Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - hattrick Lokomotivy znamená prakticky záchranu, Duras A drží vedení

S přibývajícími koly se čím dál více vyjasňuje situace na obou pólech tabulky a otazníků tak ubývá. První tým Durasu si bez větších potíží poradil s oslabeným Grygovem, který přijel dokonce v sedmi a drží i nadále 4-bodový náskok. Z tohoto vleku již vypadl příští soupeř Durasu Slavia Orlová, která prohrála v Kroměříži a ve zbytku soutěže tak bude bojovat již jen o čest. Jediným soupeřem Durasu tak zůstává Beskydská šachová škola "B", která porazila Chrudim 5 : 3 a řekl bych, že by případný postup tohoto mladého týmu našel pochopení u města Frýdek-Místek. Proto i vzhledem k lehčímu vylosování je třeba brát tento tým vážně, byť přímý zápas s Durasem "A" mají už Slezané za sebou (2. kolo Duras - "A" - BŠŠ "B" 6 : 2). V bojích o záchranu byla největší pozornost upřena do Brna, kde Lokomotiva hrála opět prakticky o 6 bodů. Tentokrát to vyšlo proti Rychnovu a již třetí vítězný existenční zápas v řadě prakticky dává Lokálce prvoligovou vstupenku do příštího ročníku. A protože krom Rychnova prohráli i Duras "B" s Chrudimí, vypadá to vzhledem k 6-bodové (resp. 7-bodové) ztrátě pro tento trojlístek už dosti beznadějně.



Výsledky, tabulku a statistiky najdete na svazových stránkách nebo na chess-results.

Slavia Kroměříž postavila letos podruhé prakticky nejsilnější sestavu a bylo to znát. To jejich soupeři z Orlové už jako by boj o postup zabalili a výsledkem byla sestava pouze se třemi hráči základu. Za této konstelace proto ani nebylo velkým překvapením vítězství domácího týmu, který sice již postoupit nemůže, ale bronzovou medaili by ještě uhráti mohl. Slavia Kroměříž - Slavia Orlová 5 : 3.

Podobným způsobem jako Orlová se prezentoval Grygov na Durasu "A", čímž vedoucímu týmu soutěže značně usnadnil roli favorita. Dokonce tak, že Hanáci přivezli do Brna pouze sedm statečných. Ani zde se překvapení nekonalo, byť se do myslí domácích hráčů trochu vkrádala myšlenka na loňský krach proti sedmi Polabiňákům, jenžto nakonec určil postupové resumé. Letos však k ničemu podobnému nedošlo a koncentrovaný výkon téměř kompletního domácího týmu znamenal vysoké vítězství, umocněné potvrzením skvělých jízd Tomáše Poláka (7/7) s Pavlem Blatným (6,5/7). Duras BVK Královo Pole "A" - Agentura 64 Grygov 6,5 : 1,5


 GM Tomáš Polák (vpravo) a GM Pavel Blatný (vlevo), mezi nimi IM Neklan Vyskočil

Staré Město se utkalo v regionálním derby se Zlínem a v sázce byla kromě prestiže i pomyslná medaile. Oba týmy nastoupily v sice ne kompletních, ale přesto poměrně silných sestavách a nebylo proto překvapením, že tradici vyrovnaných zápasů nenarušil ani tento duel. Misky vah se letos překlopily na zlínskou stranu, nicméně z popisu tohoto zápasu na zlínských stránkách je zřejmé, že vývoj střetnutí měli pod kontrolou a vítězství jest tedy zcela zasloužené. Pro Zlín toto vítězství znamená lichotivý prozatímní bronz, zatímco Staré Město padá do středu tabulky. Staré Město - ŠK Zlín 3,5 : 4,5.

