Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

V Zaječicích obhájil Frýdek-Místek

Titul mistra České republiky družstev starších žáků putuje opět do Frýdku-Místku.
Čtyřicáté třetí Zaječice se už po čtvrté hrály ve výborně vybaveném rekreačním komplexu na Seči místo na původním Zaječickém fotbalovém hřišti a letos ztratily další dvě speciality tradované z generace na generaci. Poprvé v historii se nepřenášel šachový materiál po každé partii z jednoho stolu na druhý (aby každé družstvo vždy hrálo se svými figurkami a hodinami a předešlo se ztrátám), ale byl použit "erární" šachový materiál vlastněný svazem a zapůjčovaný na podobné akce. Podruhé v historii se losovalo počítačem místo kartiček zavěšených na zdi, ale poprvé se podařilo dolosovat turnaj až do posledního kola (loni počítač tak dlouho skomíral, až v sobotu odpoledne definitivně zkolaboval).

Jedním z mála pozůstatků minulosti tak byly stany na přilehlé travnaté ploše obývané především otužilými seveřany z Ústí nad Labem. V celkem chladném a občas deštivém počasí jim romantiku záviděl málokdo. Naopak v hlavním hracím sále bylo nádherně čerstvo na rozdíl od zcela nedýchatelné minulosti. Cenou za nové podmínky bylo nové startovné, které se vyhouplo na dvojnásobek (400Kč za družstvo, 150Kč za dvojici do 9 let). To možná odradilo některé tradiční favority jako Union Plzeň nebo A64 Grygov, ale i bez nich bylo 45-členné startovní pole v hlavní soutěži šestičlenných družstev nabyté k prasknutí. Nejvýše nasazený Frýdek-Místek měl průměrné ELO sestavy 1936, na první šachovnici Vojtěcha Rojíčka s ELO 2116. I další 3 družstva si přivezla hráče s ELO přes 2100 - Dunajská Streda Davida Vargu (2112), OÁZA Praha Kateřinu Němcovou (2133) a ŠK Zlín Cyrila Ponížila (2121).

O prvenství Frýdku-Místku nebylo pochyb, jedinou zápasovou remízu 3:3 na něm vyvzdorovala Dunajská Streda, která na něj tradičně umí zahrát. Slovensko-maďarský tým od Dunaje ztratil půlky ještě s Oázou Praha a Starým Městem a s dvouapůl bodovým náskokem ve skóre předstihl ŠK Staré Město, které mělo letos nabitou sestavu s ambicemi na titul, ale rozhodující zápas s Frýdkem prohrálo 2:4. Čtvrtá skončila zaslouženě Oáza Praha, o pořadí na 5.-8. místě rozhodovalo skóre. Díky poměrně příznivému losu (losoval "náš" Miroslav Hurta) měl suverénně nejlepší skóre Tatran Poštorná, který skončil jen jediné místo za medailí (Dunajská Streda se do pořadí MČR pochopitelně nepočítala) a připsal si tak historický úspěch nejen pro sebe, ale i pro celý jihomoravský šach. Úspěch je o to cennější, že ve dvou šestičlenných družstvech (a jedné dvojici do 9 let) hrálo 14 domácích odchovanců bez jediného hosta z jiného oddílu. Excelentní výkon podala Anička Bálková na 1. Šachovnici - 7,5/9 je prostě skvělých. Z dalších družstev byly na předních šachovnicích nejčastěji k vidění Desko Liberec a Frýdek-Místek B. Ošidnost švýcarského systému si letos vyzkoušely hlavně Klatovy (ty porazily Poštornou 5,5:0,5!) a Boršice, které z nejvyšších stolů spadly v závěru až na 16. a 17. místo.
Většinou na konci první poloviny startovního pole se pohybovala Lokomotiva Brno (nakonec poměrně lichotivé 14. místo), většinou na konci (ale bez kontumáku) se těžce protloukal Tatran Poštorná B (39. místo).
Tím jihomoravský výčet družstev končí, 3 šestičlenné týmy na (otevřeném!) MČR jsou pro druhý největší kraj trochu slabou vizitkou.

Ve 13. ročníku doprovodného turnaje dvojic do 9 let se mezi 26 týmy statečně držela dvojice Tatranu Poštorná, ovšem po porážkách v posledních 2 kolech klesla až na 10. místo.

Mamutí dvoudenní akce, v níž hrálo téměř 350 hráčů se obešla bez problémů, jediný oříšek pro rozhodcovské fajnšmekry louskal (asi nepříliš šťastně) hlavní rozhodčí v zápase Staré Město - Liberec. Ve vrcholné časové tísni (už se nezapisovalo) si hráč (mimochodem oba soupeři byli na úrovni I. VT) přijel pěšcem na poslední řadu, prohlásil jej za dámu, ale ze šachovnice neodstranil. Dáma totiž nebyla ihned k dispozici a než by hráč dámu našel nebo přišel na to, jak má zastavit digitální hodiny, asi by mu praporek spadl. Zuřivě se dál blicalo asi 5 dalších tahů jinými figurami, načež se zjistilo, že hráčův soupeř si při tom několikrát stoupl do "šachu" od neproměněného pěšce. U partie byla řada svědků (rekonstrukce tedy byla možná), jakékoliv přidání času na hodinách za nemožný tah rozhodovalo partii, protože oba praporky byly na stopkách. A teď rozhodčí rozhoduj... Jaroslav Hájek s nadhledem sobě vlastním navrhl dát partii za remízu, ovšem pochvalu si za to nevysloužil od nikoho. Po delším dohadování a studování pravidel nakonec liberečtí oficiální námitku nepodali, ale daleko k tomu neměli.

V příloze naleznete pořadí družstev i výsledky jednotlivců, fotografie z turnaje by se měly objevit vzápětí.

Soubor ke stažení: [HTM]

přidal David Ciprys dne 05.06.2005 | sekce: Soutěže mládeže

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
06.06.2005 Zaječice 2005 - fotografie (807KB) ke stažení
05.06.2005 V Zaječicích obhájil Frýdek-Místek ke stažení
18.05.2005 1. liga družstev ml. dorostu 2004-05, skupina Střed ke stažení
02.05.2005 Fotografie z krajského přeboru družstev mladších žáků 2005 (746kB). ke stažení
30.04.2005 Tatran Poštorná krajským přeborníkem družstev mladších žáků. ke stažení
09.04.2005 Úspěch Vranovic na republikovém Přeboru škol ke stažení
19.02.2005 Lokomotiva Brno B vítězí v KP družstev mladšího dorostu. ke stažení
19.02.2005 Krajský přebor družstev ml.dorostu ke stažení
10.10.2004 I.liga ml.dorostu ke stažení
10.10.2004 Extraliga ml.dorostu ke stažení
02.02.2004 Grygov před branami extraligy mladšího dorostu ke stažení
07.12.2003 Krajský přebor družstev mladšího dorostu ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009