Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - úvodní zpráva

Světlo světa předevčírem spatřila úvodní zpráva 1. ligy východ, a tak vám z ní nyní předkládám první postřehy a zajímavosti. Především je nutno uvést jméno nového vedoucího této soutěže. Po mnohaletém působení ostravského Jaroslava Kořínka se loni této role ujal havlíčkobrodský Mgr. Jaroslav Benák, velké pracovní vytížení mu však nedovolilo v této práci pokračovat. Minimálně pro nadcházející sezónu se tak vedoucím 1. ligy východ stal Ing. Jiří Kopta z Petřvaldu.

Po postupu favorizovaného Třince do extraligy nebude mít nyní 1. liga východ zřejmého favorita. Z extraligy sestupující Polabiny, které tímto mají svá družstva na západě i východě, dali sice to silnější k nám na východ, uvedená sestava je však průměrem základní osmičky až šestá nejvyšší a tedy až tolik respektu nebudí.

Nejvyšším průměrem se může pyšnit Slavia Orlová (2385), která má v sestavě čtyři velmistry a díky "počeštělému" GM Alexeji Kislinskému možnost tří dalších písmenek. Prvním z nich je GM Andreev, který hrál za Orlovou již loni, zato trojici polských hráčů (Krzyzanowski, Dawidów, FM Helis) střídá pro tuto sezónu trio ve složení GM Talla, FM Kriebel a GM M. Ivanov. Vedle domácích zkušených bardů FM Pavla Zabystrzana a Rostislava Kuboše jsou tu samozřejmě také sestry Olšarovy a vzhledem k pravděpodobnosti pravidelného nastupování základní sestavy (vzhledem ke čtyřem písmenkům prvních 9 hráčů), může Orlová zcela reálně plnit roli mírného favorita soutěže.

Druhý nejvyšší průměr mají v Karviné (2381), tam je ovšem na prvních šesti deskách doslova přepísmenkováno. Znamená to sice, že vždy zůstanou tři hráči na lavičce, na druhé straně bude u protivníků horší možnost přípravy. Novými tvářemi v karvinském dresu jsou IM Mateusz Kolosowski (2442) a IM Petr Poloch (2290).

Třetí nejvyšší průměr má jediný jihomoravský zástupce, brněnský Duras (2358). Odchody IM Vojtěcha Rojíčka do mateřského Frýdku-Místku a třebíčského rodáka FM Petra Buchníčka do konkurenční Caissy se podařilo zacelit příchody staronových tváří GM Petera Michalíka a IM Romana Chytilka, kteří měli velký podíl na extraligovém postupu Durasu v sezóně 2008/2009. Třetí zajímavou posilou je FM Jiří Majer, jehož kariéra v mládí rychle vylétla, aby se poté věnoval spíše profesnímu životu a hraní za rodnou Kuřim. Duras by tedy mohl být jakýmsi černým koněm soutěže a možná kdo ví...

Po téměř 20 letech se do 1. ligy vrací Caissa Třebíč (2344). Třebíčský boss Miroslav Michálek sice skromně vyhlašuje klidný střed, vysoký průměr základní osmičky však tento tým rovněž řadí k černým koňům.

Posledním do party týmů, se kterými se musí vážně počítat, je loni pátá Slavia Kroměříž (2337). Tým pod vedením Miroslava Kašíka udržel stávající kádr a ještě posílil o FM Karla Malinovského a Tomáše Cagašíka. Vzhledem k loňskému vzornému nastupování by v Kroměříži nemusela vadit ani nejužší prvoligová sestava, čítající pouhých 13 hráčů. No uvidíme...

Na dalších místech je již určitý ratingový odstup, nicméně rozdíly nejsou až tak velké, aby nemohlo docházet k překvapením. O Polabinách (2308) již řeč byla, nicméně doplním, že kromě nové jedničky GM Jana Votavy jsou v závěru sestavy nenápadně uvedeni dva slovenští mladíci Lukáš Hájek a Jerguš Pecháč, kteří by mohli být tajným pardubickým trumfem.

Jen o bod méně má korunní princ posledních dvou sezón Grygov "B" (2307), jehož vyhlídky budou po odchodech IM Davida Kaňovského, IM Michala Lucha, FM Karla Malinovského a FM Petra Růžičky spíše na klidný střed.

O další bod zpět je Staré Město (2306), které loni sice sestoupilo, postup jejich béčka z 2. ligy E však vrátil tuto tradiční značku na prvoligovou scénu. I ve Starém Městě mysleli na omlazení kádru, čehož důkazem je 17-letý nadějný Slovák Martin Pagerka (2261). V součtu s tradiční sestavou by to letos mohlo znamenat úbytek záchranářských starostí z posledních let.

