Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

V krajském kole přeboru škol vítězí Kuřim, Jaroška a SPŠE Brno

V dnešním krajském kole Přeboru škol v šachu v tradičním prostředí sálu Domu školství v Břeclavi se utkala všechna oprávněná družstva postupující z okresních kol s výjimkou Gymnázia Zastávka v kategorii II stupeň ZŠ.

Výsledky kategorie I. stupeň ZŠ najdete zde

Výsledky kategorie II. stupeň ZŠ najdete zde

Výsledky kategorie Střední školy najdete zde

Fotogalerii najdete zde, partie z on-line šachovnice si můžete stáhnout zde

Hrací termín na konci ledna po uzavření pololetní klasifikace je pro uvolnění dětí z výuky ideální, ale bohužel ho nevyužívají jen šachisté - je to i typický termín školních lyžařských kurzů a předmětových olympiád. Letos tyto kolize naštěstí postihly spíše jednotlivce než celé týmy a o start v krajském kole byl mimořádný zájem. S výjimkou jediného družstva (už zmiňované Gymnázium Zastávka nahrazené obratem prvním náhradníkem z okresu Brno-venkov ZŠ Kuřim Jungmannova) se přihlásily většinou s několikadenním předstihem všechny oprávněné školy, obratem byly všechny tři kategorie doplněny na sudý počet (ZŠ J. A. Komenského Kyjov, ZŠ Břeclav Slovácká, Gymnázium Mikulov) a ještě bylo nutné několik zájemců o "divokou kartu" odmítnout.

V úterním ránu 24. ledna se tedy v Domě školství sešlo 34 družstev (12 týmů I. stupeň ZŠ, 12 týmů II. stupeň ZŠ a 10 týmů středoškoláci) se 154 hráči na soupiskách, společně s vedoucími tedy takřka 200 účastníků. Díky předem zaslaným soupiskám byly všechny prezenční formality vyřízeny dokonce ještě několik minut před plánovanou devátou hodinou a po krátké poradě kapitánů, která odsouhlasila v kategorii středoškoláků změnu systému ze švýcaru na 7 kol 2x20 minut na systém každý s každým na 9 kol 2x15 minut, mohly náročné boje začít.

V nejmladší kategorii I. stupeň základních škol obhajovala titul ZŠ Kuřim Tyršova a od prvního kola bylo zřejmé, že ani letos jí nejvyšší příčka neunikne. Remízovala 2 : 2 ve 2. kole s kolegy a zároveň konkurenty ze ZŠ Kuřim Jungmannova a pak ještě v 5. kole se ZŠ Brno Milénova. Zbylé zápasy vyhrála bez nejmenších problémů 4 : 0 nebo 3 : 1 a do cíle přišla s dvoubodovým náskokem.

 

Na druhé místo postoupila z loňského třetího ZŠ Kuřim Jungmannova, která předstihla dalšího v pořadí o 3,5 bodu. Obě vítězné školy těžily především z maximální vyrovnanosti všech hráčů včetně náhradníků a jejich výsledek je skvělou vizitkou mladého kuřimského trenéra Pavla Krupici.

Další družstva už lze spíše než jako uchazeče o postup označit za "silný střed". V něm se nejvíce dařilo ZŠ Brno Milénova, která těžila zejména z excelentních výkonů lídrů Terezy a Tomáše Kocí (oba 6/7).

Nejvíce vidět však byla tradičně ZŠ Ratíškovice na čtvrtém místě ve svých nepřehlédnutelných modrých dresech.

Silný střed končil zhruba sedmou ZŠ J. A. Komenského Kyjov, zbylá pětice družstev už se většinou jen střídala na zadních šachovnicích. Výhodou břeclavského sálu je dostatek prostoru a když děti po skončené partii neřádily ve vstupním vestibulu nebo nestály frontu na hranolky s kečupem v přilehlé restauraci, mohly se pohodlně rozložit přímo na pódiu a dát si tréninkovou partičku jen tak mezi sebou.

V kategorii II. stupeň základních škol bylo velkým favoritem Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše v Brně, přestože "zapomnělo" na lyžařské výcviku jednu z hlavních opor Radka Zemana. A hned v prvním kole došlo k malé senzaci: Jaroška podlehla v derby ZŠ Brno Kuldova 1 : 3 a na první stůl se vrátila opět až v 5. kole. To už ale hlavní favorit šlapal na plné obrátky hlavně díky prvním dvěma borcům Adamu Dvořákovi (7/7) a Tadeáši Bočkovi (6/7).

Úvodního zaváhání Jarošky využila ZŠ Letní pole Vyškov a na dlouhá čtyři kola se usadila na vedoucí pozici.

