Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Ve Vyškově běží první den žákovského MČR v rapidu

Ve Vyškově dnes začalo Mistrovství České republiky mládeže do 10, 12 a 14 let v rapid šachu - 184 dětí ze 70 klubů postupujících z krajských přeborů plně obsadilo Hotel Dukla i přilehlou zahrádku a zítra si děvčata zahrají i v blízkém Posádkovém domě armády.

Výsledky podle kategorií najdete zde - H14, D14, H12, D12, H10, D10

Partie brněnského Vojty Juráska (vlevo) s hlavním favoritem kategorie H10 Matějem Půlpánem skončila remízou

Vyškovští pořadatelé patří v českém mládežnickém šachu k nejagilnějším - kdo jiný se může pochlubit pravidelným pořádáním republikového finále přeboru škol, dorostenecké extraligy nebo třeba MČR dětí do 8 let, zcela přizpůsobeného této věkové kategorii.

Turnajové květinky hrají v třicetistupňových letních vedrech hezky na čestvém vzduchu mezi květinami

Letos bohužel pocity z MČR nejsou jednoznačné a občas zvyšují některým rodičům hladinu adrenalinu a pořadatelům počet vrásek na čele. Ale pojďme hezky od začátku. Do pořadatelství akce náročné na ubytování dvou stovek účastníků se jako obvykle nikdo nehrnul a úspěšný byl až konkurz vypsaný začátkem června. Vyškovští tak měli na přípravu jen dva prázdninové měsíce, ale zase se mohli spolehnout na osvědčenou základnu v Hotelu Dukla.

První zklamání museli překousnout po žádosti o finanční pomoc od Jihomoravského šachového svazu. Ten odmítl s tím, že ani předchozí MČR nijak nedotoval. Z turnajového plánu tak vypadly on-line přenosy. Závažnější důsledky mělo rozhodnutí ušetřit (pořadatelům finance a účastníkům přecházení cca 200m) na pobočném sálu v sousedním Posádkovém domě armády. Výsledek uvidíme dále.

Při ranním jednání ředitele mistrovství Jaroslava Hejného (vlevo) a šéfa Okresního šachového svazu Vyškov Jana Slepánka (uprostřed) s předsedou Komise mládeže ŠSČR Zdeňkem Fialou v hotelové restauraci je vše ještě OK, prostory jsou připraveny a prezence v recepci hotelu běží přiměřeně počtu účastníků.

Restaurace se vyprázdnila po snídaních těch, kteří dorazili s denním předstihem, ale před desátou se opět plní až k prasknutí ke slavnostnímu zahájení. Přesně podle časového plánu zaznívá státní hymna a slova se ujímají už zmiňovaní Jaroslav Hejný a Zdeněk Fiala doplnění hlavním rozhodčím Miroslavem Hurtou ("pověstně přísným", jak pravil v úvodním slově ředitel soutěže ) a zástupcem města Vyškova, ředitelem Městského kulturního střediska Lubošem Kadlecem (druhý zprava).

Součástí proslovu ředitele turnaje byla i věta "děvčata patří do pekla" a tak do hlavního sálu Hotelu Dukla v prvním poschodí vystoupaly jen kategorie chlapců a dívek do 12 let, zatímco děvčata do 10 a 14 let sestoupila do Pekla.

Suterénní bar Peklo by kromě horšího osvětlení nebyl tak špatný, některé odvážněji a recesisticky založené dívčiny si hned vyzkoušely zařízení na malém pódiu, jehož účel velmi rychle pochopily . Bohužel pořadatelé nepočítali s tím, že provozovatel baru dá do pátečního večerního a nočního programu diskotéku, po níž v suterénním prostoru zbyde nevyvětratelný, nikterak silný, ale přece jen znatelný pach cigaret, potu a alkoholu. Možná, kdyby byl pořadatel ráznější a bouchl do stolu... Snažil se však děvčatům vyjít vstříc a málem se dostal z bláta do louže.

