Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - Duras stíhá Polabiny, Lokomotiva vítězí v Litovli a ještě žije, první padák Ostravě

S mírným zpožděním, zaviněným pracovními povinnostmi, se tentokrát dostávám ke komentáři 9. kola prvoligové východní skupiny. S blížícím se závěrem napětí vrcholí, nicméně stále ještě neznáme většinu prvoligových tajenek. Tou první je ale jméno prvního sestupujícího, kterým je i vzhledem k předehrávce 10. kola družstvo TJ Ostrava. V boji o postup se pouze snížil počet uchazečů, když po dalším domácím debaklu z něj v přímém souboji s vedoucími Polabinami vypadlo Staré Město. Slavia Kroměříž sice šanci ještě úplně neztratila, ale nečekanou remízou s padající Ostravou své šance značně oslabila. K vysněnému cíli tak Slavii může i vzhledem k horšímu skóre přivést pouze vyšší výhra v přímém souboji s Polabinami a zřejmě alespoň jedna porážka zatím druhého Durasu. Brněnský tým si poradil s oslabeným Zlínem, byť závěr zápasu nebyl ze strany Durasu úplně na pohodu. Trochu šok způsobil svým příznivcům Tatran Litovel "B", který doma podlehl Lokomotivě Brno, kterážto vykřesala ještě malou jiskřičku teoretické naděje, umocněné závěrečnými dvěma přímými souboji s ohroženými konkurenty (Zlín a BŠŠ Frýdek-Místek). Trochu nečekaně do této mlýnice spadnul právě Frýdek-Místek porážkou s Dalešicemi, který nemá úplně příjemný závěr v soubojích s brněnskými týmy Durasem a Lokomotivou. Velmi hlasitě, i přes jeden odehraný zápas více, do záchranářských bojů promluvila Chrudim, která již několik kol bojuje s nepřízní osudu v podobě těsných porážek. Ty jsou sice mrzuté, ovšem v případě jakýchkoli bodových rovností můžou pro Východočechy znamenat sladkou záchranu, na kterou by před nedávném ještě málokdo vsadil. Důležitý krok k tomuto cíli učinila s Orlovou, která porážkou v minulém kole již zřejmě ztratila motivaci a soutěž dohrává bez ukrajinsky mluvících velmistrů ve středu tabulky.

A začínáme soubojem kola Staré Město - 2222 Polabiny. Odhadem i podle nastoupivších sestav se mělo jednat o velmi vyrovnaný duel, umocněný přímým střetem o čelo tabulky. Zápas samotný však přinesl pro domácí tým jen hořkost a zklamání, neb se doslova vůbec nedostal do zápasu. Vedoucí Polabiny totiž Staroměstským uštědřily bezmála potupného kanára, na nějž to v určité chvíli mělo vypadat. Nakonec však za stavu 0,5 : 6,5 domácí družstvo bodovalo zásluhou IM Jaroslava Bureše, který porazil Matěje Hrabušu a alespoň trochu zmírnil již beztak krutý debakl. Staré Město tak aspoň může soutěž v klidu dohrát, zatímco Polabiny jedou a mají soutěž ve svých rukách. Za zmínku stojí prozatímní fantastický výsledek kapitána týmu FM Michala Novotného (8/9), mezi jehož soupeři je i několik zvučných jmen. Staré Město - 2222 Polabiny 1,5 : 6,5.

Zápasem č. 2 je souboj Tatran Litovel "B" - Lokomotiva Brno. Vítězstvím by se Hanáci již velmi přiblížili záchraně, no sestavou bez GM Krejčího a IM Stachowiaka, hrajících v Německu, se souboj s Brňany stal vyrovnaným. Ti přijeli ve slušné sestavě, byť v ní chyběl jeden z hlavních úderníků GM Radek Kalod. Vyrovnaný zápas nakonec rozhodla partie na 3. šachovnici FM Vladimír Bělunek - FM Martin Šklíba. Bílými hrající domácí hráč nevyužil velké převahy k celému bodu a po hrubé chybě musel dokonce kapitulovat, což prakticky zajistilo brněnskému týmu tři body.

popartiová analýza, vlevo šťastný vítěz FM Martin Šklíba

Litovel se díky této porážce nachází v červených číslech a jednoduše musí mobilizovat, k čemuž by mohla pomoci nekoliznost s německými soutěžemi. Trochu nečekaně zažehnutá jiskra může mobilizovat i Lokomotivu, no k záchraně vedou jen vyšší výhry nad Zlínem a Frýdkem-Místkem s tím, že alespoň jeden z trojice Zlín, Frýdek-Místek a Chrudim v posledních dvou kolech nezaboduje. Více o utkání se můžete dozvědět na stránkách Olomouckého šachového svazu. Tatran Litovel "B" - Lokomotiva Brno 3 : 5.