Rezerva extraligové Litovle (2304) již loni dokázala, že ji nemožno podceňovat, a tak i zde budu opatrný. V možnostech týmu však zřejmě nebude víc, než (ne)klidný střed, pro který bude klíčový počet účastí GM Jana Krejčího.

Ještě loni extraligový Zlín (2296) dobrovolně sestoupil do 1. ligy, kde by rád načal novu éru zlínského šachu, založenou především na domácích mladých odchovancích. To může ještě několik let trvat, nicméně se jedná o počin sympatický a osobně budu Zlínu držet palce. Zlínskými posilami jsou pro tento rok Slováci IM Milan Pacher, FM Vladimír Jacko a vítěz loňského Open Tatry FM Vladimír Vojtek.

Ještě mladší sestavou disponuje loňský vítěz 2. ligy F Frýdek-Místek "B" (2275). Na tento tým rozhodně pozor, věkový průměr prvních dvanácti hráčů je 25 let, a to jej ještě poněkud "kazí" zkušený IM Serguei Vesselovsky (60). Navíc je v týmu hned trio šikovných mladých dívek - Joanna Worek, Kristýna Novosadová a v poslední době velmi úspěšná WFM Magdaléna Miturová, které tak dávají vzpomenout na ještě nedávný třinecký příklad. Sílu frýdecko-místecké líhně na úvod prověří brněnský Duras, tak uvidíme.

Outsiderem soutěže se letos zdá být jihlavský Gordic (2253), který prožil několik prima sezón, aby jej letos postihl doslova exodus hráčů. Za všechno může především postup konkurenta z Vysočiny Caissy Třebíč, kam po finančním vyrovnání zamířila WGM Eva Kulovaná a kde zůstali loni v Jihlavě hostující Josef Kratochvíl, Petr Bělohlávek a Pavel Švanda. Pro úplnost dodám, že se FM Jan Havlík vrátil do rodných jižních Čech. Kapitán a duše týmu Viktor Žigo to tedy rozhodně nebude mít jednoduché, ale na pohled slabší týmy již nejednou v minulosti dokázaly překvapit.

Tolik tedy prognózy, uvidíme, nakolik se nakonec budou shodovat s realitou. Pro úvodní dějství na 21.10.2012 los přichystal tyto dvojice:

Staré Město - 2222 Polabiny "B"
Tatran Litovel "B" - Šachový klub Karviná
ŠK Zlín - A64 PROCLIENT Grygov "B"
Beskydská šachová škola "B" - Duras BVK Královo Pole
Caissa RHEA Třebíč - Slavia Kroměříž
Gordic Jihlava - Slavia Orlová

Všechny další informace můžete zhlédnout ze svazových stránek nebo chess-results. Do přílohy jsem se pro vaši informaci rozhodl dát pouze sestavy jednotlivých týmů (druhý dokument najdete na svazových stránkách), neb vedoucí 1. ligy východ, na rozdíl od jiných soutěží, rozdělil úvodní zprávu na dva dokumenty.

 


 

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 07.10.2012 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
02.05.2013 1. liga východ 2012/2013 - závěrečná zpráva ke stažení
30.04.2013 1. liga východ 2012/2013 - partie z 1.-11. kola ke stažení
22.04.2013 1. liga východ - Karviná do extraligy, Duras čtvrtý, třetím sestupujícím senzačně Grygov "B"! ke stažení
08.04.2013 1. liga východ - Karviná slaví, Gordic druhým sestupujícím, Duras je blízko bronzu ke stažení
19.03.2013 1. liga východ - Karviná krůček od postupu, Duras v dramatu těsně podlehl Starému Městu ke stažení
25.02.2013 1. liga východ - Karviná přemohla Duras a na dálku svede extraligový boj s Orlovou ke stažení
11.02.2013 1. liga východ - Karviná stále v čele, Duras po remíze s Grygovem B třetí ke stažení
28.01.2013 1. liga východ - Karviná střídá Orlovou, Duras již jen o skóre druhý! ke stažení
14.01.2013 1. liga východ - Na čele beze změn, dole střídání týmů z Vysočiny ke stažení
10.12.2012 1. liga východ - Duras smutní, Orlová do čela ke stažení
26.11.2012 1. liga východ - Duras Brno po napínavé bitvě v Jihlavě do čela, překvapivé karvinské klopýtnutí ke stažení
12.11.2012 1. liga východ - Orlová s předehrávkou do čela, Duras v utkání kola šťastně vítězí s Caissou Třebíč ke stažení
22.10.2012 1. ligu východ nejlépe zahájilo Staré Město, Duras vyhrál ve Frýdku-Místku ke stažení
07.10.2012 1. liga východ - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009