Přestěhoval totiž dívky i šachovnice do venkovní kryté zahrádky. Vem čert, že se při bleskovém přesunu zakotoulelo několik figurek a musely se hledat rezervy, horší bylo, že provozovatel zahrádky neměl v úmyslu zavřít restauraci na celý den a tak to vypadalo na další stěhování po úvodních dvou kolech.

Desetileté slečny Mgdalenka Kořenová z Říčan (vlevo) a Sofie Přibylová z Lán

Rodiče si už prohlédli a odsouhlasili náhradní místnost v Posádkovém domě armády, leč na poslední chvíli se podařilo restauratéra umluvit a všem se na vzdušné zahrádce obklopené květinami tak zalíbilo, že se rozhodli dokončit sobotní program v tomto originálním prostředí a do PDA se odstěhovat až v nedělním ranním chladu.

Oč si děvčata venkovní prostředí více chválila, o to více se bohužel začaly množit stížnosti z hotelového sálu přeplněného dvěma stovkami dětí a diváků na nedýchatelné dusno.

V hlavním sále hrají i dvanáctiletá děvčata Lada Doležalová z Tábora a Natálka Kaňáková z Frýdku-Místku

Jedna mobilní klimatizace bohužel při třicetistupňových vedrech v sále s neotvíratelnými okny napěchovaném dvěma stovkami soutěžících a diváků nemohla stačit. Jó, kdyby nebylo takové vedro, ale kdyby jsou kdyby... Naštěstí alespoň v restauraci bylo příjemněji (včetně rychlé obsluhy a velmi dobrého jídla) a ti prozíravější nezapomínali po každém kole nabrat síly na čerstvém vzduchu.

Po sobotě stoprocentní borec v kategorii H12 Benedikt Hofírek s tatínkem dokonce zvažovali, že přijedou do Vyškova z Brna na kolech, ale nakonec nenašli jinou trasu než frekventovanou silnici a originální nápad vzdali.

Po sobotě vedoucí hráči kategorie H10 Matěj Půlpán z Polabin (vpravo) a Jan Miesbauer z Písku

K nejlepším borcům jednotlivých kategorií se blíže dostaneme v nedělním článku, prozatím se podívejme jen na několik zajímavostí. Kupodivu stoly nejsou nijak přeplněny maskoty, figurují jen u jejich "stálých uživatelů", jako jsou např. Aleš Krčil z Humpolce

nebo Zuzana Gřesová z Frýdku-Místku.

Za svého druhu maskota bychom mohli považovat i reprezentační tričko Julie Richterové ze Zastávky, bronzové medailistky nedávného Mistrovství EU do 8 let.

Součástí pořadatelského štábu jsou kupodivu i "hrající rozhodčí". Má to svou logiku - děti pochytí nastavování digitálních hodin jaksi intuitivně a mnohem rychleji než dospělí...

Na následující situaci by však hrající rozhodčí byl krátký a podle mnoha přihlížejících jsou na ni krátká i Pravidla šachu. Oba borci mají na šachovnici krále a věž, na hodinách jeden 8 minut, druhý 1 minutu. O hrubé chybě v takové pozici na mistrovství ČR nemůže být řeči, s každým blicnutím každému přibývá další čas (hraje se na 20 minut + 5 sekund), nikdo remis nenabízí a rozhodčí přísně dbá, aby do partie nikdo nezasahoval. Ještě, že to je poslední partie před polední pauzou...

Svou troškou do mlýna nechtěně přispěl i sám pan rozhodčí, který při zahájení turnaje zdůraznil, že u přidávacího tempa se nedá reklamovat v posledních dvou minutách remíza se slovy "soupeř se nesnaží o výhru". Zapomněl dětem poradit, že v podobné situaci za přítomnosti rozhodčího lze reklamovat 50 tahů bez braní figury a pohybu pěšce. Nakonec se oba hráči na remíze dohodli, ale stín pochybnosti, co by se mohlo stát příště při napjatějším časovém harmonogramu zůstal.

