Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ 2012/2013 - závěrečná zpráva

Vydáním závěrečné zprávy vedoucího soutěže Jiřího Kopty bych rád svým komentářem uzavřel letošní 1. ligu východ. Závěrečná zpráva, obsahující pouze údaje o pokutách a ze Swiss-Manageru mnoho neříkající zkopírovanou tabulku dle Rp (chybí v ní například údaje o počtu sehraných partií každého hráče či Rp hráčů, jenž sehráli méně než tři partie), je podle mého nedostatečným informativním sdělením pro veřejnost. Zcela chybí například dříve hojně udávané tabulky z pořadí hráčů na jednotlivých šachovnicích, které si ovšem na konci článku můžete prohlédnout z odkazu na chess-results nebo přímo zde. Z toho důvodu se ve svém komentáři zaměřím na některé další důležité údaje a též na vlastní průběh soutěže a jednotlivá družstva.

Šachový klub Karviná - o svém postupu prakticky rozhodl hattrickem mezi 6. - 8. kolem, kdy v těžkých bitvách porazil hlavní konkurenty Orlovou, Kroměříž a Duras. Vítězný tým se opíral především o zkušenost zadních šachovnic. Skvěle si počínal bývalý mistr Evropy slabozrakých (z roku 2007) FM Jaroslav Olšar, který odehrál všechny partie a na 6. šachovnici docílil bez porážky výsledku 8,5/11. Dobře mu také sekundovali v závěru stoprocentní FM Josef Lys, který uhrál na 8. šachovnici 8/11 a kapitán týmu FM Jaroslav Sobek, uhravší na 5. šachovnici 7,5/10. Tým vpředu významně a bez prohry podpořili IM Marián Jurčík (5/8) a IM Pavel Šimáček 4/6), což dalo v součtu optimálně fungující mašinu. Karviné to tedy konečně vyšlo, jistě též k nemalé radosti duše karvinského šachu MUDr. Jaromíra Canibala a významného sponzora Radomíra Gruštíka. Karvinským přeji hodně štěstí v nejvyšší soutěži, která je ale bez přehánění o dvě třídy výš než 1. liga a bez významnějšího posílení by to v této konkurenci asi nestačilo.

Caissa RHEA Třebíč - silný nováček se zpočátku trápil, úderem roku 2013 však zařadil vyšší rychlostní stupeň a výsledkem bylo šest výher v řadě. Závěrečná remíza v Orlové pak týmu z Vysočiny zajistila krásné 2. místo. I zde měl jistě velkou radost třebíčský boss JUDr. Miroslav Michálek, který podobně jako MUDr. Jaromír Canibal v Karviné dává do třebíčského šachu krom nezbytného zázemí i celou svou duši. Z týmových výkonů žádný nijak zvlášť nevyčnívá, proto vypíchnu shodných 7/11 FM Petra Buchníčka a WGM Evy Kulované, a také solidní náhradnický počin třebíčského soudce Jana Tesaře 4,5/7. Pokud se tento tým podaří hráčsky udržet, mohl by mít v příští sezóně postupové ambice.

Slavia Orlová - ratingově hlavní favorit soutěže začal remízou v sestupující Jihlavě, aby se pak sérií čtyř výher dostal na čelo. Následující klíčová "extraligová" bitva s regionálním konkurentem z Karviné však těsně nevyšla, a tak se v závěru soutěže již spíše šetřilo. Hlavními tahouny týmu byli velmistři GM Alexej Kislinsky (1. šachovnice - 6/8), který si roli lídra zkusí také na letošní Mitropě a GM Vladimír Talla (3. šachovnice - 8/11). Vzhledem k tomu, že v příští sezóně nepadá do naší skupiny žádný z letošních extraligistů, bude tým okolo Jiřího Nováka opět jedním z hlavních favoritů.

