Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Ve Vyškově běží finále Přeboru škol - II. stupeň ZŠ

Celostátní finále Přeboru škol v šachu, jiným názvem Mistrovství ČR čtyřčlenných školních týmů v kategorii druhý stupeň Základních škol běží od úterý do středy v osvědčeném Hotelu Dukla ve Vyškově - stejná soutěž se zde konala už loni.

Výsledky soutěže najdete zde

Po místy mlhavém ránu se nad Vyškovem rozzářilo krásné jarní sluníčko a děti se tak mohou mezi partiemi vyřádit nejen na videohrách ve vstupní hale a při sledování "kina" v baru pod schodištěm, ale i pohybem na rozlehlém a vcelku klidném prostranství před hotelem (extrémní způsob relaxace pro nejmenší v témže hotelu před dvěma lety si můžete připomenout zde ).

Důkladně unavené děti také nepáchají "demolici majetku hotelu" překvapivě vzpomenutou při zahájení (nakonec vyšlo najevo, že šlo o loňské stopy na zdech, které bylo třeba přemalovat).

Paní Jaroslava Kováčová z DDM Vyškov (pod vlajkou s mikrofonem) představila hlavního rozhodčího Miroslava Hurtu, starostu Vyškova Jiřího Piňose, ředitele Městského kulturního střediska Vyškov Luboše Kadlece, šéfa vyškovských šachistů (a také fotbalistů) Jaroslava Hejného, který se do Vyškova nenápadně přesunul z Brankovic a zakrátko byl ověšen obdobnými funkcemi jako kdysi doma, a zástupce sponzorů. Trochu proti bontónu nenechala moderátorka promluvit nikoho jiného než hlavního rozhodčího, ale možná jako zkušená pracovnice s mládeží ví svoje...

I při tomto krátkém úvodu se někteří točili k hostům zády a další dokonce bezostyšně blicali. Nehledě na to, že při státní hymně nejvíce dmuli hruď, kouleli očima a dělali teatrální patetické obličeje ti, kteří nestačili vejít do místnosti a zůstali (podle nich nepozorováni ) za dveřmi. Inu děti...

Všichni tak byli rádi, když rozhodčí konečně pronesl kouzelnou zahajovací formuli "Podejte si ruce a černý může bílému spustit hodiny..." Ovšem ze systematického zahajování každé republikové akce mládeže státní hymnou a vyvěšování státní vlajky by si pořadatelé akcí dospělých mohli vzít příklad.

Už před zahajovacím ceremoniálem si k prvnímu stolu sedli studentíci z Gymnázia Uherské Hradiště se svým vedoucím, jinak též šéfem Šachového svazu Zlínského kraje, Jiřím Ondrou. Jako by předem věděli, že tu stráví většinu turnaje. A prozatím jim jejich zdravé sebevědomí funguje dokonale - po 5 kolech vede kvarteto Vojtěch Dobeš, Martina Fusková, Ondřej Stuchlý a Richard Štefaník s bezpečným dvoubodovým náskokem (hraje se olympijským systémem, zápasové body v pomocných kritériích vůbec nefigurují - inu proti gustu žádný dišputát).

Hned v prvním kole se Hradiště utkalo v krajském derby s Gymnáziem Kroměříž (snímky nahoře a dole), které aktuálně figuruje na 8. místě. Na Zlínsku mají v této kategorii už tradičně excelentní týmy, loni se dokonce uherskohradišťské gymnázium do finále ani neprobojovalo, protože je už v krajském kole vyřadili dva pozdější vítězové celostátního kola ZŠ Boršice a ZŠ Unesco Uherské Hradiště.

Pro sousední jižní Moravu je potěšitelné, že po úterku drží druhé místo Gymnázium Kpt. Jaroše Brno. Oba vedoucí týmy si to rozdají hned ve středu ráno.

 

Třetí a čtvrté místo zatím patří Praze - "šachovému" Gymnáziu PORG ředitelovanému "Liberálem, cynikem, šachistou, cyklistou a otcem tří dětí" Václavem Klausem juniorem

a Gymnáziu Jana Keplera.

V první desítce najdeme ještě Gymnázium Dašická Pardubice,

Gymnázium F. M. Pelcla Rychnov nad Kněžnou,

Základní školu K. V. Raise Lázně Bělohrad,

už zmiňované Gymnázium Kroměříž, dále Podkrušnohorské gymnázium Most

a Gymnázium T.G.M. Zastávka.

Ale nepředbíhejme, ve středu se hrají čtyři kola a vše může být ještě jinak. Jak vidíme na snímcích, hraje se klasickým tempem 2x30 minut. Prozatím tedy Komise mládeže neprosadila do přeborů škol "přidávací" tempo na digitálních hodinách, kterým dnes na republikové úrovni hrají dokonce i osmileté děti. Na druhé straně měl ulehčenou roli pořadatel, kterému stačilo obejít pár sousedních oddílů a materiál byl připraven.

Kupodivu kromě základních škol z Humpolce a Vsetína nikdo nepropaguje svou školu slušivým dresem. Humpoleckým kromě jednotných dresů pomáhají už tradičně i maskoti jejich lídra Aleše Krčila .

Malý hraje před velkým,

to by se v jiném sportu těžko mohlo stát, v šachu je to dokonce někdy povinné. Na soupisce nesmí mít nikdo koeficient o více než 150 vyšší než jakýkoliv hráč před ním. Někteří se proto snažili "uhádat" u prezence vyšší výkonnostní třídu, ovšem rozhodčí samozřejmě striktně vycházel z databáze. V některých případech to postrádá logiku, ale alespoň konečně nehrají družstva se začátečníkem na jedničce a třemi závodními hráči za ním.

Tak držme jihomoravské palce i hráčům ZŠ Brno Kotlářská (nahoře) a domácího Gymnázia Vyškov (dole) a samozřejmě i osvědčenému kolektivu pořadatelů zastřešenému Domem dětí a mládeže ve Vyškově Jaroslavě Kováčové, Janu Slepánkovi, Radce Slepánkové, Stanislavu Vémolovi a všem dalším.

přidal David Ciprys dne 29.03.2011 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009