Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Květnoví Pásci pro Karla Kredla

Květnový díl nekonečného blicařského seriálu U Pásků měl skromnou účast dvanácti borců a referát Jana Kalendovského ukrytý v příloze je také poměrně skromný.

Zdroj fotografií: fotogalerie Lokomotivy Brno

Za tabulkou s vítězi Karlem Kredlem, Adamem Dvořákem a Pavlem Kubátem přece jen následuje několik partiových ukázek, z nichž jednu veselou si podle hesla "do každého šachového článku alespoň jeden diagram"  předveďme i zde. Černý Michal Šípek po laxně sehraném zahájení proti Karlu Kredlovi alespoň sebral nebezpečně vyhlížejícího bílého koně 9. ... dxe5, ale moc mu to nepomohlo - 10. Sb5 mat!

Z klasických blicařských zážitků zůstala Janu Kalendovskému v paměti oboustranná reklamace vítězství "Čas!" (Adam Dvořák) "Mat!" (Pavel Kubát)"

a tah králem z d8 na b6 Stanislava Messerschmidta (na vině byl prohozený král s dámou ve výchozím postavení). Před mnoha lety, kdy se ještě hrávalo se šachovými figurkami nejrůznějších tvarů a často se jednotlivé typy v krabičkách a pytlících pomíchaly, a také paragrafy Pravidel nebyly ještě Písmem svatým jako dnes, vyřešil tuto prekérní situaci elegantně jeden nejmenovaný šachista ve svém oblíbeném Caro-Kannu. "Nemožný tah, to je král!", zaradoval se bílý. "To je dáma!", opáčil pohotově černý s ledovým klidem. "Ale houby dáma, to je přece král!", nedal se bílý. "Tak mi ukaž v Pravidlech obrázek, že tato figurka je král. Král má podle Pravidel stát na e8, tam stojí a hned s ním zarošuju!" Na to už soupeř nenašel argument a partie řádně pokračovala, jen černý tahal králem jako s dámou a naopak.

A teď už si otevřte přílohu Jana Kalendovského!

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 06.05.2013 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009