Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Ratíškovické šachy - 76 účastníků a famózní Nataša

Premiéra šachového turnaje v Ratíškovicích na Hodonínsku známých sportovním fanouškům spíše svým fotbalem (před 10 lety II liga a finále českého poháru) se vydařila - v příjemném prostředí místní školy si 76 chlapců a dívek (těch bylo 15) do 16 let zahrálo o medaile i body do dlouhodobého krajského přeboru v rapid šachu. Na první ročník to je účast skvělá, navíc chyběly děti ze sousedního Zlínska zvedající účast v Brankovicích nebo v Břeclavi, které ve stejném termínu hrály svůj vlastní přebor.

Výsledky turnaje najdete zde

Šachoví pamětníci snad prý kdysi kolem cedule Ratíškovice na konci krásné husté aleje pár kilometrů za Hodonínem na zápasy občas jezdili, ale to už je hodně dlouho.

Docela nedávno přešla na místní školu Mgr. Alena Kubáčková a během dvou let prokázala známou pravdu - škola je pro šachový rozvoj dětí tím nejpřirozenějším prostředím a nerozhoduje šachová kvalifikace pedagoga, ale jeho zápal pro věc. Mimochodem pokud znáte v okolí učitele, kteří by měli zájem rozproudit na škole šachový život, ale nevědí jak na to, doporučte jim seminář Šachová školička akreditovaný Ministerstvem školství. Seminář je zdarma a koná se ve středu 2. března 2011 od 13:00 v klubovně Lokomotivy Brno. Je však nutné se předem zaregistrovat.

V Ratíškovicích nestojí žádná školička, ale velká moderní škola, kde se ve spolupráci s obcí daří neustále něco zlepšovat. Pan ředitel (mimochodem na zahájení turnaje ruku v ruce s panem starostou a tajemníkem městského úřadu) se mohl pochlubit i pěkně zrekonstruovanou tělocvičnou, vlastně menší sportovní halou, která pokryta koberci a vybavena pohodlnými stoly a židlemi zastupuje v obci i chybějicí kulturní dům. Pro příště nás pan ředitel pozval právě do této haly, kde nebude problém nainstalovat i on-line přenos s projekcí. Tak už si pomalu piště do kalendáře - v lednu nebo v únoru 2012 - Ratíškovické šachy II.!

Ale ani v jídelně, která spíš působí dojmem školní auly, to nebylo špatné. Místa bylo dost a kdo se potřeboval protáhnout měl možnost venku nebo na dlouhatánské školní chodbě vedoucí k bufetu. Ten byl neustále plný, turnaj bez bufetu, bez párků a lízátek by asi zkrachoval...

 

Někteří si po skončení partie zalezli do koutku nejvzdálenějšího od stolku rozhodčích a spustili oblíbené holanďany, alias podávačky čili dosazovák (jen oficiální Bughouse neříká nikdo).

Sál byl i příjemně světlý a vzdušný, okny dokonce tiše zněla ozvěna vzdálené hudby, převážně tklivých melodií dechových nástrojů. Přes silnici je totiž kostel a hřbitov a tak když rozhodčí po skončení turnaje dosupěl do prázdného sálu s dalšími výsledkovými listinami, kterých se původně na některé nedostalo, mohl si zcela podle pravdy vyslechnout, "Už tu nikdo není, jdeš s křížkem po třech funusech..."

Menší prostor má i výhodu, shluky diváků u partií byly početnější a těsnější, nahoře se vpravo pod magnetickou šachovnicí usmívá i sám pan starosta, který byl na turnaji hostem po většinu času.

Potěšitelná byla účast řady skutečně malých dětí, které však dokáží šachy o to víc prožívat a hrát třeba i obouruč, jen aby tam ten mat už byl. Ovšem někteří caparti to hrají tak, jak byste to do nich neřekli. Sotva šestiletý nejmladší účastník Petr Glozar uhrál v partích, které měly hlavu a patu, 4 body!

