Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Černobílé otazníky

Starý svět šachového klubového života umírá a nový se nerodí. Je to konec nebo nový začátek? Dnes dorazil do schránek šachových oddílů dopis předsedy ŠSČR Viktora Novotného oznamující spuštění diskusního fóra k první verzi tzv Černobílé knihy.

Dopis si přečtěte v příloze, Černobílou knihu si můžete stáhnout zde. Ambicí Černobílé knihy není nic menšího než "Vytyčit dlouhodobou strategii rozvoje šachu v České republice" s ústřední vizí "Šachy zpět mezi národ, od batolete po seniora."

Kniha nezapře svůj původ v okolí prezidenta ŠSČR Jana Lamsera - dívá se na šachové hnutí jako na firmu s dobrou značkou, ale se zkostnatělými pracovními postupy, nízkou výkonností a klesajícím tržním podílem v segmentu sportovního byznysu. Taková firma si žádá rychlou restrukturalizaci, než z ní zůstane jen prázdná značka.

Ale je takový přístup přenosný do sportovního prostředí nota bene do starobylého šachu, kde průměrný hráč působí aktivně po desítky let a je z principu konzervativnější než sportovci v mladých, ještě neusazených odvětvích?

Klady Černobílé knihy jsou nesporné a její autoři vykonali obrovský kus práce. Už jen proto, že otevřeně pojmenovali to, na co se mnozí z nás bojí jen pomyslet a vyzvali  k aktivizaci. Kdybychom si udělali malou anketu:
- Jde podle vás šachová hra ve vašem okolí dopředu nebo stagnuje a uvadá?
- Vidíte kolem sebe dost iniciativních lidí s novými nápady a chutí do práce nebo převažuje pasivita?
Jak by asi taková anketa dopadla?!

Zkusme však mrknout bez ladu a skladu na několik diskutabilních míst, možná vyplývajících ze zakotvení autorů hledících na šachy a okolní svět z pozice šachově kvalifikovaných a profesně úspěšných mužů mladšího středního věku z velkého města stojících převážně mimo "oficiální" svazové struktury.

- Začněme od hesla "Šachy zpět mezi národ, od batolete po seniora." Byly šachy někdy tam, kam je chceme vrátit? "Ty chceš za nás hrát mladíku? A co tu budeš dělat, až to tu všechno popadá do rakví?!" Tato věta nepadla letos ani předloni. Snad kromě boomu z přelomu 70. a 80. let (a to ještě s přimhouření obou očí), kdy na okrese, v němž nyní počítají mládežníky na prstech, hrálo v okresním přeboru 23 čtyčlenných žákovských týmů, kdy praskaly sály při Pionýrských sportovních ligách a Velkých cenách a kdy po mnohaletém půstu vyrostla celá generace nových velmistrů (např. Blatný, Hráček, Babula), nebyly šachy nikdy masovým sportem. Podle některých jím být ani nemohou, protože lákají a skutečně uspokojují jen určitý typ lidí. Stejně jako vážná hudba neporazí pop a nestane se pro mladé "cool", i když ji producenti vyženou z koncertních sálů do sportovních arén. Pokud ji totiž chcete milovat, musíte jí rozumět.

- Šachy na školách - správný postřeh, že zde jsou největší rezervy. Ale rozhodně není pravda, že ŠSČR není vůči školám "v žádné pozici" a "do roku 2011 jim nevěnoval žádnou pozornost". Naopak, v postupovém přeboru škol si každoročně zahraje skromným odhadem přes 5000 dětí (většinou neregistrovaných) a je to tedy nejmasovější šachová akce v ČR. Ideální bylo někdejší spojení s Asociací školních sportovních klubů, které však před 10 lety skončilo pro neústupný názor nejužšího vedení Asociace, "Šachy nejsou skutečný sport, přidejte tam pohybovou aktivitu, třeba pingpongové stoly do každého turnajového sálu, pak se můžeme bavit o další podpoře".