Než vyjdeme ven z hracího sálu, nemůžeme minout děti u videoautomatů a většinou smíšenou společnost u stolního fotbálku. Boršický boss Staňa Volčík sice se svými svěřenci na opačné části stolu dostal přes optickou poziční převahu nakládačku 0 : 10 (tak už to s dětmi při podobných hrách chodí, nějak jim to jde samo...),

ale organizačně je jedničkou zase on a tak nás touto cestou zve za 3 týdny na pověstný burčákový blicák do Boršic.

Vyškovské mistrovství, jak vidíme, má podporu města Vyškova a nejen proto se vyplatí zabočit od hotelu doprava (v neděli se vydáme i doleva k rodišti jedné z nejkontroverznějších postav našich moderních dějin) do centra Vyškova.

Krásně upravená pěší zóna v okolí hlavního náměstí s dominující mohutnou věží renesanční radnice stojí rozhodně za návštěvu. Nejvíce účastníků bude z Vyškova odjíždět směrem na Brno a tak se vyplatí koukat okolo sebe a možná někdy i sjet z dálnice na souběžnou starou zemskou cestu spojující Olomouc s Brnem.

Kromě poněkud výstřední otáčející se Sochy svobody (ale zase mnohem lepší než přihlouplá reklama na bilboardu, že ano...) na kruhovém objezdu před obřím areálem firmy EDP nás zaujmou všudypřítomné připomínky jednoho z největších a dodnes živých krveprolití z prosince 1805.

Rovněž lehce výstřední spojení fikce a skutečnosti - betonárka v podobě obřího děla dobře viditelného i z dálnice

Tehdejší řež sice pojmenoval Napoleon Bitvou u Slavkova (kde bylo velkolepé sídlo nejbližšího rádce Marie Terezie i Josefa II., knížete Kounice, přece by se neshodil pojmenováním klíčové bitvy podle nějaké vesnice jako Holubice či Prace ), ale hlavní boje probíhaly v rovinách a mírných kopečcích na jih od dnešní dálnice. Na každém kroku zde narazíme na připomínky a pomníčky, staré a zašlé, ale i na zcela nové.

Je sympatické, že příznivci vojenské historie nezapomínají na desetitisíce obětí této války, vojáků i místních civilistů. Nejpietnějším místem (bohužel od dálnice už trochu z ruky) je samozřejmě Mohyla míru na kopci u obce Prace.

Zde proběhlo střetnutí klíčové pro osud celé bitvy. Hlavní stan zde na počátku bitvy měl vrchní velitel spojeneckých armád generál Kutuzov společně s rakouským císařem Františkem a ruským carem Alexandrem. Geniální strategie Napoleona je zlatým hřebem učebnic vojenství. Několik dní před bitvou předstíraným ústupem dobrovolně uvolnil spojencům toto strategické návrší, aby jim vnuknul myšlenku svést rozhodující souboj právě zde. V den bitvy pak po sestupu hlavních spojeneckých sil k "drtivému a vítěznému útoku" vpadl bleskovým přesunem ("lvím skokem") z opačného konce návrší nepřátelům do zad a bylo vymalováno. Slavkovské bojiště od Mohyly míru vidíme jako na dlani.

Na závěr se podívejme ještě na dvě pamětihodná a ze staré silnice Vyškov - Brno dobře viditelná návrší. Vpravo od silnice uvidíme nenápadný vršek Santon s kaplí na vrcholu - zde mělo svůj hlavní stan Napoleonovo těžké dělostřelectvo.

Vlevo od silnice musíme dávat mnohem větší pozor, abychom nepřehlédli vrch Žuráň, odkud řídil bitvu Napoleon. Vrchol mírného kopečku byl uměle zvýšen mohylou nasypanou už před 15 stoletími a tak je pohled z vrcholového místa zcela unikátní - z jednoho místa, aniž by člověk musel udělat jediný krok, přehlédne celou okolní krajinu až k obzoru v úhlu 360°. Dnes zde najdeme pod dvěma vzrostlými javory žulový kvádr s plánem bojiště.

přidal David Ciprys dne 03.09.2011 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009