Lokomotiva po dvou předchozích výhrách s přímými konkurenty Durasem "B" a Chrudimí potřebovala dovršit hattrick proti Rychnovu, což mohlo znamenat prohloubení "červené" sestupové vzdálenosti právě od těchto týmů. Že to nebude jednoduché napovídala už sestava bez lídra GM Radka Kaloda, FM Zdeňka Ramíka a tradičního lokomotivního bijce Milana Kratochvíla. Ještě hůř na tom však byli hráči Rychnova, kteří přijeli k existenčnímu zápasu do Brna bez hráčů 1, 3 a 4 (IM Zeberski, Ringel a FM Kačírek), takže menší výhoda byla na straně Brňanů. V takových zápasech však často hrají roli docela jiné parametry a z přehraných partií to bylo jasně vidět. Například nejlepší hráč domácího výběru IM Vojtěch Plát tak dlouho kombinoval Piotra Golucha, až několikerou rozhodující výhodu zahodil do věčného šachu. To domácí kapitán Karel Kratochvíl se Slawomirem Machlowskim předvedli na šachovnici skutečný zmatek, ve kterém se nakonec lépe orientoval domácí hráč. Neuvěřitelný pohled pak nabídla partie Josef (Katenáčo) Novotný - WGM Eva Kulovaná. Takové záchodové šachy se skutečně jen tak nevidí a vůdce bílých kamenů, věren své přezdívce, nakonec remízu doslova vyblokoval, brr. O nervozitě Lokomotivy pak svědčí i partie FM Josef Kratochvíl - Martin Šmajzr, kde měl domácí borec lepší šance, ale v kritické chvíli šlápnul vedle a po ztrátě kvality už zahrál koncovku poměrně odevzdaně. Docela ucelený výkon ovšem v domácím týmu předvedli IM Pavel Šimáček a WIM Petra Sochorová, kteří porazili Piotra Sabuka, resp. IM Zdeňka Beila, z hostů pak zahrál pěkně Tomáš Kracík proti FM Martinu Šklíbovi. Suma sumárum nakonec těsné vítězství Lokomotivy, která si nyní může zhluboka oddechnout a po příštím kole již slavit definitivní záchranu. Naproti tomu Rychnovu nyní k záchraně nemusí stačit ani výhry ve zbývajících zápasech proti BŠŠ "B", Opavě a Durasu "B". K dispozici jsou již i krátké zápasové pohledy předsedů obou klubů Jiřího Vachka (Lokomotiva) a Jiřího Daniela (Rychnov). Lokomotiva Brno - Region Panda Rychnov nad Kněžnou 4,5 : 3,5.

O naději přijeli bojovat hráči Chrudimi do Frýdku-Místku, kde na ně již čekala dosavadním průběhem soutěže nahecovaná mladá beskydská družina. Oba týmy nastoupily v prakticky základních sestavách, a tak se hrály i pěkné a zajímavé partie, které si můžete přehrát zde. Průběh i výsledky těchto partií však postavily ratingové předpoklady zcela na hlavu a pouze jediná partie (FM Pulpán - IM Jasný) skončila vítězstvím elově silnějšího hráče. Přesto se hráčská převaha domácího týmu projevila a výsledkem byla již šestá výhra v řadě! Zápas z pohledu beskydského týmu rozhodly šachovnice 4-8, které uhrály 4,5 bodu a vzhledem k průběhu zápasu, kdy vedl již 5 : 1, nebylo o jeho výhře pochyb. Sympatickým hostům z Chrudimi nelze upřít bojovnost, když s trochou štěstí zaknihovali trochu nečekaná vítězství na prvních dvou deskách. To však bohužel nestačilo a hosté takto pouze korigovali již rozhodnutý zápas. Pro BŠŠ znamená vítězství nejen povzbuzení pro příští zápas v Rychnově, ale především možnost v klidu pozorovat případné zakolísání Durasu "A", který má v závěru přece jen těžší los. Pro Chrudim platí totéž co pro Rychnov, tedy že k záchraně nemusí stačit ani tři výhry proti Opavě, Durasu "B" a Kroměříži. Více o zápasu čtěte z reportu domácího kapitána Zdeňka Holeksy, trochu smutně pak vyznívá chrudimské vyhlížení druholigových břehů. Beskydská šachová škola "B" - ŠO Chrudim 5 : 3.