- Výuka šachu na školách jako ekvivalentu logiky s využitím nejmodernějších technologií, internetového portálu, interaktivních tabulí... Skvělá myšlenka vyžadující skvělé trenéry a šachově vzdělané pedagogy, mnoho pedagogů. Klasický důchodce jako trenér už zřejmě nebude "cool".

- "Šachy jsou vidět „na každém kroku“, kavárny, hospody, lázně, hrady, zámky, školy, města, firmy, hotely, domy kultury, akvaparky, supermarkety, obchodní centra, festivaly, akce pro veřejnost, akce pro zaměstnance, dětské dny, jarmarky, veletrhy. Získávají respektovaný společenský kredit, šach ovládá většina společnosti." Daleko cíl je, k němuž nám spěti... Cíl je hezký, ale motivace je funkční jen u cílů reálných. Nereálná vize motivaci ničí.

Turnaje pro děti jsou v současné době zcela mimo kontrolu ŠSČR - nevím, kam jezdí autoři Černobílé knihy se začínajícími dětmi z kroužků na turnaje. Kolikrát za rok jedete s dětmi na turnaj, který se nehraje pod hlavičkou ŠSČR, kraje nebo alespoň velkého mládežnického oddílu úzce spolupracujícího s Komisí mládeže?

- Finančně zvýhodnit oddíly pracující s mládeží - tato podpora funguje odjakživa na úrovni ŠSČR - nižší startovné v ligách, i krajů - nižší startovné, fond mládeže, přímé dotace podle úspěšnosti atd.

- Je třeba s rozmyslem naplánovat soutěžní kalendář - tak hovoří bez výjimky všichni, kteří kalendář plný desítek vzájemně provázaných soutěží nikdy netvořili. Jakmile to jednou s STK zkusí (ta je k tomu přímo vyzývá), změní názor.

- V průběhu let se ŠSČR propadl do téměř absolutní mediální tmy - ponechme bez odpovědi, zda byl šach někdy na mediálním výsluní. Možná by neškodilo udělat "benchmark", jak jsou na tom ostatní sporty odpovídající svou velikostí šachu. Také se vám zdá, že kromě fotbalu a hokeje už vlastně žádné jiné sporty v médiích neexistují?

- ...Neprofesionalizace, desorganizace, proměnlivá struktura krajských svazů, minimální až žádné ohodnocení funkcionářů, absence jakýchkoliv koncepcí, včetně koncepce generální, apod., de facto neumožňují funkční řízení Svazu... To jsou silná slova. Opět by neškodil malý benčmark s ostatními odpovídajícimi svazy. Podle osobních zkušeností nedopadá takové srovnání pro šachisty vůbec špatně.

Celkově je v Černobílé knize spousta tvrzení o současném stavu (se kterými by mnozí nesouhlasili) a přitom minimum konkrétních příkladů, z nichž byla příslušná tvrzení vyvozena. Podobně je uvedena záplava metod ke zlepšení, ale bez konkrétních příkladů, kde se v obdobných podmínkách navržená opatření osvědčila v praxi. Také si poněkud odporuje požadavek "de minimis", minimálního svazu s výčtem procesů, do nichž by měl aktivně vstupovat.

Zcela kardinální je však úplná absence kapitoly ZDROJE. Navrhovaná podpora koužkům, oddílům, mimosvazovým projektům, trenérům, reprezentantům, funkcionářům, PR projektům, webovým portálům atd. včetně několika pracovních úvazků převyšuje několikrát možnosti současného rozpočtu. Nehledě na to, že už i současné projekty poběží pravděpodobně letos na dluh a jejich budoucnost je nejistá.

Nejistá je i budoucnost Černobilé knihy. Zkuste si tipnout: přijmou ji delegáti nadcházející konference ŠSČR s nadšením nebo ji rozbijí na padrť? Kolik procent vizí z Černobílé knihy se podaří uskutečnit v praxi?

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 06.03.2013 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009