Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - Karviná slaví, Gordic druhým sestupujícím, Duras je blízko bronzu

V předposledním 10. kole se definitivně rozhodlo o postupujícím do extraligy. Stal se jím podle očekávání Šachový klub Karviná, který razantní výhrou na půdě posledních Polabin "B" nenechal nikoho na pochybách, že letošní král východní skupiny jest zasloužený. Polabiny "B" doprovodí do nižší soutěže Gordic Jihlava, který v horáckém derby nestačil na Caissu Třebíč. Caissa se po šestém (!) vítězství v řadě dostala již na 2. místo, ke kterému jí pomohla porážka nekompletní Orlové s Beskydskou šachovou školou "B". Junioři s Frýdku-Místku tak při premiérové prvoligové účasti obstáli a zahrají si tuto soutěž i příští sezónu. Záchranu mají blízko také v Grygově, naopak poražení Staroměstští se na závěr budou ještě třást v Karviné. Brněnský Duras vyhrál v Litovli a pokud vyhraje i s namočeným Zlínem, získá pomyslný bronz. Veledůležité vítězství vybojovala Slavia Kroměříž ve Zlíně a na závěr jí bude stačit nerozhodný výsledek s BŠŠ "B". O třetím sestupujícím se tak nejspíš rozhodne na dálku mezi Litovlí (v Grygově) a Zlínem (v Brně), byť ani Staré Město, Kroměříž a Grygov "B" ještě úplnou jistotu nemají.

Soubojem Davida s Goliášem by se dal nazvat duel sestupujících Polabin "B" proti lídrovi z Karviné. Pardubičtí však nasadili silnou sestavu a jistě se hodlali rozloučit se soutěží důstojně. Karviná nastoupila s osvědčenými borci, kteří už letos vybojovali řadu důležitých bitev a nezklamali ani tentokrát. Psychická pohoda Karvinských ostře kontrastovala s nevydařenou sezónou domácích, a tak i přes ratingově vyrovnaný zápas nakonec svítila na polabinském papírovém ukazateli vysoká porážka. Inu, úspěch jest hodně o psychice a víře v sebe sama. Oslavný "Tatu chorál" si můžete vychutnat na karvinských stránkách, sympatickým Polabinám přeji brzký návrat zpět. 2222 Polabiny "B" - Šachový klub Karviná 1,5 : 6,5.

Vítězný tým Karviné, zleva: IM Marián Jurčík, FM Jaroslav Sobek, MUDr. Jaromír Canibal, IM Petr Poloch, FM Jaroslav Olšar, IM Pavek Šimáček, IM Jozef Michenka, Ernest Gibiec, FM Josef Lys 

Slavit se prakticky může už také v Grygově, ovšem nikoli ještě v minulých sezónách reálný postup, nýbrž vysoce pravděpodobná záchrana. Souběh porážky s Litovlí min. 1,5 : 6,5 a bodování dalších tří ohrožených je přece jen více v teoretické než praktické rovině. K ní napomohla výhra ve Starém Městě, jejímž hlavním mottem bylo pochytání staroměstského ptačince. To se sice 100% nepovedlo, ale výkon grygovských "starších" (IM Biolek sr., IM Sluka, FM Obšívač, Zatloukal) 4:0 nakonec určil vše podstatné. Staré Město ještě stále nemá vyhráno, protože na závěr zamíří do Karviné. Je ovšem otázka, zda se Karvinským bude chtít více hrát nebo oslavovat, a tak může být pro Staroměstské kýžený záchranářský bodík docela reálný. Více o tom, jak na ptáky nejsou v Grygově krátký, můžete ze stránek Olomouckého šachového svazu nasát z reportáže Michala Hrabala. Staré Město - A64 PROCLIENT Grygov "B" 2,5 : 5,5.

Duras vyrazil do Litovle, kterému měl oplácet rok starou porážku, mimochodem rovněž z 10. kola. Tehdy se Hanáci těsným vítězstvím zachránili a stejný kousek chtěli zopakovat i letos. K tomu měla pomoci vůbec nejsilnější letošní litovelská sestava s GM Krejčím i oběma polskými IM Stachowiakem a Butkiewiczem. Ani přes toto maximum se však Tatranu nepovedlo odčinit prozatímní nepohodu a důležitý zápas prohrál. Výhra Durasu pak mohla být i mnohem vyšší, kdyby IM Roman Chytilek zahrál proti IM Stachowiakovi vyhrávající tah (+5) a kdyby si IM Butkiewicz odpustil neustálé prskání a kašlání bez použití horních končetin. To v součtu s nevyslyšenými protesty u pasivní rozhodčí rozhodilo autora článku natolik, že v nejasné pozici udělal krátce před kontrolou rozhodující chybu a prohrál. Litovel musí k záchraně jakkoli bodovat v Grygově a spoléhat především na zaváhání Zlína v Brně. Ani výhra však díky obrovskému deficitu ve skóre nemusí Hanákům stačit, a tak možná nezbývá, než se modlit. Duras má vzhledem k přímému duelu Orlové s Třebíčí bronz ve svých rukách, vzhledem ke zlínské záchranářské motivaci jej však nečeká nic lehkého. Tatran Litovel "B" - Duras Brno 3 : 5.

