Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Ve Stráži vítězí Frýdek, jižní Morava s odřenýma ušima

Za relativní neúspěch („až“ 2. místo) v Zaječicích zřejmě frýdečtí trenéři zvedli svému áčku mandle, zaangažovali hosta z partnerských slovenských Kysuc a na MČR družstev mladších žáků ve Stráži pod Ralskem (15.-18.6.2006) převálcovali všech 9 soupeřů s průměrným výsledkem 5,5:0,5…

Od prvních kol se tedy hrálo jen o stříbro a bronz. A byl to boj urputný. Až po 12. Říčany mohou všechny týmy oprávněně tvrdit, že boj o medaile se týkal také jich. Škoda, že přímý postup má jen prvních 9 družstev, zrovna Říčany čelící v závěrečném kole na první desce rozjetému Frýdku-Místku (prohrály až po boji, ale přece jen 1:5) mohou mluvit o smůle. Ukázalo se totiž, že Swiss-Manager má kromě jiných mušek i jednu docela velkou masařku – i v tříbodovém systému losuje švýcar družstev podle dvoubodového hodnocení a to je docela znát.

Na druhé straně stříbro Pandy Rychnov (v Rychnově po několika letech bez systematického náboru opět kují plány jak sesadit Frýdek-Místek z trůnu) a bronz Šachové školy Staré Město s nepřekonatelným Vojtěchem Plátem (9/9 na první desce!) jsou určitě ve správných rukou. Vojta byl prostě letos jedničkou nejen na první šachovnici, ale i ve fotbalových mačích a obnoveném prestižním utkání Čechy – Morava.

Více se určitě čekalo od Lokomotivy Brno, ovšem její lídr Jirka Musil tentokrát více pokukoval po soupeřích a soupeřkách než po svých figurkách a výsledné časové tísně byly většinou smrtelné. Karolíně Zavadilové také šlo lépe chránit branku svého fotbalového týmu před nájezdy rychlonohého Vojty Pláta než bránit svého krále a výborný výkon mladičkého Martina Blahynky (8/9) už mnoho nezachránil. Těsně, ale přece se podařilo uhájit 9. příčku a přímý postup do dalšího ročníku.

Výše asi pomýšlely i Boršice a záložní tým Frýdku-Místku, naopak velkým překvapením byly výkony severočeských Údlic, které však měly společně s Libercem mnohem větší stěstí na soupeře než ostatní týmy vedoucí skupiny. Družstva za 12. příčkou už byla většinou ráda, když nechytila soupeře, který by jim dal pořádný výprask. Bohužel se k nim přiřadily i oba naši zbývající zástupci Tatran Poštorná a ŠK Veselí nad Moravou. V posledním kole se dokonce utkali v prestižním duelu na poslední šachovnici. Slovo prestižní je tu skutečně bez uvozovek, protože dobrých 10 minut snímal tento velký mač kameraman České televize. Do sálu se totiž chodilo zadem, postávala tu spousta diváků (rodičů) a jak mohl chudák kameraman tušit, že nejlepší družstva hrají přesně na opačné straně.

Nakonec se přece jen kamera přesunula dopředu a snad uvidíme záběry z prosluněného hracího sálu v magazínu „V šachu“ na ČT 4.

Bohužel však neuvidíme krásnou atmosféru vyhlašování vítězů a předávání bohatých cen, protože chválihodná snaha pořadatelů řádně natisknout, podepsat a orazítkovat diplomy zdržela vyhlašování výsledků téměř o hodinu a televize (čekala připravená nejméně půl hodiny!) mezitím odfrčela na jinou plánovanou akci. Škoda…

Jinak ale pořadatelé zaslouží absolutorium. Sál byl téměř dokonalý (nebýt slabšího osvětlení navečer, zejména při páteční bouřce), přímo před sálem se děti mohly vyřádit a dospělí na terase poklábosit, pár metrů od sálu lákala písčitá pláž k dovádění, otužilejší výpravy z Oázy Praha a Tatranu Poštorná (shodou okolností poslední 2 družstva, že by to mělo nějakou souvislost?) i ke koupání. V dáli se v záři slunce blyštěl Ještěd (ten na předchozím snímku není moc vidět), občas kolem projel tu zkušenější, tu rozklepanější rekreant na vodních lyžích.

Stráž pod Ralskem postupně chytá druhý dech. Objev uranové rudy v 60. letech z ní udělal poměrně prosperující centrum uranového průmyslu (podniky Diamo, MEGA), útlum těžby dokonaný posledním vozem vytěžené rudy způsobil všude patrnou sešlost, už jen vzpomínající na lepší minulost. Lékem by mohl být turistický ruch a pořadatelská agentura Panda Sport vedená „organizační“ ředitelkou turnaje Renatou Balvínovou má právě takové ambice. Ve spolupráci s „šachovým ředitelem“ Janem Malcem a hlavním rozhodčím Ivanem Kopalem by se pro šachy dalo ve Stráži podniknout ještě leccos. Ubytování za 170Kč (velmi slušné dvoulůžkové pokoje s televizí!) a stravování přímo v sále také za 170Kč jsou asi bezkonkurenční (pokud ovšem nebudou padat 4 metry vysoké zástěny mezi herní a jídelní částí, které naštěstí nikoho nepřikryly).

Po kratší přestávce se pořadatelé vrhli opět na tradiční zápas Čechy – Morava, který vypukl ihned po fotbalovém zápase Česko - Ghana. A dlužno říci, že atmosféra v sále nebyla daleko od té fotbalové na stadiónu. Zejména skandování „Morava, Morava“ nejhlasitěji slyšitelné z úst moravského kapitána Vojty Pláta (ten se dokonce i rozezpíval „Morava, Morava, je přece krásná zem…“) hřmělo sálem tak, že bylo téměř nadlidským úsilím alespoň v průběhu vlastní hry zajistit jakýs takýs klid. Čechy sice po většinu zápasu vedly (hrálo se 2x20 minut), ale pak zjevně podlehly bouřlivému moravskému povzbuzování. Boršický Luděk Volčík na 2. a veselský Adam Šimoník na poslední 14. desce obrátili své partie, poslední utkání se hrálo v nepřehledné tlačenici a vzápětí vypukla nad celkovým vítězstvím 8:6 nelíčená moravská radost naplno oslazená dortem věnovaným pořadateli.

Byl to dobrý přebor, většina družstev asi odjížděla s pocitem příjemně stráveného víkendu a motivací udělat něco pro ještě lepší umístění v budoucnu, což je to hlavní. Další a další družstva nacházejí prostředky na vybavení svých reprezentačních týmů jednotnými dresy, zápasy typu červení proti zeleným jsou už spíše pravidlem než výjimkou. Velký dík zaslouží pořadatelský štáb za vstřícnost, výborné prostředí, bezkonkurenční ceny (ty v hotelu a v restauraci i ty věcné, které si v hojné míře odvezlo prvních 6 družstev). Určitě jsme ve Stráži nebyli naposled, škoda jen, že je to tak daleko.

V příloze si na 4 excelových listech můžete prohlédnout výsledky družstev i jednotlivců.

Soubor ke stažení: [XLS]

přidal David Ciprys dne 19.06.2006 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009