16 let z roku 2005 však stále ještě nebyl překonán. To jsou samozřejmě jen papírové počty, co se týče dětí skutečně hrajících mistrovské soutěže, tak i zde zaznamenáváme mírný nárůst (v loňském seriálu KP mládeže do 14 let v rapidšachu stoupl počet z loňských 167 na 189 zúčastněných, což je v dějinách této soutěže historický rekord). Při tom všem si musíme uvědomit, že organizovanou šachovou činnost do většiny škol bohužel rozšířit nedokážeme.
 
3) Stav práce s mládeží
 
V čele práce s mládeží zůstává okres   Brno-město, jehož oddíly Šachový klub Lokomotiva Brno a Duras Brno dlouhodobě patří mezi republikovou špičku. Oba oddíly mají kvalitní trenérský kádr a propracovaný systém práce s mládeží. Soustavně se práci s mládeží věnují též v oddíle Jezdci Jundrov a v novém oddíle ZŠ Brno, Vedlejší.
 
Okres Brno-venkov je již tradičně znám výchovou mládeže v Zastávce a v Kuřimi. Zvláště v posledním jmenovaném místě zaznamenává mládežnický šach nebývalý rozvoj, což se mj. projevilo v účinkování Kuřimi v I. lize družstev mladšího dorostu, v družstvech mladších žáků a v trvale dobrých výsledcích v soutěžích družstev škol. Kuřimský trenér Jiří Majer byl ŠSČR v prosinci 2015 vyhlášen trenérem roku a je velká škoda, že toto významné ocenění dlouholeté trenérské práce nebylo oceněno zvláštním článkem na našich krajských webových stránkách, ale Pavel Krupica, na kterého jsem již v prosinci minulého roku s touto žádostí obrátil, nebyl schopen přes sliby a urgence požadovaný článek dodat.
 
Na okrese Hodonín si velice dobrou úroveň v práci s mládeží udržuje ve Veselí nad Moravou a na dobré úrovni mládeží pracují v Ratíškovicích a Vacenovicích.
 
Na Blanensku i bez formálně ustavené okresní komise mládeže probíhají mládežnické soutěže v pořádku. Soustavně s mládeží pracují v Adamově, letos poprvé jsme v KP družstev mládeže zaznamenali účast dětí z Makkabi Boskovice a na krajských přeborech v rapidšachu potkáme i mládež z Lipovce.
 
Na Vyškovsku se mládež soustřeďuje v okresním městě a v Rousínovci. Na turnaje začali opět s mládeží jezdit z Brankovic a s dětmi zkoušejí pracovat i v Nesovicích.
 
Na Břeclavsku se dobře pracuje s mládeží v Hustopečích, na krajských přeborech v rapidšachu potkáme i mládež z Poštorné.
 
Znepokojivá situace panuje na Znojemsku – nulové obsazení krajských soutěží mládeže jak u družstev, tak u jednotlivců, neuspokojivá a zmenšující se účast v okresním kole přeboru škol – to vše jsou varovné příznaky, kterými by se OŠS Znojmo měl podrobně zabývat, analyzovat příčiny neúspěchu a přijmout neodkladná opatření k nápravě.
 
4) Organizace soutěží
 
Všechny krajské mistrovské mládežnické soutěže proběhly v pořádku. Všechny soutěže byly dobře početně obsazeny, a to:
 
Vyškov (leden 2015) – 144 účastníků
 
Brno (únor 2015) – 110 účastníků
 
Rajhrad (duben 2015) – 140 účastníků
 
Ratíškovice (květen 2015) – 82 účastníků
 
Brankovice (listopad 2015) – 145 účastníků
 
Břeclav (prosinec 2015) – 142 účastníků
 
Skvělým pořadatelským úspěchem skončil v Zastávce KP družstev mladších žáků. Krásné prostory získal KP mládeže jednotlivců, jenž díky Pavlu Lapúníkovi proběhl v krásných rekonstruovaných prostorách orlovny v Brně-Bohunicích. Jen počet účastníků zaostává za možnostmi této soutěže.
 