Zlín přivítal Duras a nastoupil oslaben o slovenské hráče IM Pachera a FM Vojtka. Brněnský tým naopak postavil téměř to nejlepší, co má na skladě (chyběl pouze Bronislav Vymazal), tedy vč. velmistrovského trojlístku Michalík, Bernášek a Polák. Pikantnost souboji dávala skutečnost, že ještě nedávno bojovali GM Peter Michalík, GM Tomáš Polák a IM Roman Chytilek v extraligových barvách zlínského týmu, no po jeho dobrovolném sestupu zamířili všichni do družstva z Králova Pole. Zápas zpočátku probíhal v očekávané režii Durasu, který udeřil na šachovnicích 2-4 a vedl 0 : 3. Poté se však otočila partie na 8. šachovnici Šimon Macharáček - Rostislav Svoboda, kde brněnský hráč nevyužil převahy pěšce ve střední hře a přešel do připrohrané koncovky slabého střelce proti jezdci. Podobná koncovka se odehrávala také na 7. šachovnici v partii Hodovský - Skácelík a držet musel i GM Peter Michalík, který měl ale i přes pěšce méně relativně největší šance na remízu. Naštěstí pro Brňany domácí nevyužili ani jednu ze zmíněných nadějných koncovek a po korektní remíze v partii FM Jiří Majer - Jiří Svítek udeřili alespoň v závěrečné partii Martin Šenkýř - Martin Blahynka, kde domácí hráč využil slušnou technikou převahy pěšce k výhře a upravil tak na asi spravedlivý zápasový výsledek. Komentář ze zlínské strany čtěte zde. ŠK Zlín - Duras BVK Královo Pole 3 : 5.

Tým z Vysočiny Caissa Pivovar Dalešice cestoval do Frýdku-Místku, kde na něj již čekala domácí omladina. Beskyďané mají letos proměnlivé výsledky, což je dlouho řadilo do spíše klidného středu, který se ale nyní začíná stávat více neklidným. Pomoci měl tento zápas, kde nebylo jasného favorita a alespoň bod by domácím na hodně procent zajistil prvoligovou účast i pro příští ročník. K tomu nebylo daleko, no naneštěstí pro domácí se v partii Pecha - Tesař domácí borec nevypořádal v lepší pozici s nečekanou protihrou, přešel do prohrané koncovky s dvěma pěšci méně a umožnil tak dalešické Caisse prakticky rozhodnout vyrovnaný zápas. Vítězství poté ještě stvrdil Petr Walek, který si již podruhé v této sezóně zahrál koncovku věž a střelec proti věži za silnější stranu (poprvé remíza s M. Beilem). Místo 50-tahové anabáze však vše skončilo trochu paradoxně přehlédnutím domácího kapitána Zdeňka Holeksy, který jistě i vlivem únavy uvedl svou věž na ohrožené pole a6, "kam neohroženě pálil střelák z d3, který tedy věžku sejmul a opona spadla, světla zhasla..." Dalešice, v jejichž dresu září mladíček Patr Walek (5,5/7), tak můžou klidně dohrát, zatímco Slezané budou muset uhrát zřejmě ještě bod v již zmíněných soubojích s brněnskými týmy Durasem a Lokomotivou. Reportáž IM Davida Kaňovského si můžete přečíst ze stránek CaissyBŠŠ Frýdek-Místek "B" - Caissa Pivovar Dalešice 3 : 5.

Jen kusé informace, navíc bez tradičně aktuálního online přenosu, mám ze zápasu Slavia Orlová - ŠO Chrudim. Chrudimáci museli jednoduše vyhrát, neb měli o jeden odehraný zápas více nešťastná předehrávka 10. kola s Ostravou 3,5 : 4,5) a navíc se nacházeli v červeném pásmu. To se jim nakonec v dramatické bitvě proti jednomu z předsezónních favoritů podařilo, když závěrečnou horší dámskou koncovku udrželi a mohli se tak po čase opět radovat z výhry. Tu možno opět zařadit do plejády těsných chrudimských výsledků (1x5, vše ostatní v rozmezí 3,5-4,5), které tak nějak symbolizují i velkou vyrovnanost celé této soutěže. Chrudim má díky výše zmíněné předehrávce již jen jeden zápas, a to v kroměřížské jámě lvové. Zde by ovšem mohlo být důležité, zda budou domácí ještě o něco hrát, tedy v jaké sestavě či náladě. Slavia Orlová - ŠO Chrudim 3,5 : 4,5.

