Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Úspěšné trenérské zkoušky

Při každé zmínce o školení trenérů se nám, starým pamětníkům, neodbytně vynoří vzpomínka na předlistopadovou éru trenérských školení. Na celý týden téměř vše zdarma, člověk měl nárok nejen na uvolnění ze zaměstnání, a to dokonce s refundací mzdy… jó, to byly časy. Za takových podmínek byl člověk ochoten i přežít tzv. ideově politickou část, která byla nedílnou součástí takových školení. Tehdejší trenérskometodická komise chrlila trenéry jako na běžícím pásu. Vše mělo jen jednu drobnou chybičku: Z obrovské masy vyškolených trenérů se do skutečné trenérské činnosti zapojila snad jen jedno procento těch, co školení absolvovali. „Jen tam jdi, aspoň se zadarmo něco o šachu dozvíš, však trenéra potom dělat nemusíš,“ radili ti, co takové školení absolvovali těm, co ještě přesně nevěděli, oč jde.

 

Čas oponou trhnul. O uvolnění ze zaměstnání si můžeme dnes jenom nechat zdát, o refundaci mzdy ani nemluvě. Naopak – od účastníků se požaduje složit nemalý vstupní peníz. Školení se dělají o víkendech a předpokládá se domácí příprava účastníků, kterých je proti éře tzv. „socialistické tělovýchovy“ zoufale málo. Na druhé straně se většina účastníků dnešních školení rekrutuje z řad šachistů, kteří většinou o skutečnou trenérskou práci zájem mají.

 

Náš kraj patří mezi největší pořadatele trenérských školení. To poslední proběhlo v sobotu 10. prosince 2011 a v úterý 3. ledna usedlo před zkušební komisi vedenou přerovským mezinárodním mistrem Richardem Biolkem st. šest adeptů trenérského řemesla. Budiž řečeno ke cti všech uchazečů, že všichni se na zkoušky připravili tak, že uspěli. Například na písemný test bylo nutno získat ze sta bodů nejméně 75, přičemž bodový zisk zkoušených se pohyboval v intervalu 86 – 98 bodů, přičemž vítězem v této pomyslné soutěži se stal Jan Číhal z ŠK KME-DDM Kuřim. K úspěšnému zvládnutí zkoušek blahopřejeme nejen jemu, ale i všem dalším úspěšným absolventům: Lýdii Hemalové (SPgŠ+G Znojmo), Danu Makaloušovi (Lokomotiva Brno), Dušanu Lackovi (Sokol Zastávka), Vladislavu Sládkovi (ŠK 64 Brno) a Radovanu Smíškovi (ŠK KME-MDDM Kuřim).

přidal Miroslav Hurta dne 06.01.2012 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009