S potěšením můžeme konstatovat, že stále větší oblibu si získává i KP družstev mládeže. Do soutěže se již zapojilo 17 družstev, přes sto dětí tak v této soutěži hraje vážné partie se zapisováním Na druhou stranu musíme upozornit, že dlouhodobě tuto soutěž neobsazuje žádný tým z okresu Blansko, Břeclav ani z okresu Znojmo.
 
5) Šachy do škol
 
Pomalu, ale jistě se projekt Šachy do škol zabydluje i v našem kraji. Do projektu se v roce 2015 zapojilo deset škol z okresu Brno-město a po jedné z Brněnska a okresu Břeclav a Znojmo, tj. celkem 13 škol.
 
6) Přebor škol v šachu
 
Díky dlouhodobé vzorné spolupráci s AŠSK v osobě profesora Jadvidžáka a hlavního pořadatele Davida Ciprys máme velmi hezké krajské kolo hrané tradičně v Břeclavi. Ani v roce 2015 tomu nebylo jinak. Na republikovém přeboru škol náš kraj vzorně reprezentovalo Gymnázium na třídě Kapitána Jaroše Brno, které v kategorii středních škol opět dosáhlo prvního místa a ZŠ Kuřim Tyršova, jež zvítězila v republikovém kole v kategorii 1. – 5. tříd ZŠ.
 
A jak vypadá situace na jednotlivých okresech?
 
Nejpočetněji obsazované okresní kolo (25 družstev) bylo loni na Břeclavsku . Škoda, že dobrou práci se školní mládeží nedokáží tamější šachové kluby přetavit i do dobré práci na poli výkonnostního mládežnického šachu!
 
Dlouhodobě nejpočetněji obsazený přebor Brna-města letos poprvé klesl až na druhé místo (22 zúčastněných družstev). Oproti tradicím byl citelný pokles hlavně v kategorii středních škol. Že by si ostatní školy řekly, že proti favoritům nemají šanci a městské kolo proto raději ani neobsadily?
 
Do pomyslné třetice medailistů můžeme zařadit okres Brno-venkov (20 zúčastněných družstev), který je handicapován nedostatkem středních škol. Kuřimský šachový klub využívá výhody, že na rozdíl od brněnských konkurentů, kteří mají žáky rozprostraněny do mnoha škol, jsou místní naděje soustředěny do dvou základek, a patřičně toho využívají. V krajském kole budou obě kuřimské školy patřit k horkým favoritům.
 
V pomyslném středu se nacházejí okresy Blansko (17 družstev) a Vyškov (16 družstev). U Blanska bychom chtěli vyzvednout skvělou propagační práci tamějších pořadatelů, kteří dokázali dostat okresní kolo i do televizní reportáže.
 
Na okrese Hodonín počet zúčastněných družstev (11) proti loňsku poklesl a naprosto neuspokojivá situace panuje na okrese Znojmo – sedm zúčastněných družstev ve třech kategoriích je velmi, velmi málo…
 
7) Výkonnostní šach
 
Ani v této oblasti nepatříme k otloukánkům. Připomeňme jen:
 
- 3. místo Lokomotivy v Extralize družstev mládeže;
- 2. místo Kuřimi a 3. místo Lokomotivy Brno na M-ČR družstev mladších žáků;
- 1. místo Martina Blahynky v kateg. H18 na M-ČR v Koutech nad Desnou
- 3. místo Davida němce v kateg. H12 na M-ČR v Koutech nad Desnou
- 3. místo Šimona Tajovského v kateg. H8 na M-ČR v Klatovech
- 1. místo Marie Vavřínkové v kateg. D8 na M-ČR v Klatovech
- 3. místo Julie Richterové v kateg. D12 na M-ČR v rapidšachu v Doksech
 
Řada našich dětí reprezentovala naši vlast na mistrovství světa a Evropy a dalších mezinárodních soutěžích.
 
8) Práce s talentovanou mládeží.
 
Práce krajského tréninkového centra mládeže byla několikrát prezentována na webových stránkách kraje, hodnotící zprávu najdete zde. Republikovou dotaci jsme na tréninky vyčerpali v plném rozsahu. Kromě tradičních center v Brně a v Kuřimi začalo od podzimu pracovat společné tréninkové centrum Hodonínska a Vyškovska.
 