Slavia Kroměříž se před zápasem v Ostravě koukala na záda dvojici Polabiny - Duras, vůči kterým měla bod méně, resp. horší skóre. Bylo proto nabíledni, že se proti již téměř sestupujícímu týmu pokusí získat povinné tři body a případně si také vylepšit skóre. Ostravané však nejsou slabí a Kroměříži se vymstila absence silných koní FM Mudráka a FM Cagašíka. Zvláště FM Tomáš Cagašík, jehož partie obyčejně čítají od 60. tahů výše, často rozhoduje zápasy ve prospěch svého týmu. Tyto absence nakonec také přispěly k nečekané remíze, která díky předehrávce definitivně posílá Ostravany do 2. ligy a Kroměříži zase srazila její postupové naděje na minimum. TJ Ostrava - Slavia Kroměříž 4 : 4.

9. kolo je tedy za námi. Všechny možné i nemožné teorie můžete vykalkulovat z odkazu na svazovou databázi nebo chess-results a zkusit si třeba zatipovat jména dvou zbylých sestupujících či postupujícího do extraligy. Příští 10. kolo jest již předposledním a odehraje se za necelé dva týdny 30.4.2014. Utkají se:

2222 Polabiny - Slavia Kroměříž
ŠO Chrudim - TJ Ostrava (předehráno 3,5 : 4,5)
Caissa Pivovar Dalešice - Slavia Orlová
Duras BVK Královo Pole - BŠŠ Frýdek-Místek "B"
Lokomotiva Brno - ŠK Zlín
Staré Město - Tatran Litovel "B"

Soubor ke stažení: [docx]

přidal Neklan Vyskočil dne 19.03.2014 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
26.04.2014 1LV - závěrečná zpráva ke stažení
15.04.2014 1LV - partie 1.-11. kola ke stažení
14.04.2014 1. liga východ - Polabiny postupují, dolů Lokomotiva, Litovel "B" a Ostrava ke stažení
07.04.2014 1LV - partie 1.-10. kola ke stažení
01.04.2014 1. liga východ - Duras s Lokomotivou výhrami udrželi své naděje, na obou pólech stav nezměněn ke stažení
19.03.2014 1LV - partie 1.-9. kolo ke stažení
19.03.2014 1. liga východ - Duras stíhá Polabiny, Lokomotiva vítězí v Litovli a ještě žije, první padák Ostravě ke stažení
26.02.2014 1LV - partie 1.-8. kola ke stažení
24.02.2014 1. liga východ - Polabiny střídají Orlovou, Duras již druhý, Lokomotiva krůček od propasti ke stažení
12.02.2014 1LV - partie 1.-7. kolo ke stažení
11.02.2014 1. liga východ - Vedoucí šestka jak na kolotoči, Duras již třetí, Lokomotiva vzala bod Polabinám ke stažení
28.01.2014 1LV - partie 1.-6. kolo ke stažení
27.01.2014 1. liga východ - povstání ponížených posílá do čela Polabiny, v brněnském derby úspěšnější Duras ke stažení
15.01.2014 1LV - partie 1.-5. kolo ke stažení
14.01.2014 1. liga východ - Oslabené Polabiny šokovaly kompletní Duras, Lokomotiva podlehla vedoucím Dalešicím ke stažení
11.12.2013 1LV - partie 1. - 4. kola ke stažení
09.12.2013 1. liga východ - Po loupeži Durasu v Dalešicích již nikdo bez prohry, Lokomotiva připsala první bod ke stažení
27.11.2013 1LV - partie 1.-3. kolo ke stažení
25.11.2013 1. liga východ - Na čele Dalešice, Duras jen remizoval s Chrudimí, Lokomotiva stále bez bodu ke stažení
12.11.2013 1LV - partie 1.-2. kolo ke stažení
11.11.2013 1. liga východ - Trápení favoritů využily Polabiny a vedou, Brňané tentokrát s nulou ke stažení
25.10.2013 1LV - partie 1. kolo ke stažení
22.10.2013 1. liga východ - favorité na úvod nezaváhali, Brňané na 50% ke stažení
14.10.2013 1. liga východ 2013/2014 - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009