Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Nové jméno mezi přeborníky škol na Břeclavsku - ZŠ Velké Němčice

Po loňském premiérovém zápisu Gymnázia Velké Pavlovice do čestné listiny vítězů okresního kola přeborů škol na Břeclavsku se letos totéž podařilo Základní škole z Velkých Němčic - recept na úspěch je jednoduchý: děti musí cítit podporu školy, jezdit na přebory pravidelně a po počátečním sbírání zkušeností zákonitě začnou jako sehraná parta sbírat vavříny.

Výsledky kategorie středních škol najdete zde

Výsledky kategorie 2. stupeň ZŠ najdete zde

Výsledky kategorie 1. stupeň ZŠ najdete zde

Bohužel znalost královské hry mezi nejmenšími upadá, kde jsou ty časy, kdy se při náboru na 1. stupni na otázku, "Kdo už někdy hrál šachy?" přihlásila polovina třídy. Dnes jsou to spíše jednotlivci, o nichž se rodiče nebo učitelé domnívají, "že by se pro ně šachy hodily..." Právě přebory škol by měly dokázat, že šachy se hodí pro všechny.

Ovšem i na školních přeborech má účast klesající trend. Klesá počet škol, kde jsou ochotni a schopni vyhradit školnímu přeboru celý den, klesá i počet účastníků v okresním kole. Škoda. Přijít o tak prestižní a motivující soutěž by bylo neodpustitelnou ztrátou pro královskou hru i její malé adepty. "Hrej, hrej, teď mě to teprve začalo bavit...", potěšilo diváky pobízení mezi dvěma kloučky mydlícími jednu partii za druhou dobré dvě hodiny po skončení soutěže (čekání na kolegy ze staršího týmu bylo docela dlouhé).

V nejmladší kategorii 1. stupeň základních škol zvítězila zcela suverénně ZŠ Velké Němčice se 14,5 body ze 16 partií. Velké Němčice byly už loni druhé a pokud je opět nepostihne hromadná marodka jako před rokem, mohly by o čelo bojovat i v krajském kole. S velkým odstupem skončily na 2. a 3. místě ZŠ Břeclav Slovácká a ZŠ Drnholec. Tyto tři školy hrály každý s každým 2x tempem 2x15 minut, takže krátce po jedenácté dopolední už měly dohráno. Obrazový přehled vítězů najdete na konci článku.

V kategorii 2. stupeň ZŠ zvítězilo také suverénně Gymnázium Velké Pavlovice (snímek nahoře) a obhájilo loňské prvenství. Ovoce nese dlouhodobá spolupráce s mezinárodním mistrem Petrem Piskem.

Překvapivé druhé místo a postup do krajského kola vybojovala ZŠ Břeclav Kupkova (snímek nahoře), která měla mezi elitní skupinkou hráčů se 7-8 body dva zástupce, stejně jako vítězné Velké Pavlovice (snímek dole).

Při nešťastném počtu 9 týmů v této kategorii (na regulérní 7 kolový švýcar málo, systém každý s každým přináší 2 kola navíc oproti rozpisu, spojení s mladší kategorií narazilo v minulosti na principiální nesouhlas vedoucích mladších týmů) si účastníci odsouhlasili nejregulérnější variantu každý s každým, což ale při nebývalé bojovnosti (alespoň jedna partie se vždy hrála až do praporků) vedlo k protažení turnaje a zakončení až po půl druhé odpolední, na což nebývali účastníci v minulosti zvyklí. Poděkování zaslouží všichni doprovázející pedagogové, zejména ti ze vzdálenějších míst (dole ZŠ Drnholec) za velmi vstřícný a korektní přístup.

Středoškoláci měli ve svém středu tradičně výjimečnou individualitu - FM Lukáše Kuchynku v družstvu Gymnázia Hustopeče (dole vpravo v zápase proti vítězům z Gymnázia Břeclav).

Letos to měl extraligový Lukáš mnohem jednodušší než v minulosti, soupeře mu dělali hráči maximálně okresního přeboru a tak se na svých 5/5 příliš nenadřel. Při neúčasti loňského vítěze a účastníka celostátního kola - břeclavské průmyslovky, byli hlavními soupeři Hustopečských břeclavští gymnazisté. Ti tradičně trochu zataktizovali a postavili vítěze gymnaziálního přeboru Martina Hemzala (dole vpravo) do béčka,

ale přesto dokázali díky skvělým zadním deskám áčka (Pavel Darmovzal a Lukáš Kubát 4,5/5) turnaj vyhrát a odsunout Hustopeče na 2. místo. Příjemným překvapením byla hra nováčka přeboru, SOŠ a SOU Hustopeče, který obsadil 3. místo. Středoškoláci končili už před polednem a i ti kteří nevyhráli, se alespoň dobře bavili.

Na závěr si prohlédněme galerii vítězů:

Vítěz kategorie 1. stupeň ZŠ, Základní škola Velké Němčice

Druzí v kategorii 1. stupeň ZŠ, Základní škola Břeclav Slovácká

Třetí v kategorii 1. stupeň ZŠ, Základní škola Drnholec

Vítěz kategorie 2. stupeň ZŠ, Gymnázium Velké Pavlovice

Druzí v kategorii 2. stupeň ZŠ, Základní škola Břeclav Kupkova

Třetí v kategorii 2. stupeň ZŠ, Gymnázium Břeclav

Vítězové kategorie středních škol, Gymnázium Břeclav

Druzí v kategorii středních škol, Gymnázium Hustopeče

Třetí v kategorii středních škol, SOŠ a SOU Hustopeče

přidal David Ciprys dne 28.11.2010 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009