Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - favorité na úvod nezaváhali, Brňané na 50%

Úvodní dějství nového ročníku 1. ligy východ bylo včera zahájeno s víceméně očekávanými výsledky. Nezaváhali hlavní favorité Orlová s Durasem, vyrovnané duely se odehrály v Litovli, Chrudimi a Dalešicích. Pouze Staré Město nevyužilo domácího prostředí a v papírově vyrovnaném zápase jasně prohrálo s rezervou Beskydské šachové školy. Protože mám již informace ze všech zápasů, pojďme se na všechny podrobněji podívat.

A začínáme východočeským derby Chrudim - Polabiny. Hostující tým poslal brzy do vedení Jakub Půlpán, kterému David Komárek spadnul do pasti v zahájení. Poté polabinské vedení ještě navýšil FM Michal Novotný, který obětí figuy rozebral postavení Pavla Němce a bylo to 0 : 2. To však bylo ze strany Polabin na delší dobu vše. Po remíze v partii Jan Macháň - Radek Bujnoch domácí snížili FM Zdeňkem Pokorným, kterému Matěj Hrabuša odmítnul remízu a zakrátko prohrál. Trochu se štěstím vyváznul na dvojce FM Martin Červený proti FM Marianu Sabolovi, poté už ale domácí konečně vyrovnali. Bylo to zásluhou GM Petra Háby, který ve velmistrovském souboji přehrál GM Jana Votavu. Za stavu 3:3 se ale Polabinám podařilo vydolovat celý bod ve vyrovnané partii FM Aleš Jedlička - Vratislav Jarábek, což byl klíčový moment zápasu. Vše poté dokončila infarktová partie Jiří Malivánek - Petr Čižinský. Domácí hráč získal již v zahájení kvalitu a mohl dát v závěru partie i studiový mat a vyrovnat tím na 4 : 4. Ten se však nekonal a když následně mladý hostující hráč vynutil remízu věčným šachem, bylo poněkud šťastné polabinské vítězství na světě.

Po 61.Sh4 Je5+ vynutil černý věčný šach (bílý král musí krýt ph7). Stačilo však zahrát 61.Sg3! (tempo) a černý po 61.-d3 62.Kh6 d2 63.Sh4 nepokryje 64.Sf6 mat.

Dle ohlasů z obou stran by zápasu více slušela remíza, tak už to ale ve sportu někdy chodí. Více o zápasu se dozvíte z článku FM Michala Novotného. TJ ŠO Chrudim - 2222 Polabiny "A" 3,5 : 4,5.

Dokonalé, ale jistě nechtěné deja vu prožila Slavia Kroměříž. Loni zahájila na půdě svého soupeře (ještě v Třebíči) a prohrála stejně těsně jako letos. Malou útěchou jí mohlo být, že se hrálo v krásném prostředí dalešického pivovaru, ve kterém má minimálně pro tuto sezónu Caissa svůj domovský stánek. Caissa nastoupila v očekávané, prakticky základní sestavě, když pouze na osmičce dostal šanci nadějný Petr Walek. To Kroměříž přijela bez své největší hvězdy GM Roberta Cveka, který je momentálně s Novým Borem na Evropském poháru v Řecku a Jindřicha Pavelky. Podle domácích komentářů šlo o velmi napínavý a dlouhý zápas (celkem 521 tahů!), ve kterém se mimochodem hrály hned dvě koncovky V+S - V. Domácí tým šel rychle do vedení zásluhou FM Josefa Kratochvíla a měl i pár nadějných pozic. Dvě z nich se však rozplynuly do remíz (WGM Eva Kulovaná - Martin Stachoň a GM Petr Velička - IM Karel Malinovský) a poté za hosty vyrovnal ve věžovce FM Tomáš Cagašík proti Štěpánu Seidlovi. Klíčové momenty přišly vzápětí. IM David Kaňovský si zkušeně počkal na ještě mnohem zkušenějšího IM Aloise Lanče, když v trochu lepší koncovce chladnokrevně odvrátil nekorektní soupeřovu oběť a poslal Caissu do vedení 3 : 2. Vyrovnat mohl FM Vladimír Karlík, kterému ale v souboji proti FM Petru Buchníčkovi nestačila ani výhoda dvou pěšců a po ztrátě jednoho z nich raději sám nabídnul remízu. Nyní již bylo jasné, že zvítězí domácí tým, neb zápas končily dvě výše zmíněné koncovky V+S proti V, kde za slabší stranu hráli v obou případech hostující hráči. Jak FM Josef Mudrák proti IM Petru Piskovi, tak i Martin Beil proti Petru Walkovi koncovky bez problémů udrželi, což je vzhledem k náročnosti obrany jistě pěkný počin. Více z atmosféry zápasu můžete nasát na stránkách Caissy z reportáže IM Davida Kaňovského. Caissa Pivovar Dalešice - Slavia Kroměříž 4,5 : 3,5.