Duras Brno - jediný jihomoravský zástupce bude mít v příští sezóně konečně spolubojovníka v Lokomotivě Brno, což by mohlo trochu zlepšit poměr sil v této soutěži. Letos to Duras dlouho táhnul za postupem. Rozhodující se z tohoto pohledu ukázal zápas 8. kola v Karviné, který se z jasně vyhraného nakonec změnil spíše v noční můru a přinutil tak brněnský tým uvažovat v závěru soutěže již spíše ekonomicky. Bodově nejlepším hráčem Durasu byl Petr Skácelík, který většinou na 8. šachovnici uhrál pěkných 8/11. Dobře mu sekundoval FM Jiří Majer, který po návratu k "vyššímu šachu" hrou i výsledkem 5,5/8 dokázal, že by jeho dávná IM norma z roku 2001 nemusela dlouho zůstat jedinou.

Slavia Kroměříž - jeden z favoritů se ve vyrovnané soutěži překvapivě dlouho trápil a do posledního kola bojoval o záchranu. Prvoligovou jistotu tak znamenaly až závěrečné dvě výhry nad Zlínem a BŠŠ "B" a nakonec ještě Slavii posunuly na lichotivé 5. místo. Jednoznačným tahounem byl letos čerstvý IM Karel Malinovský, který na 2. šachovnici zaznamenal při průměru soupeřů 2369 skvělých 8/10 (Rp 2609). Kromě již zmíněného titulu se od 1.5.2013 může pyšnit i krásným novým FIDE ratingem 2462. Kvalitní výkony předvedli také méně hrající IM Alois Lanč (4/5) a náhradník Martin Beil (5,5/7). Pokud v Kroměříži lehce posílí a zlepší docházku, mají určitě na patra nejvyšší.

Staré Město - boj o záchranu se zde v posledních letech stal už jakýmsi koloritem. Letos měli Staroměstští trochu štěstí na los, kdy v závěru potřebovali na záchranu bod z Karviné. Ta však již s postupovou jistotou v kapse pojala zápas ekonomicky a dala šanci i nižší lavičce. Hozená rukavice byla s problémy, ale nakonec přece jen sebrána výhrou 3 : 5 a zajistila Starému Městu záchranu s pěkným 6. místem navíc. Nejplatnějšími hráči byli Jakub Uříčář (6/9 - Rp 2345) a zkušený Petr Bažant sr. (7,5/11 - Rp 2309).

ŠK Zlín - po dobrovolném pádu z extraligy hrozil Zlínu pád i o další patro. Odchovanecká sestava se solidními, ale málo hrajícími Slováky, sice v tomto roce zabrala dvěma výhrami, další čtyři kola již ale přinesla jen jednu remízu. Závěrečný nepříznivě se vyvíjející zápas v Brně museli Zlínští vyhrát. Bohyně Caissa však tentokrát další pád nepřipustila a Zlín si tak zahraje 1. ligu i příští sezónu. Ze spíše průměrných výsledků nedosahujících ani 60%, se zcela vymyká výkon Michala Krčála (2152), který střídavě na 4. a 5. šachovnici dosáhnul výsledkem 9/11 nejvíce bodů v celé soutěži. Současně znamenal i famózní přísun 67,5 bodů do Ela, a to ještě Michalovi úplně nevyšel závěr soutěže (0,5/2). Zlín zdá se bude muset k většímu klidu buď posílit nebo stabilizovat docházku slovenské legie.

Beskydská šachová škola "B" - odchovanecká a současně velmi mladá extraligová rezerva si jako nováček nepočínala špatně a záchranu si prakticky zajistila již po 10. kole. Nejlépe zahráli Michael Kubík (5,5/7) a Kristýna Novosadová (5/7). Za zmínku stojí, že ani dovršení šedesátky nic neubralo na vysokém standardu IM Sergeje Vesselovského, který na 2. šachovnici uhrál bez prohry 4/7 při průměru soupeřů 2402. Uvidíme, zda nováčkovské nadšení vydrží i v příští sezóně a zda se některý z mladých výrazněji výkonnostně posune.