Slavia Kroměříž se před duelem ve Zlíně nacházela v červených číslech, a tak musela bezpodmínečně bodovat, nejlépe naplno. To ale v letošní supervyrovnané soutěži potřeboval i Zlín, a tak nebylo divu, když oba týmy poslaly do boje prakticky to nejlepší. Nervozitě však podlehli dříve domácí hráči. Zlínský zmar načal letošní "východní killer" Michal Krčál, který i přes dosavadní famózní výsledek (8,5/9) prohrál prakticky v miniaturce s FM Vladimírem Karlíkem. Když jej poté následovali i premiérově nastoupivší FM Vladimír Jacko (s IM Aloisem Lančem) a Jiří Hodovský (s Martinem Beilem), nedalo se již s kroměřížským trhákem mnoho dělat. Zlín tak musí k jisté záchraně vyhrát v Brně, Kroměříži díky vynikajícímu skóre stačí remíza s beskydskou omladinou. Zlínský zápasový komentář můžete zhlédnout zde. ŠK Zlín - Slavia Kroměříž 2,5 : 5,5.

V Orlové to už s extraligou zřejmě vzdali, a tak na půdě Beskydské šachové školy "B" vytáhla do boje sestava bez velmistrů Kislinského a Andreeva. I z toho důvodu dali Orlováci vzpomenout na svou letitou udržovací taktiku, která však na domácí omladinu nestačila. Ta totiž k šesti remízám přidala dvě výhry černými (Mitura - Novosadová a Kawulok - Kubík) a díky nečekanému triumfu již může spřádat plány pro příští sezónu. Report Zdeňka Holeksy si můžete přečíst zde. Beskydská šachová škola "B" - Slavia Orlová 5 : 3.

Body ani v šestém letošním zápase neztratili hráči Caissy Třebíč, kteří si v derby poradili s Gordicem Jihlava. Domácí Caissa nastoupila sice bez IM Petra Piska, ale zato s GM Veličkou a IM Kaňovským. Úzká sestava Gordicu byla téměř kompletní, ovšem pro tak důležitý zápas byla i jediná neúčast Lukáše Karáska citelným oslabením. To se nakonec také projevilo a i přes tuhý odpor a nečekanou výhru FM Vlasimila Pízy nad IM Davidem Kaňovským, se třebíčský favorit nakonec prosadil. Gordic tak sestupuje do 2. ligy, no doufejme, že jeho duše Viktor Žigo udělá vše pro opětovnou prvoligovou stopu. Pro Caissu má šesté vítězství v řadě punc 2. místa, které bude na závěr hájit v přímém souboji na půdě Orlové. Podrobněji o zápase referuje na třebíčských stránkách IM David Kaňovský, některé partie pak můžete zhlédnout na ChessTalkeru. Caissa Třebíč - Gordic Jihlava 5 : 3.

Je za námi tedy 10. kolo, po němž neznáme již jen třetího sestupujícího. Při letošní ohromné vyrovnanosti proto nepřekvapí, že kandidátů na Černého Petra je ještě plných pět. Nejlepší pozici má Grygov "B", kterému k záchraně stačí prohrát i 2 : 6 (soupeř Litovel "B"). Dobře je na tom také Kroměříž, které stačí bod s BŠŠ "B". Dolů by Slavii mohla poslat jen vlastní porážka v souběhu s výhrami Litovle "B", Zlína a alespoň bodem Starého Města. Podobně je na tom Staré Město, které by šlo dolů jen při vlastní porážce a výhrách Zlína a Litovle "B". Horší to už má Zlín, který musí k záchraně uhrát stejný nebo lepší výsledek jako Litovel "B", v Brně to ale může mít těžší než Litovel v Grygově. No a Litovel musí uhrát více bodů než Zlín a při výhře v Grygově menší než 6,5 : 1,5 musí doufat, že se současně nepovede vyhrát Zlínu nebo že nezaboduje jeden z dvojice Staré Město, Kroměříž.

Tolik tedy teorie, které si můžete sami zkusit ze svazových stránek nebo chess-results. Závěrečné 11. kolo je na pořadu za dva týdny 21.4.2013 a utkají se v něm:

Gordic Jihlava - 2222 Polabiny "B"
Slavia Orlová - Caissa Třebíč
Slavia Kroměříž - BŠŠ "B"
Duras Brno - ŠK Zlín
A64 PROCLIENT Grygov "B" - Tatran Litovel "B"
Šachový klub Karviná - Staré Město

 

 

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 08.04.2013 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
02.05.2013 1. liga východ 2012/2013 - závěrečná zpráva ke stažení
30.04.2013 1. liga východ 2012/2013 - partie z 1.-11. kola ke stažení
22.04.2013 1. liga východ - Karviná do extraligy, Duras čtvrtý, třetím sestupujícím senzačně Grygov "B"! ke stažení
08.04.2013 1. liga východ - Karviná slaví, Gordic druhým sestupujícím, Duras je blízko bronzu ke stažení
19.03.2013 1. liga východ - Karviná krůček od postupu, Duras v dramatu těsně podlehl Starému Městu ke stažení
25.02.2013 1. liga východ - Karviná přemohla Duras a na dálku svede extraligový boj s Orlovou ke stažení
11.02.2013 1. liga východ - Karviná stále v čele, Duras po remíze s Grygovem B třetí ke stažení
28.01.2013 1. liga východ - Karviná střídá Orlovou, Duras již jen o skóre druhý! ke stažení
14.01.2013 1. liga východ - Na čele beze změn, dole střídání týmů z Vysočiny ke stažení
10.12.2012 1. liga východ - Duras smutní, Orlová do čela ke stažení
26.11.2012 1. liga východ - Duras Brno po napínavé bitvě v Jihlavě do čela, překvapivé karvinské klopýtnutí ke stažení
12.11.2012 1. liga východ - Orlová s předehrávkou do čela, Duras v utkání kola šťastně vítězí s Caissou Třebíč ke stažení
22.10.2012 1. ligu východ nejlépe zahájilo Staré Město, Duras vyhrál ve Frýdku-Místku ke stažení
07.10.2012 1. liga východ - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009