Partie WGM Eva Kulovaná - Martin Stachoň a Martin Beil - Petr Walek skončily nerozhodně

Brněnský Duras přivítal na úvod nováčka z Ostravy a byl i díky základní sestavě velkým favoritem. Hosté bez FM Ivana Břečky statečně vzdorovali a kdyby v určitých fázích zápasu přitlačili, nemusel být výsledek tak jasný. Platí to zejména o Janu Didim, který s minutou na hodinách přijal remízu v pozici, ve které prakticky nic neriskoval a která byla navíc postupně vyhraná. Svůj moment štěstí promeškal i Oto Hladík proti autorovi těchto řádků, a tak se nakonec Duras prosadil po velmi dobré hře všech tří velmistrů, kteří prakticky stanovili výsledný rozdíl. Na hosty se usmálo štěstí alespoň dílčím způsobem, když Martin Blahynka v úplné jednobrankovce doslova polil ostravského Marka Mrvu živou vodou a umožnil tak Ostravanům snížit na konečný přijatelný stav. Duras BVK Královo Pole - TJ Ostrava 5,5 : 2,5.

GM Peter Michalík si poradil s Čigorinem IM Lukáše Klímy

Nováček soutěže a současně druhý brněnský zástupce Lokomotiva Brno, přivítala favorizovanou Slavii Orlovou. Ta přijela prakticky v nejsilnější sestavě a i vzhledem k nekompletní brněnské sestavě (chyběli GM Kalod, FM Ramík, Seitler a IM Augustin) se hrálo v podstatě na jednu bránu. Lokálka nakonec uhrála proti orlovské mašině pouhé tři remízy, o které se zasloužili bratři Karel a Milan Kratochvílové a v dámském souboji WIM Petra Sochorová proti WIM Karolíně Olšarové. Nadějnou pozici měl na jedničce IM Vojtěch Plát, hrubkou ovšem přenechal bod jeho soupeři GM Alexeji Kislinskému. No a když se v remízové pozici vzdal FM Martin Šklíba GM Vladimíru Tallovi, byl nakonec výsledek až příliš jednoznačný. Reálnější šanci na první body ale bude mít Lokálka už za tři týdny v Ostravě, tak uvidíme. Lokomotiva Brno - Slavia Orlová 1,5 : 6,5.

Staré Město loni zahájilo vysokou výhrou 6:2 (proti Polabinám), letos to však byla docela jiná písnička. Proti frýdecko-místecké Beskydské šachové škole mohlo být výhodou domácí prostředí, to však zřejmě kompenzovalo oslabení o mladíky Jakuba Uříčáře a Vojtěcha Dobeše. Hosté přivezli první čtyři desky, což je u tohoto týmu z pohledu šancí na příznivý výsledek asi klíčové. Další hráčská skladba je pak už celkem vyrovnaná, z čehož můžou Slezané těžit prakticky ve všech ostatních zápasech. Podle zpráv z hostujícího webu šlo o zápas s poměrně jasným průběhem, ve kterém se řešila pouze otázka celkového skóre. To je z pohledu papírově vyrovnaného zápasu jistě povzbuzením pro mladý hostující tým, který se tímto vítězstvím může odrazit k vyšším metám. Zajímavostí zápasu byl dívčí souboj na osmičce, kde se utkaly čerstvá vítězka z MEU v kategorii D14 Natálie Kaňáková a domácí nadějná Jana Zpěváková. Úspěšnější byla nakonec hostující hráčka. Ve Starém Městě tedy nadšení jistě nepanuje a navíc se za tři týdny ocitne v jámě orlovské. Staré Město - Beskydská šachová škola "B" 2,5 : 5,5.