Tatran Litovel "B" - "lucky loser" tohoto ročníku. Díky mimořádně špatnému skóre musel Tatran v posledním kole uhrát v Grygově minimálně 6,5 bodu, což se mu v souboji napohled vyrovnaných soupeřů podařilo! O záchraně na úkor Grygova "B" nakonec rozhodlo při rovnosti bodů i celkovém skóre až druhé pomocné kritérium v podobě vyhraných partií. To měli Hanáci o jedinou (!) partii lepší a můžou si tak již "ztracenou" 1. ligu zahrát i napřesrok. V Litovli jinak nemají špatný tým, ale letos se vyjma málo hrajícího lídra GM Jan Krejčího (3/4) domácím hráčům hrubě nedařilo. Ve velké většině celkové výsledky nedosahují ani 50%, a tak může Tatran hovořit o štěstí v podobě výborně hrajících Poláků. Vynikající výkon podal především IM Kamil Stachowiak (2432), který při průměru soupeřů 2453 uhrál famózních 6,5/8 (!), což mimochodem znamenalo nejlepší výkon v soutěži (Rp 2704). Kvalitní výkon také podal poněkud excentrický IM Lukasz Butkiewicz (6,5/9, Rp 2521).

A64 PROCLIENT Grygov "B" - podcenění a špatná hra stály u kolébky nešťastného pádu týmu, který byl po dva předcházející ročníky jeho korunním princem. V Grygově dobře věděli, že jim proti Tatranu Litovel "B" stačí na záchranu i domácí prohra 2 : 6. S tímto vědomím tak dali volno na maturitu se připravujícímu IM Jaroslavu Burešovi a navíc umožnili start litovelskému IM Kamilu Stachowiakovi, v extralize hájícího právě grygovské barvy. A když po porážce 1,5 : 6,5 nevytáhnul Grygov z bahna ani jeden z konkurentů (Staré Město v Karviné, Zlín v Brně i Kroměříž s BŠŠ naplno bodovali), bylo sázkařsky mimořádně nepravděpodobné neštěstí na světě. Solidní výkony letos odvedli IM Jaroslav Bureš (2. šachovnice - 5,5/9), FM Josef Obšívač (5. šachovnice - 5,5/9) a IM Radek Sluka (4. šachovnice - 5/8). V Grygově si nyní musí sednout a říci co dál. Tento sympatický tým má určitě navíc než na 2. ligu a s lehčím posílením možná opět na boj o horní prvoligová patra.

Gordic Jihlava - Gordic patřil po odchodu několika hráčů k outsiderům soutěže, začal ovšem nebojácně remízou s orlovským obrem. Ani další zápasy nebyly pro favority jednoduché a například Duras byl rád, že neprohrál. Oslabený Gordic nehrál letos špatně, ale vzhledem k celkem čtyřem remízám a dvěma těsným prohrám nakonec dojel na tříbodový systém. Nejvíce bodů přinesl týmu podle očekávání kapitán, organizátor a o zázemí se starající Viktor Žigo (2240), který především na 8. šachovnici uhrál pěkných 8/10. Vysoký standard odvedl na jedničce GM Petr Hába (bez porážky 3,5/6) a možná byl právě nižší počet jím odehraných zápasů pomyslným jazýčkem na sestupových vahách.

2222 Polabiny "B" - loňská štika se letošní soutěží neuvěřitelně protrápila. Šestý nasazený tým (průměr první osmičky 2308) špatně začal a pak jako by deka dolehla na všechny. Nic nepomohla ani zkušenost, ani hráčská síla v podobě GM Jana Votavy či nestabilně hrajícího dua IM Konopka - FM Červený. Jediná výhra přišla až v posledním kole proti jihlavskému Gordicu, alespoň tedy vítězné loučení. V Pardubicích si aspoň můžou gratulovat k udržení mnohem slabšího áčka na prvoligovém západě, protože jinak by díky hned třem družstvům ve 2. lize museli řešit nepříjemný problém s hráči. Tento katastrofický scénář se však zlepšeným výkonem áčka v tomto roce podařilo zažehnat, takže se v příští sezóně s polabinským týmem znovu prvoligově setkáme. Z hráčů nelze tentokrát vyzdvihnout nikoho, neb krom téměř nehrajícího Jiřího Hlavničky (1/2) nedosáhnul žádný z nich ani 50%.

