Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

49. ročník Zaječic je úspěšně za námi

- tak to asi si s mírným ulehčením mohli v neděli brzy po obědě s úlevou pomyslet hlavní organizátoři největšího mládežnického turnaje u nás a jednoho z nejstarších turnajů mládeže s nepřerušenou tradicí. Již tato dvě nej- by zasloužila jednomu z hlavních původců všeho Jaroslavu Hájkovi za vyseknutí hluboké poklony a uvedení do pomyslné síně slávy šachových organizátorů. Jen se podívejte na celou historii na šachovém webu Zaječic!

Ačkoli organizátoři za rok oslaví padesátý ročník této akce, nad jejím dalším osudem se pomalu začínají stahovat mračna. Problém spočívá v samotném areálu Juniorcentra. Ubytovací kapacita této bývalé Ústřední politické školy SSM se neustále zmenšuje, takže pořadatelé musejí rozvážet účastníky po širokém okolí a hlavně – areál chátrá. V pátek pršelo a je tristní, když na chodbách hrací budovy najdete rozestavené kbelíky, do kterých ze stropu teče voda. Že dokonce přímo v hrací místnosti voda kapala přímo na digitální hodiny, čímž je vyřadila z provozu, se uvádí i jako perlička přímo v závěrečné zprávě. Že areál postrádá podnikatelského ducha, potvrzuje i fakt, že jediný v sobotu otevřený bufet v neděli bez varování přestal fungovat a vůbec neotevřel. Neuvěřitelné u akce, jíž se účastní přes šest set lidí. Asi si tady skutečně nikdo netouží vydělat?

Mamutí šachový podnik se rozjel s třicetiminutovým zpožděním, které se ale postupně během soboty podařilo dohnat a v neděli už vše šlapalo jako hodinky. Z hlediska výsledků můžeme říci, že se tak mnoho nezměnilo – turnaj „zase“ vyhrál Frýdek-Místek. Těsně jej na druhém místě pronásledoval pardubický ŠK 2222 Polabiny a jako bronzová skončila Vlašim. A jak to vypadalo s družstvy našeho kraje?

Na umístění do první desítky z našeho kraje hrála Lokomotiva Brno a Duras. Záludnosti švýcarského systému, jenž velí v posledních kolech co nejvíce vyhrávat, zvládla lépe Lokomotiva, jež v posledních třech kolech získala za koučování Michaely Svobodové sedm zápasových bodů a ze zadních pozic se ještě protlačila na vytoužené celkové desáté místo. Pro celek, jenž letos prošel výraznou generační obměnou, to je vynikající umístění. Duras bohužel z posledních tří kol vydoloval jen tři zápasové body, což znamenalo naopak pád z předních příček až na třinácté místo. Více se dočtete na klubových webech obou oddílů, je však myslím jasné, že výsledky obou týmů prokázaly, že Brno mezi mládežnickou republikovou špičku patří.

Oproti loňsku a vůbec dobám minulým jsme letos zaznamenali potěšitelnou účast i dalších oddílů našeho kraje. Osmadvacátá Zastávka dokázala, že dokáže držet krok s mnoha jinými družstvy v republice, třiačtyřicátá Kuřim a sedmačtyřicáté Znojmo se pohybovaly spíše na chvostu tabulky, ale získané zkušenosti se budou oběma oddílům v další práci s mládeží určitě hodit. Vždyť není lepší motivace do práce než se snažit postupovat každý rok alespoň o kousíček vpřed.

Velmi dobrých výsledků jsme dosáhli i v turnaji dvojic. Jde o turnaj velice vyrovnaný, drtivá většina výsledků končí 1 : 1, takže každý bod navíc se vyvažuje zlatem. Vzhledem k roztěkanosti a impulsívnosti většiny malých capartů ani převaha dámy nemusí ještě postačovat k výhře partie – o tom by mohli vyprávět mnozí rodiče a vedoucí, o které se mnohdy při sledování nečekaných zvratů v partiích jejich svěřenců musí jistě pokoušet infarkt… Poblahopřejme tedy Durasu Brno (sestava Petr Glozar a Ara Martirosyan) za šesté a Sokolu Zastávka (Richard Brázda a Julie Richterová) za osmé místo v turnajích dvojic. Uprostřed výsledkové listiny se umístily ještě dvojice z Kuřimi a z Lokomotivy Brno.


49. ročník Zaječic je minulostí, ať žije nadcházející ročník padesátý! Výsledkový servis můžete najít na odkazu zde.

přidal Miroslav Hurta dne 30.05.2011 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009