Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

KP škol: Brnu konkurovala jen Kuřim, Zastávka a Hustopeče

Jihomoravské kolo Přeboru škol se opět hrálo v režii mládežníků z krajské metropole¸ byť na stupně vítězů vystoupalo "jen" pět brněnských týmů¸ zatímco loni sedm; zato si Brňáci poprvé po mnoha letech odvezli přebornické tituly ze všech tří kategorií.
 


Hrálo se už po dvaadvacáté (!) za sebou v sále Domu školství v Břeclavi. V úterý 29. ledna 2019 přijelo o medaile a dvě postupová místa do republikového kola bojovat 38 družstev se 170 hráči na soupiskách. Ze 39 oprávněných účastníků se řádně omluvila v kategorii 2. stupeň ZŠ Rousínov a byla nahrazena náhradníkem z okresního kola (ZŠ Nádražní Vyškov).
 
 
Partie z on-linu (první šachovnice středoškoláků) si můžete dole v příloze
 
V kategorii středních škol získalo divokou kartu Gymnázium Vídeňská Brno k doplnění na sudý počet. Den před turnajem se bohužel odhlásila z nejmladší kategorie ZŠ Brankovice pro epidemii chřipky. Více mrzela absence "skoro" domácího Gymnázia Mikulov, jehož definitivní neúčast se potvrdila až půl hodiny po začátku soutěže. Všechny kategorie se tak hrály jednotně švýcarským systémem na 7 kol 2 x 20 minut na partii, bohužel nejmladší a nejstarší kategorie s lichým počtem družstev.
 

 
Výsledky kategorie 1. stupeň základních škol
 
Výsledky kategorie 2. stupeň základních škol
  
Výsledky kategorie střední školy
 
 
Řadu dalších pěkných fotografií najdete na webu Františka Šimíka
 
V nejmladší kategorii 1. stupeň základních škol je fenoménem ZŠ Kuřim Tyršova s neuvěřitelnými osmi krajskými tituly za sebou! Při loňském vyhlášení úspěšný kuřimský kouč "skromně" poznamenal, že se tato šňůra pravděpodobně ještě prodlouží. Ale neprodloužila... Holt nikdo se neudrží na vrcholu věčně. Rekordní série skončila, ale těžko ji někdo překoná. Rekord vydrží minimálně do roku 2026 .
 
 
Od začátku soutěže bylo zřejmé, že o medaile hrají školy z Brna (Svážná, Bakalovo nábřeží), Brna-venkova (Kuřim Tyršova, Drásov) a zpočátku i ZŠ Adamov, která však v závěru zcela odpadla. Ostatní školy měly výrazný odstup a rozdíly mezi nimi byly minimální.
 
 
O postupu ZŠ Svážná Brno se třemi sourozenci Hladkými (foto nahoře) a ZŠ Bakalovo nábřeží Brno se třemi dívkami (foto dole) rozhodla větší vyrovnanost a snad i větší štěstí ve vzájemných zápasech se třetí Kuřimí.
 
 
V prostřední kategorii 2. stupeň základních škol nastoupilo brněnské Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše už potřetí ve stejné sestavě a neochvějně dokráčelo k suverénnímu hattricku. Velké šance na nejvyšší příčky bude mít i v celostátním kole. Je to tým bez slabin (na dolním snímku čelem proti Kunštátu v pěkných žlutých dresech) a ještě v záloze s Olgou Dvořákovou.
 
 
Mimochodem jednotné dresy nechyběly ani v sousední mladší kategorii.
 
 
Jaroška zvítězila o parník, zdatněji jí sekundovala jen druhá ZŠ Tyršova Kuřim (na dolním snímku vlevo) a třetí Gymnázium Hustopeče. Ostatní už měli zřetelný výkonnostní odstup.
 
 
Nejstarší kategorii středoškoláků kralovalo po léta Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše v Brně. Už loni Jarošku prohánělo Biskupské gymnázium Brno
 

 
a letos si v obdobné sestavě přijelo pro těsné vítězství před dalším brněnským gymnáziem na Vídeňské ulici.
 
 
Turnaj skončil jako vždy v předstihu, byť v kategorii středoškoláků došlo k nemilému zdržení (cca 30 minut) pro kolaps losovacího programu kolo před koncem. Neustálé přidávání dvou bonusových minut za nemožný tah soupeře (cca 10x v každém kole)
 

 
naštěstí nejmenší děti kompenzovaly překotnou hrou . Snad tedy byla většina účastníků s průběhem i prostředím spokojena.
 

 
Některým soutěžní partie nestačily a bušili do sebe i přátelsky mezi jednotlivými koly, jiní předváděli své mistrovství ve skládání nejrozličnějších variant Rubikovy kostky
 

 
a další se uvelebili vsedě i vleže v rohu pódia a plně se věnovali při partiích zakázaným elektronickým komunikačním prostředkům . Snad tedy za rok na shledanou!
 
Galerie vítězů
 
Kategorie 1. stupeň základních škol

1. místo: ZŠ Svážná Brno

 
2. místo: ZŠ Bakalovo nábřeží Brno
 
 
3. místo: ZŠ Tyršova Kuřim
 
 
Nejlepší hráči na šachovnicích

 
Kategorie 2. stupeň základních škol
 
1. místo: Gymnázium na tř. Kpt. Jaroše Brno
 
 
2. místo: ZŠ Tyršova Kuřim
 
 
3. místo: Gymnázium Hustopeče

 
Nejlepší hráči na šachovnicích

 
Kategorie střední školy
 
1. místo: Biskupské gymnázium Brno
 
 
3. místo: Gymnázium Vídeňská Brno
 
 
3. místo: Gymnázium T.G.M. Zastávka
 
 
Nejlepší hráči
 
Soubor ke stažení: [pgn]

přidal David Ciprys dne 10.02.2019 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009