Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Na Vánočním turnaji Plát zářil, Hájek překvapil.

Překvapivě početně skromnější byl letošní 28. ročník Vánočního turnaje mládeže v Břeclavi. Po letech neustálého růstu spadl počet účastníků z loňských 183 na "pouhých" 120. Ve starším Turnaji talentů do 15 let hrálo 57 hráčů a hráček, v mladším Turnaji nadějí jich bylo 63.

Parlamentní volby jsou na dohled a tak úvodní tah turnaje provedl poslanec Parlamentu ČR Ing. František Strnad. Nejdříve předal Jakubu Uřičářovi, jedinému jihomoravskému olympijskému vítězi, právě vyšlou knihu o Letní dětské olympiádě v Brně, odpověděl na pár záludných otázek a pak s jistotou potáhl na první šachovnici pěšcem 1.e2-e4 s tím, že tak téměř výhradně zahajoval své partie fenomenální Boby Fischer. Inu i v Parlamentu mají solidní šachové znalosti. Na otázku, kdy kromě pravidelných přídělů ze státního rozpočtu na umělé trávníky, kabiny, osvětlení hřišť, tenisové kurty a kuželny připutuje taky nějaký ten milion na šachový turnaj nebo šachový dům, nezaváhal pan poslanec ani na vteřinu: "Napište si projekt, získejte pro něj svého poslance, ale pospěšte si tak do března". Nepochybně má pravdu. Odvážných šachových projektů je u nás jako šafránu.

Po slavnostním e4 na první desce zazněl dunivý gong, který až do konce turnaje efektně startoval každé kolo. Ve 4. kole zazněl dokonce dvakrát těsně za sebou. Slečna rozhodčí, která gong držela na poměrně tenké šňůrce, do něj udeřila takovou silou, že se šňůrka přetrhla a těžký gong za hromového burácení přistál na podlaze. Naštěstí dopadl těsně vedle slečniny nohy, jinak by pravděpodobně účastníci slyšeli ohlušující zvuk do třetice.

První šachovnice staršího Turnaje talentů se hrála na pódiu na elektronické šachovnici a její obří obraz (zhruba 3x2 metry) na vestavěném plátně v čele sálu byl krásně viditelný ze všech stran. O diváky nebyla nouze, v závěru partií bylo u plátna doslova nabito. A bylo skutečně na co se dívat. Nejvýše nasazený Vojta Plát ze Šachové školy Staré Město (mohl klidně hrát i turnaj mladší) dokazoval, že je možná nejtalentovanějším teenagerem českého šachu. Z pódia si udělal popraviště, kam kolo co kolo s obavami přicházeli a se skloněnou hlavou odcházeli borci jako Jakub Uřičář, Jan Horsák nebo Anna Bálková. Nejvíce Vojtu potrápili Jan Horsák a Martin Vrzal, ale reálnou šanci neměl nikdo. Nástěnná šachovnice s digitální časomírou jasně všem ukazovala, kde je Vojtova největší síla. V rozhodujících úsecích partií měl většinou ještě 10-15 minut času, kdežto jeho soupeř se potil s několika posledními minutami. Vojta hraje skutečně bleskově. Elektronická šachovnice dokonce odhalila, že v několika případech při hromadných výměnách ani nenechal dopadnout soupeřovu figurku na šachovnici a sebral mu ji ještě z ruky.

Až v poslední partii se Plát spokojil s několikatahovou remízou s Tomášem Lamserem z Lokomotivy Brno a přispěl tak k jeho krásnému druhému místu. Diváci byli zklamaní, ale celkové vítězství bylo v hrsti. Pragmatičnost projevil Vojta i při výběru ceny. Asi by se mu líbila i Kasparovova kniha Moji slavní předchůdci, případně i některá cena další, ale po zdvořilém dotazu u stolku rozhodčích: "Nevíte někdo, kolik stála ta autodráha?" bylo o majiteli největší krabice mezi cenami jasno. Daleko za Plátem se seřadila plejáda favoritů, z nichž kromě výše jmenovaných borců byli nejčastěji k vidění na předních deskách Jakub Roubalík a Šárka Valešová.

