Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Premiérovými akademickými mistry ČR studenti ČVUT Praha

Titul si odvezli studenti z ČVUT Praha. Favorité zvítězili s jedinou remízou s druhými v pořadí - tato jednoduchá věta by ale nevystihla urputné boje, které museli pražští studenti svézt, aby roli favorita úspěšně naplnili.

1. místo - Akademický mistr ČR - ČVUT Praha A - FM Roško Luboš, Svoboda Václav, Cuhra Martin, WIM Havlíková Kristýna

Začněme ale úplně od začátku. Mistrovství  pořádaly společnými silami Vysoké učení technické v Brně a Šachový klub Lokomotiva Brno ve spolupráci s Šachovým svazem České republiky a pod záštitou děkana Fakulty chemické VUT v Brně prof. Ing. Jaromíra Havlici, DrSc. v rámci Českých akademických her BRNO 2012.

Zahajují zleva rozhodčí Miroslav Hurta, děkan FCH VUT v Brně prof. Jaromír Havlica, Eva Pekárková a Břetislav Eichler

Přes podporu všech těchto institucí a soustavnou propagaci vypadala soupiska přihlášených týmů dlouho na přebory Brna a pořadatelé málem ztráceli naději na pořádání regulérního mistrovství. Podmínkou České asociace univerzitního sportu ČAUS byly 4 vysoké školy a 6 družstev.

Výzvy na internetu a několik osobních emailů a zpráv přes facebook naštěstí způsobily, že se na poslední chvíli přihlásily čtyři studentské týmy ze dvou vysokých škol, takže podmínky byly naplněny.

Celkově se turnaje zúčastnilo 14 týmů - 8 studentských, 6 absolventských a zaměstnaneckých. V týmech hrálo 58 hráčů z toho pak bylo 6 děvčat. Na první porevoluční mistrovství vcelku slušná účast, co do kvality pak vynikající (WGM - 1, WIM - 1, IM - 1, WFM - 1, FM - 6).

Hráči si zvolili ženskou námitkovou komisi ve složení WGM Eva Kulovaná, WIM Kristýna Havlíková, WFM Martina Marečková a Alice Havlíčková. Trošku raritka, která snad také přispěla k hladkému průběhu turnaje.

Atmosféra mistrovství byla přátelská a pohodová. Favorizovaná družstva byla 4 studentská ze čtyř největších vysokých škol v ČR. Jednička - ČVUT Praha A (rating 2304), dvojka VUT Brno A (2251) trojka Masarykova univerzita - MU (2245) čtyřka pak Univerzita Karlova - UK (2242). V závěsu pátí absolventi VUT A (2185) šestí MU Brno Slováci (2169) a sedmí ČVUT Praha B (2125) Sestavy nabité, napětí i rivalita hráčům jiskřila z očí, vyhrát ale může jen jeden tým.

A tak se i stalo. Studenti ČVUT A vlastně nikomu nedali šanci. Remizovali jen s MU A,

2. místo - Masarykova univerzita Brno - zprava J.Bernášek, J.Roubalík, M. Marečková, A.Bálková chybí J.Hejný

ale neměli to jednoduché. Často bojovali do posledních sekund, aby všem ukázali, že si přijeli pro titul. Očička ale nejiskřila jen z rivality, měli jsme mezi sebou taky čerstvou slečnu inženýrku - velmistryni Evu Kulovanou. Do sestavy VUT Brno A se totiž vetřel jeden nepředvídatelný člen - byl to spíš takový nežádoucí kibic, který ale dokázal ovlivnit hru všech členů domácího týmu - jmenoval se Jan Becher. Pražané tím pádem zjistili, že přišli o jednoho silného soupeře.

Zkrátím to a vyhlásím celkové vítěze i Akademického mistra ČR.

Obě prvenství absolutně i mezi studenty urvalo ČVUT Praha A - GRATULUJEME !

1. místo - ČVUT Praha A - Václav Svoboda (7,o), Luboš Roško (7,o) Kristýna Havlíková (8,o) a Martin Cuhra (6,o)
2. místo - MU Brno A - Jan Bernášek (6,5), Jakub Roubalík (6,o), Jaroslav Hejný (2,5), Martina Marečková (7,5), Anna Bálková (2,o)
3. místo - Univerzita Karlova - Epaminondas Kourousis (6,5), Marcel Bednář (4,5), Jan Oreský (6,o), Martin Pečinka (3,o), Martin Postupa (3,o)

3. místo - Univerzita Karlova - zleva Oreský Jan, Kourousis Epaminondas, Bednář Marcel, Postupa Martin, Pečinka Martin

Kompletní výsledky najdete zde

Fotogalerie najdete zde

Jednotlivé šachovnice a Dream team mistrovství :
1. šachovnice - Václav Svoboda ČVUT Praha A
2. šachovnice - Luboš Roško ČVUT Praha A
3. šachovnice - Kristýna Havlíková ČVUT Praha A
4. šachovnice - Martina Marečková Masarykova univerzita Brno

Co říci na závěr. Mistrovství to bylo povedené, hra byla kvalitní, zábavy bylo až dost, došli mladí i ti dříve narození, studenti měli výraznou převahu, tak snad příště zaberou i absolventi. Sláva vítězům, čest poraženým a kdo nedorazil letos, tak se těšíme napříště.

4. místo - Masarykova univerzita Brno - Slováci - zleva D.Varga, S.Sremaňák, J.Janovský, T. Lakatoš

A protože jsme jen na začátku našeho akademického tažení očekáváme Vaše návrhy, nápady i iniciativu s pořádáním dalšich akademických turnajů. Luboš Roško z týmu vítězů přislíbil vysondovat možnosti pořádání bleskovek družstev v prostorách ČVUT a kdo si chce zahrát jednotlivce, tak pro ně pořádáme v Brně již druhý ročník AMČR v rámci srpnového Trade Fair Chess Festivalu 2012.

Nashledanou příště a třeba v československém složení.

přidal Břetislav Eichler dne 20.06.2012 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009