Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Výlet na Trade Fair Chess Festival

Vedle pravidelného denního zpravodajství z Trade Fair Chess Festivalu alias Veletržního turnaje nabitého výsledky a partiemi si nyní dovolme malou oddechovou procházku mezi šachovými stolky a protagonisty této výjimečné akce - berte to třeba jako pozvánku k osobní návštěvě brněnského festivalu.

Výsledky FIDE turnaje najdete zde, národního turnaje zde, on-line přenos 9 partií zde. Stránky turnaje najdete zde, fotogalerie z jednotlivých dnů zde. O doprovodných akcích si můžete přečíst zde.

Stejně jako loni se tatínkovi brněnského talenta Martina Blahynky podařil kousek nemající jinde obdobu. Chtělo to "jen" zvládnout grafiku a najít pár míst, která jsou na vrcholu okurkové sezóny k mání za zcela jiných podmínek než normálně. Na pěti dálničních přivaděčích v okolí Brna a také přímo v centru poblíž Výstaviště si šachista připadá jako Alenka v říši divů - červená královna (ano, přesně ta Červená královna z kouzelné a pro šachisty jako stvořené knížky plné hříček a paradoxů, která drží Alenku za ruku a říká jí, že musí stále běžet, aby se udržela na místě - inu kdo chvíli stál, už stojí opodál... )

na velkoplošném bilbordu nepřehlédnutelně oznamuje, že se v Brně koná šachová akce celostátního významu. Její dějiště je jiné než loni a kdo nezná z vlastních studií sportovní a kolejní areál VUT na Purkyňově, měl by se pořádně podívat na mapu, ať nebloudí, jako někteří (ba snad i mnozí).

Pomohou plakáty se šipkami na zdech a patnících a možná také pozorné sledování chodců . V neděli dopoledne se díky stopování povědomých tváří odbočujících z hlavní Purkyňovy třídy směrem ke studentským kolejím rozšířila účastnická listina o jednoho okolojdoucího FIDE mistra a odpoledne přišel ze stejného důvodu účastníky zkontrolovat šéf extraligového Zlína a expředseda ŠSČR Rostislav Svoboda.

Ten v dobré společnosti seniorů Josefa Lahodného, Jana Kalendovského a Františka Vykydala stojí na zbrusu nové podlaze zbudované Břetislavem Eichlerem právě pro tyto účely v původně zanedbaném a kopřivami zarostlém místě naproti vstupních dveří. Kryté venkovní posezení je v těchto vedrech bezvadné. Maminka brněnské naděje Adama Dvořáka se tuze nechtěla fotit, ale obrátila se zrovna ve chvíli, kdy cvakla spoušť.

"Za trest" se tak musel nechat zvěčnit její rukou i fotograf a autor tohoto článku.

Přítomnosti šéfa STK ŠSČR Petra Záruby (vlevo) využijme k připomenutí, že v sobotu 27. srpna po 14. hodině proběhne na stejném místě veřejné losování všech skupin 1. a 2. ligy. Účast zástupců družstev není nutná, ale samozřejmě přijít a zkontrolovat průběh losování mohou. Přítomnosti předsedy JmŠS Davida Hampela (uprostřed) využijeme k přesunu do V.I.P. prostoru hracího sálu umístěného v jedné ze dvou k sobě přiléhajících tělocvičen, kde právě mluví ředitelka Centra sportovních aktivit VUT Hana Lepková.

A mluví povzbudivě. Zjevně přináší ovoce mravenčí práce Břetislava Eichlera a Evy Pekárkové při obnově zašlé slávy vysokoškolského šachu. Paní ředitelka optimisticky navnadila přítomné sudenty, že i když letos nevyšlo vyslání družstva na Světovou univerziádu do Číny, příště už by to vyjít mohlo.

Podobně příznivě ("kdo si hraje nezlobí" ) se vyjádřil i šéf Finančního výboru jihomoravského krajského zastupitelstva Zdeněk Dufek (vysoký pán vpravo), podle něhož by se mezi JmŠS a Jihomoravským krajem dala hledat spolupráce na programech typu Sportem proti kriminalitě a drogám. V aktualitách na webu JmK si můžete přečíst, nakolik si kraj cení tohoto festivalu.

Samozřejmě je to jen menší část rozpočtu, který pořadatelé stejně jako loni plnili bezpočtem menších částek. Dlouhá řada panelů s logy sponzorů zabírá celou stěnu sálu a hovoří o dobré práci organizátorů. Určitě jste nepřehlédli ani visící vlajky. Turnaj je současně Akademickým mistrovstvím ČR - prvním po dvaceti letech! 

Ale pojďme už konečně za těmi nejdůležitějšími - za účastníky. Prvním nasazeným je GM Robert Cvek a čtyřmi úvodními výhrami potvrzuje svou třídu.

Naopak druhý nasazený IM Jan Bernášek zahrál ve druhém kole tragicky proti Luďku Meszárosovi a když se odšoural k autobusové zastávce a schoulil na lavičku, vypadal jako zosobněné neštěstí...

V domácím prostředí mezi svými svěřenci se bude chtít vytáhnout i "Portugalec" GM Petr Velička. Napoví už středeční partie 5. kola Cvek - Velička.

Třetí velmistr podle ratingu, asi nejúspornější hráč podle počtu odehraných tahů Leon Vološin moc času u partie netráví a tak se podívejme do očí čtvrtého velmistra, slovenského hosta Miki Maníka.

Tradičním hostem brněnských turnajů a osobním přítelem lokomotivních činovníků (což sebou přináší jisté důsledky ) je IM Alois Lanč. Už loni společně s Jánem Plachetkou prosazovali jako první pomocné hodnocení "zvláštní" buchholz s vynecháním nejslabšího výsledku. Pro hráče druhé poloviny tabulky by bylo logičtější vynechat spíše nejlepší výsledek, ale nastavit přání prominentních hostů v losovacím programu Swiss-Manager šlo a tak se tak hraje...

Nejvýše je ze slovenských hostů (na 5. místě) nasazen IM Milan Pacher (dole vlevo proti Jakubu Bednářovi).

Z dalších účastníků se sluší zmínit o Janu Bartošovi, který na litoměřických stránkách obsáhle a jadrně komentuje průběh turnaje z pohledu přímého účastníka.

Mezi ženami se o prvenství a současně i o akademický titul poperou velmistryně Eva Kulovaná

a mezinárodní mistryně Tereza Olšarová.

Neuškodí pohled ani na další studentku Lucii Bartošovou.

Z Jihomoravanů bude mít nejvíce ambicí Karel Kratochvíl z domácí Lokomotivy,

mezi mládežníky pak Martin Blahynka z Durasu.

přidal David Ciprys dne 23.08.2011 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009