Pak však přišla porážka od Jarošky 1 : 3, v posledním kole nečekaná remíza 2 : 2 s Gymnáziem Židlochovice a z téměř jistého postupu do celostátního kola zbylo "jen" třetí místo za ZŠ Adamov.

Adamov těžil zejména z výborných výkonů Petry Masákové na 1. šachovnici (5,5/7)

a stoprocentního Lukáše Vysloužila na čtyřce (7/7). A ještě jeden stoprocentní borec v Břeclavi hrál, dokonce na první desce. Za Gymnázium a SOŠ pedagogickou uhrál 7/7 Šimon Fouček, kterého však spoluhráči na nejvyšší stoly k utkání s Adamem Dvořákem nepustili.

V nejstarší kategorii středoškoláků byl boj o první místo zdaleka nejdramatičtější. Podle průměrného ratingu i podle úvodních výkonů bylo jasné, že o dvou postupových místech se rozhodne mezi SPŠ Elektrotechnickou Brno, Gymnáziem T.G.M. Zastávka a SPŠ Jedovnice. Do posledního kola šla prvním místě Jedovnice, jejíž velkou oporou byli na první desce David Sion (7,5/9) a na třetí šachovnici Ondřej Schaffer (9/9!).

K všeobecnému překvapení však Jedovnice v posledním kole vyhrála s Gymnáziem Brno Křenová jen 2,5 : 1,5, zatímco SPŠE Brno vedená dvojicí druholigových borců Martinem Hoškem a Lukášem Sikorou

i Gymnázium Zastávka (dole vlevo při klíčovém mači s Jedovnicí 2 : 2) složená ze dvou chlapců a dvou dívek (které uhrály více bodů )

bodovaly naplno 4 : 0 a obě školy Jedovnici v konečném účtování předstihly. Je to trochu paradox, protože chlapci z Jedovnice absolvovali soutěž bez prohry, porazili vítěze a jedinou remízu ztratili se třetí Zastávkou. Na první šachovnici nabité známými jmény se trochu překvapivě nejlépe prosadil Adam Šimoník (dole vpravo při remízovém dramatu s Martinem Hoškem) z Purkyňova gymnázia Strážnice skvělým výsledkem 8/9 bez prohry.

Po svižném a korektním průběhu skončil turnaj s téměř hodinovým předstihem (u nejmladší kategorie o 1,5 hodiny dříve). Jedinou diskusi s rozhodčím zapředli hráči v nejstarší kategorie hned v úvodu (jak se však později ukázalo, mohla tato partie ovlivnit pořadí na prvních třech místech). V pozici K+V vs. K+V zastavil jeden z hráčů SPŠE hodiny a požádal o remízu 2s před pádem praporku. Soupeřům z Jedovnice se zdálo, že 2s před koncem už je na podobnou reklamaci pozdě, ale rozhodčí rozhodl, že na reklamaci takové pozice u hráčů takové úrovně není nikdy pozdě, pokud praporek ještě nespadl. Dalších důvodů k diskusím s rozhodčími nebo pořadateli nebylo a tak se snad v příjemném prostředí břeclavského Domu školství setkáme s krajskými finalisty i napřesrok.

Nakonec malá galerie vítězů:

Vítěz kategorie I. stupeň ZŠ: Základní škola Kuřim Tyršova

Druhý v kategorii I. stupeň ZŠ: Základní škola Kuřim Jungmannova

Třetí v kategorii I. stupeň ZŠ: Základní škola Brno Milénova

Nejlepší hráči na šachovnicích v kategorii I. stupeň ZŠ: Tereza Kocí, Tomáš Kocí, Jakub Němec a Daniel Hanus

Vítěz kategorie II. stupeň ZŠ: Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše v Brně

Druhý v kategorii II. stupeň ZŠ: Základní škola Adamov

Třetí v kategorii I. stupeň ZŠ: Základní škola Letní pole Vyškov

Nejlepší hráči na šachovnicích v kategorii II. stupeň ZŠ: Lukáš Vysloužil, Tadeáš Boček, Adam Dvořák a David Sehnal

Vítěz kategorie Střední školy: SPŠ Elektrotechnická Brno Kounicova

Druhý v kategorii Střední školy: Gymnázium T.G.M. Zastávka

Třetí v kategorii Střední školy: SPŠ Jedovnice

Nejlepší hráči na šachovnicích v kategorii Střední školy: Ondřej Schaffer, Lukáš Sikora, Jan Čermák, František Menšík a Daniela Dumková

přidal David Ciprys dne 24.01.2012 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009