Posledním zápasem je souboj Tatran Litovel "B" - ŠK Zlín. Hanáci nastoupili do tohoto zápasu se všemi hvězdami a proti hostujícímu rozpětí sestavy mezi čísly 2-16 byli favoritem. Tomu odpovídal také průběh zápasu, když domácí vedli již 4 : 2. Poslední slovo ale měli hostující hráči, kterým se povedlo zásluhou Martina Šenkýře a FM Vladimíra Vojtka vyrovnat na konečnou remízu, se kterou byli jistě spokojenější než jejich soupeři. Více o zápasu se dozvíte ze zlínské reportáže. Tatran Litovel "B" - ŠK Zlín 4 : 4.

Je tedy za námi první kolo, které do jisté míry naznačilo možnosti a ambice všech týmů. Výsledky, tabulky a vše ostatní najdete tradičně v databázi soutěží na svazových stránkách a chess-results. Příští kolo se vzhledem k Mistrovství Moravy a Slezska mládeže v Koutech nad Desnou hraje až za tři týdny. 10.11.2013 se tedy utkají:

2222 Polabiny - ŠK Zlín
Beskydská šachová škola "B" - Tatran Litovel "B"
Slavia Orlová - Staré Město
TJ Ostrava - Lokomotiva Brno
Slavia Kroměříž - Duras BVK Královo Pole
TJ ŠO Chrudim - Caissa Pivovar Dalešice

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 22.10.2013 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
26.04.2014 1LV - závěrečná zpráva ke stažení
15.04.2014 1LV - partie 1.-11. kola ke stažení
14.04.2014 1. liga východ - Polabiny postupují, dolů Lokomotiva, Litovel "B" a Ostrava ke stažení
07.04.2014 1LV - partie 1.-10. kola ke stažení
01.04.2014 1. liga východ - Duras s Lokomotivou výhrami udrželi své naděje, na obou pólech stav nezměněn ke stažení
19.03.2014 1LV - partie 1.-9. kolo ke stažení
19.03.2014 1. liga východ - Duras stíhá Polabiny, Lokomotiva vítězí v Litovli a ještě žije, první padák Ostravě ke stažení
26.02.2014 1LV - partie 1.-8. kola ke stažení
24.02.2014 1. liga východ - Polabiny střídají Orlovou, Duras již druhý, Lokomotiva krůček od propasti ke stažení
12.02.2014 1LV - partie 1.-7. kolo ke stažení
11.02.2014 1. liga východ - Vedoucí šestka jak na kolotoči, Duras již třetí, Lokomotiva vzala bod Polabinám ke stažení
28.01.2014 1LV - partie 1.-6. kolo ke stažení
27.01.2014 1. liga východ - povstání ponížených posílá do čela Polabiny, v brněnském derby úspěšnější Duras ke stažení
15.01.2014 1LV - partie 1.-5. kolo ke stažení
14.01.2014 1. liga východ - Oslabené Polabiny šokovaly kompletní Duras, Lokomotiva podlehla vedoucím Dalešicím ke stažení
11.12.2013 1LV - partie 1. - 4. kola ke stažení
09.12.2013 1. liga východ - Po loupeži Durasu v Dalešicích již nikdo bez prohry, Lokomotiva připsala první bod ke stažení
27.11.2013 1LV - partie 1.-3. kolo ke stažení
25.11.2013 1. liga východ - Na čele Dalešice, Duras jen remizoval s Chrudimí, Lokomotiva stále bez bodu ke stažení
12.11.2013 1LV - partie 1.-2. kolo ke stažení
11.11.2013 1. liga východ - Trápení favoritů využily Polabiny a vedou, Brňané tentokrát s nulou ke stažení
25.10.2013 1LV - partie 1. kolo ke stažení
22.10.2013 1. liga východ - favorité na úvod nezaváhali, Brňané na 50% ke stažení
14.10.2013 1. liga východ 2013/2014 - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009