K 1. květnu 2015 byla zveřejněna nová krajská listina talentů. Z dotace ŠSČR na tréninky mládeže se v květnu uskutečnilo v areálu autokempu Merkur u Pasohlávek krajské tréninkové soustředění , které vzbudilo nevídaný zájem – ve třech tréninkových skupinách zde trénovalo přes 30 dětí a i s dospělým doprovodem činil počet účastníků soustředění přes 40 osob. Škoda špatného počasí, které tentokrát soustředění provázelo.
 
9) Školení trenérů
 
S předchozí kapitolou úzce souvisí i příprava a školení trenérů. V listopadu 2014 proběhlo školení v Rajhradě a začátkem roku 2015 proběhly zkoušky trenérů IV. třídy
 
10) Krajská reprezentace
 
V říjnu jsme se zúčastnili v Bratislavě mezinárodního utkání výběru krajů O pohár předsedy Bratislavského samosprávného kraje, kde jsme v silné konkurenci mezi čtyřmi družstvy  skončili druzí. Přátelský zápas s Olomouckým krajem se letos poprvé neuskutečnil – reprezentace kraje byla vytížena přípravou zimní olympiády dětí a mládeže, jež se uskutečnila v lednu 2016.  
 
11) Šachové tábory a rekreační pobyty
 
Na poli šachových táborů stále zcela určitě stále držíme primát mezi ostatními kraji. Jen v roce 2015 proběhly pod vedením Brněnské šachové školy, ŠK Bučovice a za pomoci dalších spřátelených oddílů a organizací následující tábory a rekreační pobyty:
 
a)Lignano - Itálie
b)Domašov
c)Tatry - Slovensko
d)Vřesovice
 
Celkem se na táborech odrekreovalo 250 účastníků (pochopitelně nejen z našeho kraje). Který kraj se může pochlubit tak vysokým číslem?
 
12) Republiková Komise mládeže
 
Činnost republikového orgánu se novým složením poněkud zlepšila (možná i tím, že zastoupení zde v podobě autora této zprávy má i náš kraj). Trvalým problémem (a nejenom letošní sezóny) však stále zůstávají postupové kvóty na M-ČR v rapidšachu – republikový orgán si zde neplní své povinnosti a informuje o nich s velkým zpožděním.
 
S velice negativní odezvou se u našich mládežnických oddílů setkala práce předsedy republikové komise mládeže pana Havlíčka na Dlouhodobé koncepci práce s mládeží v ČR. Jeho plány byly především pro nepřipravenost odmítnuty krajskými předsedy komisí mládeže. Pan Havlíček po tomto neúspěchu chce své záměry prosadit pouze v „úzkém kruhu odborníků“ přes VV ŠSČR.
 
Naopak s příznivým ohlasem se setkává finanční podpora ŠSČR tréninkům talentované mládeže a podpoře kroužků mládeže.
 
Na peníze v rámci projektu podpory šachových oddílů a kroužků dosáhly následující oddíly:
1. Lokomotiva Brno (vykázáno 46 žáků)
2. ŠK Kuřim 28 žáků
3. ŠK Duras BVK 14 žáků
4. ŠK ZŠ Brankovice 13 žáků
5.-6. SK Vyškov 12 žáků
5.-6. Šachy Zastávka 12 žáků
7.-8. Spartak Adamov 9 žáků
7.-8. TJ Tatran Poštorná 9 žáků
9. ŠK Svornost Rousínovec 8 žáků.
 
Dobrým počinem ŠSČR je organizování různých webinářů, a to nejen pro děti, ale i *28
 
13) Závěrem
 
Poděkování patří všem činovníkům, trenérům a vedoucím kroužků, kteří se na rozvoji práce s mládeží v uplynulém roce podíleli. Máme pracovité trenéry, nadšené rodiče a šikovné děti. Přeji všem mnoho elánu do další činnosti i v roce 2016.


Zprávu dne 6. února 2016 zpracoval Miroslav Hurta, předseda Komise mládeže JmŠS.

přidal Miroslav Hurta dne 06.02.2016 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009