Mladší turnaj měl hlavní favority v bratislavském Andreji Kováčovi a boršickém Luďkovi Volčíkovi. Překvapivým vítězem se však stal domácí devítiletý Oskar Hájek. Oskar je rovněž talentem k pohledání, hraje rychle a podnikavě, ale spíše než živelného až nezvladatelného, místy eruptující sopce podobného Vojtu Pláta připomíná lehce roztržitého introverta typu Cyrila Ponížila či Davida Navary. Šachy hraje teprve něco přes rok a trpí značnou nevyrovnaností výkonů. Tento turnaj mu skutečně vyšel, jedinou půlku ztratil se druhým Dominikem Pfefferem z Boršic, když v partii úplně ztratil nit, přišel o figuru, kterou měl navíc, a pak jednu po druhé i o všechny další figury. Teprve v okamžiku, kdy soupeř dobíral tu poslední si Oskar všiml, že soupeřův praporek je dole - nuž spadl už před dobrými deseti tahy.

Kromě zmiňovaných Hájka, Kováče, Volčíka a Pfeffera hrál neustále v čele mladičký Vojtěch Dobeš ze Starého Města, dobře se držel i Pavel Náplava z Boršic.

Atmosféru Vánočního turnaje tradičně dotvořil svítící vánoční stromek dosahující až ke stropu sálu (pravda, nikoliv zajištěný pořadateli, jen velmi vhodný pozůstatek po předchozím plese), velmi hodnotné věcné ceny pro všechny účastníky a doprovodná řešitelská soutěž propagující právě vyšlou knihu Raymonda Smullyana Šachové záhady Sherlocka Holmese. Vylosovaným držitelem této knížky a velké čokolády se stal Petr Novotný ze Starého Města. Alespoň ta čokoláda zbyla na Vojtěcha Pláta a Martina Kuciána ze Zborovic.

Výsledky jsou na dvou listech přiloženého excelovského souboru.

Na přiložených totografiích (v souvisejících souborech pod tímto článkem) můžeme vidět např. Vojtu Pláta ve svém typickém posedu v kleče na židli a s pohledem těkajícím do sálu. Ovšem nesoustředěnost na partii je jen zdánlivá, ihned po tahu soupeře bude následovat blesková odpověď.
Na dalším snímku vítěz Turnaje talentů se svou trofejí a diplomem vzhlíží k pořadatelům, jestli dostane ještě pohár a na posledním vidíme "digitální koutek" rozhodčích. Vlevo Petr Zálešák, distributor digitálních hodin DGT a šachové zobrazovací techniky.

Soubor ke stažení: [xls]

přidal David Ciprys dne 10.12.2005 | sekce: Soutěže mládeže

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
13.05.2006 KP mládeže v rapidšachu uzavřen ke stažení
12.05.2006 Výsledky mládežnického turnaje na Littneru ke stažení
25.04.2006 Tabulka pořadí KP mládeže do 14 let v rapidšachu ke stažení
02.04.2006 Memoriál Jana Krejčího podvacáté ke stažení
05.03.2006 KP mládeže v rapidšachu ke stažení
05.03.2006 Gillarův memoriál vyhrál Kratochvíl. ke stažení
14.01.2006 KP v rapid šachu po 3. turnaji ke stažení
14.01.2006 Turnaj dětí v Popicích úspěšně proběhl ke stažení
13.12.2005 Foto Vánoční turnaj 2005, rozhodčí ke stažení
13.12.2005 Foto Vánoční turnaj 2005, vítěz Vojtěch Plát ke stažení
13.12.2005 Foto Vánoční turnaj 2005, Plát-Vrzal ke stažení
12.12.2005 KP mládeže v rapidšachu ke stažení
10.12.2005 Na Vánočním turnaji Plát zářil, Hájek překvapil. ke stažení
28.11.2005 KP v rapid šachu po 1. kole ke stažení
28.11.2005 Rozpis KP v rapidšachu žáků jednotlivců do 14 let ke stažení
27.11.2005 Foto Brankovice 05, vítězky loňského seriálu D10 Zavadilová, Hlaváčková a Kuchynková s diplomy a med ke stažení
27.11.2005 Foto Brankovice 05, Kratochvíl Jiří - Bálková Anna ke stažení
27.11.2005 Foto Brankovice 05, Uřičář (1. st. žáci), za ním Kratochvíl Milan a Králík ke stažení
27.11.2005 Foto Brankovice 05, Volčík (1. ml. žáci) - Borufka, za nimi Pfeffer-Zavadilova ke stažení
26.11.2005 Brankovice pod sněhem, ale ve stejném počtu jako loni. ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009