Závěr dnes obstará zápas nováčků Opavy a Durasu "B". Při pohledu na nastoupivší sestavy byli favoritem jednoznačně domácí, kteří poprvé v sezóně vyrukovali do boje v základu. S tím kontrastovala poněkud prořídlá sestava brněnského týmu, kterému chyběli především WIM Elena Semenova a Ondřej Nepomucký. Domácí hráči roli favorita beze zbytku potvrdili a již jen matematicky velmi nepravděpodobná teorie je může odvrátit od prvoligových bran. Naproti tomu rezerva Durasu je už prakticky zpátky ve 2. lize, a tak si zbytek soutěže může alespoň v klidu užít. Zápasový komentář opavského kapitána Marka Nábělka čtěte zde. KVS EKODIVIZE Opava - Duras BVK Královo Pole "B" 6,5 : 1,5.

Tolik tedy k 8. kolu, které významně napomohlo k vyluštění čtyř prvoligových tajenek. Jestli si na jejich potvrzení počkáme do příštího kola (1.3.2015), nebo se rozhodnutí posune do kola desátého, se nechme překvapit. Stoprocentně jisté jsou tak zatím jen dvojice pro 9. kolo:

Duras BVK Královo Pole "B" - Slavia Kroměříž
ŠO Chrudim - KVS EKODIVIZE Opava
Panda Rychnov nad Kněžnou - Beskydská šachová škola "B"
ŠK Zlín - Lokomotiva Brno
Agentura 64 Grygov - Staré Město
Slavia Orlová - Duras BVK Královo Pole "A"

 
Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 17.02.2015 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
17.05.2015 1. liga východ - závěrečná zpráva ke stažení
16.04.2015 1. liga východ - partie 1.-11. kola ke stažení
14.04.2015 1. liga východ - Duras po šesti letech extraligový! ke stažení
27.03.2015 1. liga východ - partie 1.-10. kola ke stažení
26.03.2015 1. liga východ - Duras A drží vedení před Frýdkem-Místkem B, Lokomotiva zachráněna ke stažení
22.03.2015 1. liga východ - partie 1.-9. kola ke stažení
03.03.2015 1. liga východ - první prohra Durasu A dramatizuje boj o postup, Duras B a Rychnov sestupují ke stažení
17.02.2015 1. liga východ - partie 1.-8. kola ke stažení
17.02.2015 1. liga východ - hattrick Lokomotivy znamená prakticky záchranu, Duras A drží vedení ke stažení
05.02.2015 1. liga východ - Duras A v trháku, Lokomotiva míří k záchraně, béčko Durasu na dně ke stažení
04.02.2015 1. liga východ - partie 1.-7. kola ke stažení
21.01.2015 1. liga východ - partie 1.-6. kola ke stažení
21.01.2015 1. liga východ - Duras A do čela, brněnské derby pro Lokálku ke stažení
06.01.2015 1. liga východ - partie 1.-5. kola ke stažení
05.01.2015 1. liga východ - na východní frontě klid, Lokomotiva v Opavě bez bodu ke stažení
10.12.2014 1. liga východ - Duras A po klubovním derby do čela, nerozjetá Lokomotiva se s Durasem B zatím topí ke stažení
09.12.2014 1. liga východ - partie 1.-4. kola ke stažení
25.11.2014 1. liga východ - partie 1.-3. kola ke stažení
24.11.2014 1. liga východ - nečekaný dvojúder Durasu, Orlová na kolenou, v čele Zlín ke stažení
13.11.2014 1. liga východ - partie 1.-2. kola ke stažení
09.11.2014 1. liga východ - Duras A vítězně, Duras B a Lokomotiva poraženi, v čele Staré Město ke stažení
23.10.2014 1. liga východ - partie 1. kola ke stažení
21.10.2014 1. liga východ - nejlépe odstartoval Zlín na Durasu B, Lokomotiva - Duras A 4 : 4 ke stažení
12.10.2014 1. liga východ 2014/2015 - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009