Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

JmKPIIC 3.kolo

Třetím kolem pokračovala podzimní část JmKPIIC. Mezi čtvrtým a pátým místem průběžného pořadí se zlehýnka vyrýsovala jakási dělící hranice, která zatím odděluje ty úspěšné, od těch méně úspěšných. Největší šance stát se letošním půlmistrem mají TJ Podlužan Prušánky a Š.K. 1923 Sokol Kyjov, oba zatím bez prohry. Zatímco pro zmíněné Prušánky by výhra v posledním kole roku znamenala titul půlmistra, pro jejich soupeře z Hodonína by to znamenalo totální prooser. Předsezonní úvahy o postupu po odtajnění soupisek vzaly za své – „šak co, budeme hrát klidný střed“… Po třetím kole se zdá být v trapu i tato taktika, teď už jde do tuhého. V případě prohry to už bude pro Hodonín boj o holý život. Laciné body v povánočním výprodeji při brněnském hatriku (ŠK64, Loko F a Jundrov B) totiž nelze očekávat… Nelichotivou pozici zaujal i TJ Tatran Poštorná na osmém místě, což by nebyla až taková hrůza - kdyby nehrálo jen deset mančaftů… Nic naplat, oba exKPI týmy si budou muset na čas změnit priority – aby se dalo postoupit, tak se prvně musí nesestoupit. Ale pěkně popořadě – jak jsme se k téhle situaci dopracovali? Takto:

Jezdci Jundrov B
přivítali TJ Tatran Poštorná. Předstartovní převaha byla spíše na straně domácích (+88ELO bodů). Průběh samotného utkání lze podrobně nastudovat včetně partiového materiálu na obsažných stránkách jezdců. Z celkového výsledku je zřejmé, že šlo o hru na jednu branku. Domácí skórovali na prvních dvou šachovnicích, což se dalo očekávat, ale důležité body (a ne tak očekávané) přinesli zejména zadáci (vzadu 3,5-0,5) přesto, že zde měl být boj vyrovnaný (pouhých +34ELO bodů ve prospěch jezdců). Celkově 6-2.

ŠK Veselí nad Moravou B
hostil TJ Podlužan Prušánky. Hosté přivezli „až“ tři hráče základní sestavy, takže to na žádné rodeo před startem nevypadalo. Teoretická převaha byla dokonce na straně domácích (průměrných +41ELO bodů). Bojovný zápas nakonec skončil smírem 4-4.

Duel ŠK Duras BVK Královo Pole D – ŠK Lokomotiva Brno F skončil také 4-4. Domácí nastoupili s třemi náhradníky a tak síly na startu byly vyrovnány. Nasazení kompletní základní sestavy se hostům vyplatilo a přineslo to lokálce první letošní bod.

ŠK64 Brno – KŠ TJ Bučovice
byl souboj Davida s Goliášem. Rozdíl na jednotlivých šachovnicích zřídka padl pod 200ELO bodů. I tak se hostům podařili dva husarské kousky na druhé a sedmé šachovnici. Porážka proto nebyla tak krutá: 5,5-2,5.

Š.K. 1923 Sokol Kyjov
očekával ŠK Hodonín. A to doslova – hosté dorazili s obligátním zpožděním, navíc bez nemocného lídra, který proklatě chyběl. Domácí džentlmensky přehlédly drobné zpoždění a pustili se do tvrdého boje na šachovnicích bez uplatnění časového „malusu“ pro hodoňáky. První partie skončila až po více jak tři a půl hodinách hry – ale to byla jediná jasná partie: domácí jinoch si nepovšiml šedin v mých vlasech a naprosto neuctivě mě vyprášil… Dalo mi hodně práce a času, aby to nebyla úplná miniaturka. Následovaly remízy na pátém a sedmém prkně. Ostatní borci potili krev a partie se tahaly opravdu dlouho. S trochou smůly se nepodařilo na druhé desce domácímu hráči uplatnit v koncovce převahu pěšce, ale kapitán Kyjova (6š.) už byl úspěšnější – pěšce měl navíc totiž dva. Za stavu 3,5-1,5 pak v souboji těžkých figur v relativně uzavřené pozici proráží domácí borec proti kapitánovi hostí a bylo rozhodnuto. Jediné, co se tak hodoňákům povedlo, byla premiéra nového náhradníka na osmé šachovnici, který jediným partiovým vítěztvím hostů korigoval porážku. Principiálně se dohrává partie lídrů na první desce – až do klasického remízového postavení v koncovce K+V+p/K+V. Znáte to – třetí řada, boční šach, opozice…. někteří hráči měly potřebu své znalosti prodávat tak hlasitě ještě za probíhající partie, až jsme je museli okřikovat… No prostě zase trapas. To nám letos jde… Celkem 5-3.

Jiří Myšulka
vedoucí soutěže JmKPIIC

 

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Jiří Myšulka dne 01.12.2014 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
30.03.2015 JmKPIIC ALL STARS a Závěrečná zpráva ke stažení
15.03.2015 JmKPIIC 9.kolo ke stažení
22.02.2015 JmKPIIC 8.kolo ke stažení
08.02.2015 JmKPIIC 7.kolo ke stažení
25.01.2015 JmKPIIC 6.kolo ke stažení
11.01.2015 JmKPIIC 5.kolo ke stažení
14.12.2014 JmKPIIC 4.kolo ke stažení
01.12.2014 JmKPIIC 3.kolo ke stažení
16.11.2014 JmKPIIC 2.kolo ke stažení
02.11.2014 JmKPIIC 1.kolo ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009