Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Kuk na extraligu

Ač by to mnozí neřekli, extraliga je absolutní TOP akcí české šachové sezóny. 68 velmistrů a devět hráčů z elitního klubu 2700+ spolehlivě strčí do kapsy i  hlavní turnaj pardubického Czech Openu (46 velmistrů).

Špičkový šach reprezentovaný exmistrem světa Ponomarjovem a logo jihomoravského šachisty úspěšného ve svém povolání - kéž bychom takové spojení viděli častěji

Po Poděbradech a Ostravě se dostalo cti uspořádat tuto akci i Brnu. No, cti... Ona to byla z nouze ctnost. "Musím se všem trochu omluvit za stísněnější podmínky, ale do konkurzu se nikdo nepřihlásil a tak jsem extraligu musel jako generální sekretář uspořádat sám u nás...", pravil IM Petr Pisk do mikrofonu při zahájení sobotního 10. kola.

V souboji s Vojtěchem Strakou pak hleděl nepřítomně kamsi do uličky a evidentně myslel na něco jiného než na partii podobně jako nedaleko sedící Marek Vokáč s víčky (a občas i hlavou ) padajícími dolů jako kámen. Holt těžký život šachového profíka bojujícího na poli bafuňářském i hráčském...

Omluvu za méně místa za stoly, více šumu a horka od spíše letního než jarního slunce pražícího do prosklené stěny sálu následovala další omluva za chybějící páteční výsledky na webu ŠSČR. To už byl trochu trapas. Šachový svaz organizuje finále soutěže, do které manažeři klubů investují statisíce, přenáší on-line všechny partie na web a neumí nahrát výsledky?

Kritika se snesla na hlavu vrchního rozhodčího Ladislava Palovského. Ten v ojedinělých volných chvílích mezi kontrolními pochůzkamu okolo šachovnic a utišováním sálu emotivně odpovídal webovým kritikům, ale problém je jinde. Prostě nikoho z trojúhelníku STK - pořadatel - rozhodčí nepadlo předem domluvit jiný než "standardní model", kdy rozhodčí po skončení všech partií (v pátek se hrálo skoro do půl jedenácté) pošle výsledky vedoucímu soutěže. Ten, je-li u počítače (už nebyl, protože brzo ráno vstával na další velkou akci), nahraje výsledky na web. To je pro nejvyšší soutěž konanou na jednom místě s on-line přenosem všech partií pomalé a nevhodné.

Nový AS Club v Brně - Jundrově je skvělým místem pro šachy. Ovšem pro extraligu, kde část prostoru zaberou on-liny, místo pro oddych a analýzy a hráči jsou zvyklí na vyšší komfort, a kde se počítá i s nějakými diváky , bylo toho místa o něco méně (nebo hráčů o něco více), než by bylo třeba. Velkou šachovou výhodou AS Clubu je absolutní klid. Stojí vlastně uprostřed zahrádkářské kolonie, což kdysi při jeho výstavbě vyvolalo u místních lidí jisté pozdvižení.

Nemusíte ani přelézat plot, abyste se na AS Club podívali opřeni o borovici skrz nefalšovanou chajdu s verandou a ruční pumpou.

Na úzké příjezdové cestě mezi ploty, kterou mnozí na poprvé jistě minou, si mnohem spíše představíte dědu s kolečkem plným klestí než černý mercedes s Alexejem Širovem a ostatními hvězdami mistrovského Nového Boru. Někteří z účastníků si se zahrádkáři o budoucí úrodě od srdce poklábosili.

Jistě jste poznali manažera druhého celku extraligy Rapid Pardubice a manažera Czech Tour Jiřího Petružálka.

Je to neuvěřitelné, ale hvězda Pardubic, Sergej Movsesjan, úřadující vítěz šachové Olympiády s ratingem 2700, je v extraligové startovní listině až na 9. místě! Možná si to málo uvědomujeme a doceňujeme, ale momentálně patří naše extraliga ke špici evropských národních soutěží. A nejen proto, že v ní hraje úřadující vítěz Poháru mistrů Novoborský ŠK.

Zbyněk Hráček na druhé desce? Ale kdeže, na šesté... To je opravdu síla! První desku Nového Boru hájil v Brně David Navara.  

Téměř jediný v obleku s kravatou držel jako vždy prapor nejen čistě šachové, ale i společenské úrovně nejvyšší soutěže. Ob jedno místo bychom našli jednu z největších hvězd extraligy, Alexeje Širova.

Jestlipak si vzpomněl na dobu před 23 lety, kdy jako vytáhlý a střapatý devatenáctiletý mladík, ale už proslulý a ambiciózní juniorský vicemistr světa přijel do Brna na jeden ze svých prvních velmistrovských turnajů... Podobně by mohl vzpomínat i vedle sedící Viktor Láznička

na svůj první velmistrovský turnaj v brněnském Bobycentru v roce 2005 a první titul mistra republiky na stejném místě o rok později. Zajímavou sestavu předvedla Lysá nad Labem. Pražský výběr na zadních šachovnicích Vlastimil Jansa - Ivan Hausner - Eduard Meduna válel už před půlstoletím (prvně jmenovaný velmistr se stal poprvé mistrem republiky v roce 1964) 

a tvořil zajímavý antipod s týmem Litovle složeným na prvních deskách z juniorů zhruba ve věku Vlastimila Jansy před oněmi 50 lety.

Litovelští jsou navíc "tým s příběhem". Pro každého otce-šachistu s nadějným synkem jednou přijde čas, "Napišme kluka na poslední desku, moc neuhraje, ale může někdy pomoct..." Roky jdou, kluk se dere vpřed, táta posunuje dolů, až si jednou role vymění: "Napišme tátu na poslední desku..." Tak jde život. Na první desce Litovle - Jan Krejčí, na osmé - Jan Krejčí.

Na extralize nemohly chybět ani další legendy československého šachu Lubomír Ftáčnik v týmu Turnova

a Igor Štohl za Třinec. "A fakt nemůže Bolku ten Nový Bor ještě někdo předstihnout?!" "Prosím tě kdo..."

Cesta Nového Boru za titulem letos neměla jedinou chybu, na opačném pólu tabulky se k beznadějně poslední ŠK ERA Praha přidružil prohrou v posledním kole tým A64 Grygov. Po 20 letech v extralize! Týmu, který dává prostor především nadějným domácím borcům, je škoda. Grygov i jeho manažer Jarda Fuksík budou extralize chybět, snad nikoliv na dlouho.

Přísálí bylo příjemné, ale jako jediný prostor, kam se dalo ukrýt před nedělní nepřízní počasí, přece jen trochu těsné. Rozhodčí dělali co mohli, Jan Kolašín u on-linů se zlepšoval s každým kolem,

ovšem vedle skvělých zážitků zůstala přece jen malá pachuť jakési hořkosti (např. ve srovnání s loňskou Ostravou). Doprovodné prostory, propagace na webu i v místě konání, jmenovky, výsledky na webu... Tak toto tedy byla nejsilněji obsazená událost roku, to úplně nejlepší, co může šachový svaz nabídnout? Pokud ano, pak je otázkou, zda dobře míněné rady z Černobílé knihy jsou vůbec reálné a čtvrtmilion zaplacený PR agenturám dobře investovaným penízem.

přidal David Ciprys dne 26.03.2014 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009