Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Znojemskou královnou Julia Kočetková, Miss Tereza Olšarová

Letošní Znojemské královně hrané tradičně jako otevřené mistrovství ČR žen v rapid šachu vyšlo téměř vše - startovní pole bohaté kvalitou i kvantitou a nádherné počasí oprášily vzpomínky na nejslavnější doby před rokem 2000 s účastí dvojnásobnou oproti dnešku a zahnaly smíšené pocity z let nedávných s účastí poloviční.

Výsledky Znojemské královny najdete zde, výsledky Znojemské královničky zde, výsledky večerního Královského bleskového turnaje zde, web pořadatele zde

Partie z on-line šachovnic si můžete přehrát zde, fotogalerii Františka Šimíka si prohlédněte zde, fotogalerii Vojtěcha Havla zde. Z této galerie jsme si s díky vypůjčili zhruba polovinu fotografií z druhé poloviny turnaje.

Hned z kraje je třeba vyzvednout, že pořadatelé, zejména pan Josef Lahodný a paní Anna Adámková dělají pro spokojenost účastnic možné i nemožné. Vyhlášení Miss turnaje, kterýmžto oceněním od mužů startujících v ostatních turnajích byla letos poctěna Tereza Olšarová, a tradičně bohaté jihomoravské pohoštění

jsou jen nejvíce viditelnými částmi mnohem širší mozaiky, která pak skládá image Znojemské královny jako turnaje, kde si šachistek skutečně váží. Snad nejváženější je vůdčí osobnost českého dámského šachu WIM Olga Sikorová,

která zde poprvé vyhrála už v roce 1995 a i díky níž turnaj nikdy neztratil punc vysoké hráčské kvality. Letos byla první nasazenou velmistryně Eva Kulovaná. Hýřila svou obvyklou dobrou náladou

neprohrála jedinou partii, ale z boje o první místo ji vyřadilo několik rychlých remíz hned po úvodních tazích. Zhruba od poloviny turnaje bylo jasné, že loňské vítězství obhájí další velmistryně Julia Kočetková.

Zahájila šňůrou pěti výher a jedinou pohromu utrpěla až v posledním kole s WIM Terezou Olšarovou z Orlové, která jí kromě neporazitelnosti připravila i o loňský titul Miss turnaje.

Zpočátku se Tereza více než hraní šachu věnovala studiu skript, ale na posledním kole proti Julii si dala záležet. S bílými figurami zahájila 1. f4 (mimochodem Birdova byla na Královně jedno z nejfrekventovanějších zahájení) a brzy získala drtivou převahu.

Po 20. e4 Julia neměla nejmenší chuť na varianty typu 20. ... Jh6  21. exf6  Df7 a tak raději dala jezdce za likvidaci bílých pěšců 20. ... Jxd4  21. Dxd4  Jxe5. Ovšem figura je figura, což Tereza přesvědčivě dokázala a zakončila matovým útokem. Přes pěkné závěrečné vítězství chyběly Tereze body i buchholz a tak s musela spokojit se 7. místem. Bronzovou medaili získala WIM Olga Sikorová z Třince

a bramborovou WFM Martina Marečková z Rychnova.

Páté místo obsadila Martina Folková z ŠK Líně

a šesté nová přebornice Jihomoravského kraje WIM Věra Medunová z Lokomotivy Brno.

Nejlepší domácí hráčkou se stala spolupořadatelka Štěpánka Schirmbeck a jihomoravskou přebornicí v kategorii juniorek Nataša Richterová. Za zmínku stojí výkon (9. místo) jedné z nejzkušenějších hráček WFM Hany Modrové.

Ovšem v šestém kole proti Martině Folkové jí drželi palce všichni svatí shlížející na šachistky ze soch i z obrazů. Nejprve lacino už v 15. tahu získala vidličkou kvalitu. Tu ještě soupeřka stačila více než vykompenzovat, ale druhé pochybení už jí neprošlo. Nebezpečného pěšce zablokovala jezdcem

38. ... Jd7 a tím udělala kolem svého krále dokonalou zátku neprostupnou pro své figury. 39. Dc6 Jc5  40. Dc7+ Kh8  41. Jxb6+ 1-0

Jak vidíme na horním snímku, několik záběrů pořídila i Česká televize a že bylo co zabírat!

Nahoře vidíme (zprava doleva) čtveřici vítězek s novou Miss turnaje, na dolním přibyly ještě nejlepší jihomoravské hráčky WIM Věra Medunová, Štěpánka Schirmbeck a WFM Michaela Svobodová.

Bývaly časy, kdy se chodilo obědvat na sousední koupaliště, tentokrát se jedlo stylově ve sklepě obsahujícím neuvěřitelných půl milionu lahví vína.

A že jsme v klášteře, přisedli si k šachistkám i místní premonstráti.

Nakonec nezapomeňme na turnaj pro nejmenší - Znojemskou královničku pro dívky do 14 let. Šlo opravdu o nejmenší, průměr třináctičlenného pole mohl být tak 10 let. Dívenky hrály v samostatném sále, aby měly klid. Ovšem hrůzostrašné vrzání dveřních pantů (jeden z mála nedostatků krásného festivalu) tuto výhodu zcela zneutralizovalo.

Suverénně turnajem prošla Tereza Kocí z Lokomotivy Brno (7/7) před svou oddílovou kolegyní Eliškou Vavřínkovou a Julií Richterovou ze Zastávky.

Na závěrečném snímku je vidíme společně s duší znojemského festivalu Josefem Lahodným, s hlavním rozhodčím Jaroslavem Benákem a rozhodčím Královničky Filipem Smrčkou.

Krásná akce v krásném městě, nezbývá než úplně na závěr pozvat na víkendovou dovolenou v příštím roce i další ženy a dívky - ve Znojmě o Vaši účast skutečně stojí!

přidal David Ciprys dne 08.05.2012 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009