Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Přebory na základních školách v Brně

Jak značně rozdílná může být účast žáků a žákyň na šachovém přeboru své školy, ukazuje i tento příklad ze dvou základních brněnských škol. Oba turnaje pro převážně neregistrované zájemce (nazývané dříve také "náborové") se odehrály švýcarským systémem na 5 nebo 6 kol bez šachových hodin. Po asi půlhodině hracího času proběhl odhad nedokončených partií, aby soutěž mohla pokračovat plynule dalším kolem. Soutěže materiálně i organizačně zaštítila Brněnská šachová škola.

Na CMcZŠ Lerchova dává paní ředitelka 1x za rok na celý den volno z vyučování všem zájemcům o šachy. Samozřejmě organizáror, rozhodčí, pokud není třeba učitelem na příslušné škole, si většinou musí vzít na tento den volno ze zaměstnání. Každým ročníkem ale účastníků přibývá. Třetího oficiálního přeboru školy se zúčastnilo 53 chlapců a 7 děvčat. Jediný registrovaný hráč Jakub Švejnoha (ŠK Rousínovec) z 6.B zdolal hladce všechny konkurenty. Se šesti body (6 kol) získal kromě přebornického titulu i závodní šachovou soupravu od Brněnské šachové školy. V konečném pořadí za ním mladší žáci odsunuli svoje zkušenější kolegy až za 5. místo: 2. J. Kolář (5.A), 3. T. Varga (5.A), 4. M. Štěpánek (4.C), 5. M. Dvořák (6.B) všichni 5 bodů, 6. O. Kachlík (9.B), 7. J. Kubalec (8.A), 8. J. Procházka (5.A) všichni 4,5 b. Nejlepší hráčkou se ukázala být Jana Gardoňová ze 7.A  na 21. místě se 3,5 b.

Tradičního přeboru (11. ročníku v nepřetržité řadě) na ZŠ Gajdošova se zúčastnilo 13 žáků a 1 žákyně. Turnaj se hraje v posledních letech odpoledne, po vyučování. Přijdou si zahrát tedy jen ti, které šachy již opravdu zajímají... Také letos zvítězil ziskem 4,5 bodu (5 kol) Šimon Vantuch z 8.C. V posledních letech vyhrává na své škole všechny turnaje, obdržel za odměnu knihu-novinku z nakladatelství BŠŠ  Šachové miniaturky. Za ním skončili: 2. D. Geržičák (7.C) se 4 b., 3. M. Horák (7.C) 3,5 b., 4. F. Gotschim (7.B), 5. D. Burian (5.A) oba 3 b. Novou přebornicí je Alžběta Mokrenová ze 7.C se 2 b. na 10. místě.

Obě školy na základě těchto výsledků svých přeborů bez problémů vybrali své reprezentanty do družstev pro kategorie mladších i starších žáků. Přesně dle regulí soutěže se tito nejlepší šachisté zúčastnili i městského kola čtyřčlenných družstev škol na Středisku volného času v Lužánkách. Všechna družstva skončila v první polovině konečného pořadí, některá jen krůček od postupu do krajského kola. 

přidal Jan Gorčák dne 15.01.2015 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009