Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Šachisté s rodinami opět v Tatrách

Tatranská Lesná
S padesátkou zájemců vyjeli na letošní 12. ročník tatranského pobytu pořadatelé z Klubu šachistů TJ Bučovice a Brněnské šachové školy. Protože se většina turistů navzájem již dobře znala z minulých pobytů, tak si bez jakýkoliv problémů domlouvali svoje výletnické skupiny podle věku, zájmů nebo zdatnosti. Nováčci se ke zkušeným znalcům Tater připojovali nebo měli připraveny svoje soukromé rekreační plány.

Šachisté zahájili program hned po příjezdu tradičně seznamovacím turnajem v rapid šachu. Podrobnou mapu Tater si vybral vítěz Lubomír Riška (SPŠG Znojmo) s 5 body (5), druhý skončil Stanislav Juříček (Zbrojovka Vsetín) se 4 body a o 3.-5. místo se podělili dr. Miroslav Kureš (Brno), Ladislav Vojtěch (Spartak Velká Bíteš) a Jan Gorčák (TJ Bučovice), všichni 3 body. Nejlepší z mládežníků byli Michael Kureš (Loko Brno), Václav Ochotný (ŠK DDM Veselí n./M.) a Martin Fasora (Brno) se 2 body, zahrálo si 10 šachistů.

Téměř polovinu naší sestavy tvořily rodiny s malými dětmi. Nejmladšími „turisty“ byli desetiměsíční Mia Hebronová a dvouletý Metoděj Vojtěch, kteří většinu tras absolvovali v krosničkách na zádech svých otců, v nedávné minulosti úspěšných mládežnických šachistů. Rodiče se staršími dětmi se již nebáli připojit k náročnějším přechodům nebo túrám.  Hned při prvním návratu z výletu všechny překvapila prudká bouře s vichrem a kroupami, ale většina turistů měla naštěstí v dosahu bezpečný úkryt v některé z chat nebo už v kabině pozemní lanovky při cestě z Hrebienku. Ještě i další dva dny trochu sprchlo, ale potom již v Tatrách nastoupilo naprosto ideální slunečné počasí. A všichni se  postupně proměnili v rudě opálené indiány.

Ranní start výletníků od školy v prírodě Dětský ráj v Tatranské Lesné

Pro děti i jejich rodiče dozrávaly právě v tento čas kolem cest spousty borůvek a malin a tak bylo potřeba k normálním časům pochodu přidat ještě značnou rezervu na sbírání a mlsání ve velkém.

Rodiče s nejmenšími dětmi obdivují nádheru vodopádů Studeného potoka

Parta zkušených, zdatných turistů postupně zdolala snad všechny náročné vysokohorské cíle v blízkém okolí, novinkou byly přechody dlouhými dolinami od polské hranice – z T. Javoriny a T. Kotliny. Letošním asi nejhodnotnějším výkonem bylo zdolání nejvyššího vrcholu Polska - Rysů (2499 m) náročným terénem od Morskieho oka a sestup slovenskou trasou zpět až na naši základnu. Jeden den byl věnován  kouzelným Belanským Tatrám, kde turisté nad Monkovou dolinou opět zahlédli i klidně se pasoucí stáda kamzíků. Dvojice našich horalů se vypravila a dobyla si také národní štít Slovenska - Kriváň. Nejdramatičtější, ale s dobrým koncem byl přechod Priečným sedlom v prudké bouřce.

Během jediného relaxačního, deštivého dne byly využity možnosti prohlídky muzeí v Lomnici, bobové dráhy, návštěvy Belanské jeskyně a termálních koupališť v blízkém okolí nebo k výletu na Štrbské pleso, do Popradu.

  

Při zdolávání Priečného sedla     Spokojená skupinka našich turistů
překvapila i nejzkušenější        po zdolání Prielomu a Polského hrebeňa
bouřka

Náročný přechod přes Polský hrebeň byl zvládnut s úsměvem

Kurešovi, Juříčkovi a Fasorovi v Belanských Tatrách

Kromě šachů se večer po výletech hrával i fotbálek, nohejbal na novém školním hřišti a také stolní hokej a tenis v klubovně. Závěrečný večer se rozhořel tradiční táboráček, opékali špekáčky, dospělí účastníci mohli degustovat i víno s odborným výkladem. A později si i zazpívat s kytarou svoje oblíbené písničky. Dvanáctý ročník vysokohorského pobytu  s šachovým programem končil vyhlášením výsledků turnaje a předáním cen v jídelně.

Celotýdenní turnaj v půlhodinovkách vyhrála zaslouženě trojice nejzkušenějších šachistů: S. Juříček, L. Riška a Petr Kunčar (Loko Brno) s 8 body (9), čtvrtý skončil Jiří Marek (Staré Město) s 6 body a pátý Michael Kureš potvrdil s 5 body svoji roli nejzdatnějšího šachisty mezi účastníky žákovského věku.

Na letošním pobytu se kromě pořadatelů Gorčáka, Pokorného a Kunčara sešlo a zavzpomínalo na historii ještě i dalších 5 účastníků z prvního ročníku v roce 2002 v Západních Tatrách.

Naše skupinka turistů na kamenném ostrově Popradského plesa

přidal Jan Gorčák dne 14.08.2013 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009