Letošní soutěž se vyznačovala nesmírnou vyrovnaností, vždyť ze 66 zápasů jich 31 skončilo buď těsnou výhrou některého z týmů nebo remízou. To jako by předznamenalo boj o záchranu, jehož se až do posledního kola neúčastnily pouze první čtyři týmy. K již dříve sestupujícím Polabinám "B" a Gordicu Jihlava si v loterii posledního kola vytáhnul třetího Černého Petra Grygov "B" a mně nezbývá, než popřát zmíněným týmům rychlý návrat zpět. Extraligový postup Karviné jest zasloužený a v naší nejvyšší soutěži přeji Karvinským hodně štěstí. Protože z extraligy letos sestoupily dva pražské týmy Mahrla a Bohemians, bude k nám ze západní prvoligové skupiny přesunuto áčko Polabin. Tři již zmíněné sestupující týmy nahradí druholigoví vítězové ze skupin D, E a F, tedy konkrétně TJ ŠO Chrudim, Lokomotiva Brno a TJ Ostrava.

Z individuálních výkonů bych vyzdvihnul především IM Kamila Stachowiaka (Tatran Litovel "B", 6,5/8 - Rp 2704), GM Alexeje Kislinského (Slavia Orlová, 6/8, Rp 2636) a IM Karla Malinovského (Slavia Kroměříž, 8/10 - Rp 2609). Nejvíce bodů a nejplatnějším hráčem pro družstvo byl pak již výše zmíněný Michal Krčál (ŠK Zlín, 9/11 - Rp 2481), který zaznamenal také nejvyšší elový přípis (67,5 bodu).

Co se týká pokut, byly letos v normě. Nejvíce si "vydělal" Zlín (2.500,-Kč), dvakrát bylo též pokutováno pozdní zaslání partií (v obou případech Staré Město) a jednou pozdě zaslaný výsledek (v posledním kole oslavující Karviná). Potěšitelný je jistě také fakt, že letos nebyly žádné stížnosti k výkonu rozhodčích, tedy zdá se dobrá práce komise rozhodčích.


Tímto se tedy loučím s letošní soutěží a těším se opět na její pokračování v následující sezóně. Pro případné další výsledky, tabulky či statistiky pak tradičně odkazuji na svazovou databázi a chess-results.

 

 

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 02.05.2013 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
02.05.2013 1. liga východ 2012/2013 - závěrečná zpráva ke stažení
30.04.2013 1. liga východ 2012/2013 - partie z 1.-11. kola ke stažení
22.04.2013 1. liga východ - Karviná do extraligy, Duras čtvrtý, třetím sestupujícím senzačně Grygov "B"! ke stažení
08.04.2013 1. liga východ - Karviná slaví, Gordic druhým sestupujícím, Duras je blízko bronzu ke stažení
19.03.2013 1. liga východ - Karviná krůček od postupu, Duras v dramatu těsně podlehl Starému Městu ke stažení
25.02.2013 1. liga východ - Karviná přemohla Duras a na dálku svede extraligový boj s Orlovou ke stažení
11.02.2013 1. liga východ - Karviná stále v čele, Duras po remíze s Grygovem B třetí ke stažení
28.01.2013 1. liga východ - Karviná střídá Orlovou, Duras již jen o skóre druhý! ke stažení
14.01.2013 1. liga východ - Na čele beze změn, dole střídání týmů z Vysočiny ke stažení
10.12.2012 1. liga východ - Duras smutní, Orlová do čela ke stažení
26.11.2012 1. liga východ - Duras Brno po napínavé bitvě v Jihlavě do čela, překvapivé karvinské klopýtnutí ke stažení
12.11.2012 1. liga východ - Orlová s předehrávkou do čela, Duras v utkání kola šťastně vítězí s Caissou Třebíč ke stažení
22.10.2012 1. ligu východ nejlépe zahájilo Staré Město, Duras vyhrál ve Frýdku-Místku ke stažení
07.10.2012 1. liga východ - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009