Vojta Jurásek, vítěz do 10 let bojoval o medaile i v celkovém pořadí,

a Eliška Vavřínková zůstala na 3 bodech jen prohrami v posledních 2 kolech.

Děvčata se držela, druhá nejlepší Kristýna Šperková (dole vpravo) z Vyškova skončila za dohledu svého trenéra Jana Slepánka na 14. místě,

ale naprosto fantastický výsledek i výkon předvedla Nataša Richterová ze Zastávky hájící barvy Durasu Brno. Na dolním snímku se vedle své spoluhráčky ze Zastávky Soni Sýkorové modlí k šachové bohyni Caisse a ta ji skutečně vyslyšela.

Ve 4. kole se Nataša utkala s velkým favoritem a druhým nasazeným Jiřím Musilem z Lokomotivy Brno. S černými figurami začala bez respektu, získala kvalitu a když přidala ještě volného pěšce nezadržitelně uhánějícího do dámy, soupeř se sportovně vzdal, i když by mnozí ještě zkoušeli soupeřku s dvěma minutami na hodinách shodit na čas.

V následující partii přehrála Nataša navlas stejným způsobem čtvrtého nasazeného Romana Borufku z Hodonína (toho času zapůjčeného na dorosteneckou extraligu do Starého Města) a v 6. kole ji čekal 3. nasazený Martin Blahynka z Lokomotivy Brno. Nataša vystavěla pevnou pozici, přechodnou obětí pěšce na e6 otevřela svým figurám cestu do černého tábora a zvítězila naprosto přesvědčivě. V posledním kole jí stačila černými s Janem Skalkou z Veselí nad Moravou (toho času v extraligovém týmu Boršic) remíza,

ale opět se hrálo až do praporků, kde Nataša vyhrála na čas i na pozici. Všechna čest, byla to důstojná turnajová královna! Zaslouženě zazněl v bohatém chumlu diváků po skončení této úplně poslední partie celého turnaje obdivný potlesk.

Medailemi a diplomy byli odměněni první 3 v kategorii do 10, 12, 14 a 16 let a v kategorii dívek. Věcnou cenu si odvezli všichni účastníci.

Těžko Ratíškovickým něco vytkout. Kysele se příchozí tvářili většinou jen u vchodu, kde je pořadatelé požádali o přezují do přezůvek (inu jsme ve škole a paní ulízečky mají po pátečním odpoledni důkladně vyšůrováno ), ale naštěstí jim ihned nabídli dostatek plastových návleků a tak nikdo nemusel chodit po škole bosky. Kromě vedení školy a obce tak patří hlavní dík paní Aleně Kubáčkové a rozhodčímu Miroslavu Hurtovi.

Za rok tedy nashledanou v Ratíškovicích, už za měsíc náš čeká další díl krajského přeboru v Brně - Řečkovicích a ti, kteří budou chtít, najdou si příležitostí mnohem více, jako jedni z rodičů před ratíškovickou školou - CHESS FOREVER!

přidal David Ciprys dne 30.01.2011 | sekce: Soutěže mládeže

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
01.06.2011 KP mládeže v rapidšachu - konečné pořadí ke stažení
12.04.2011 Vyškovská rošáda akce
02.04.2011 V Rajhradu vítězí Hošek, Blahynka a Jurásek článek
24.03.2011 Pořadí KP mládeže v rapidšachu ke stažení
28.02.2011 Memoriál Jana Krejčího akce
25.02.2011 Tabulka průběžného pořadí seriálu KP žactva v rapidšachu ke stažení
30.01.2011 Ratíškovické šachy - 76 účastníků a famózní Nataša článek
25.01.2011 Memoriál Lubomíra Gillara akce
08.01.2011 Tabulka pořadí KP žáků v rapidšachu ke stažení
28.12.2010 Ratíškovické šachy akce
17.12.2010 Pořadí KP žáků v rapidšachu ke stažení
22.10.2010 Vánoční žákovský turnaj, XXXIII. ročník, 2. díl seriálu KP mládeže v rapid šachu akce
21.10.2010 O brankovického krále akce


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009