Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Jm KP I. 2011/2012 - závěrečná zpráva

Už druhým rokem je počet jihomoravanů postupujících do 2. ligy vyšší než počet sestupujících - nečekaná selhání Boršic a Starého Města C v posledním druholigovém kole posunuly nováčka Podlužan Prušánky z desáté až na osmou příčku a jediným jihomoravským sestupujícím je tak Lokomotiva Brno ze skupiny D.

Sestupující Lokomotiva bude pravděpodobně velkým favoritem příštího KP I. společně s korunním princem minulých dvou ročníků Lipovcem. Sestupující Tišnov a Vinohrady Brno nahradí Vyškov, Tetčice a Velké Pavlovice. Soutěž tak neztratí tradiční vyrovnanost, adepty na sestup budeme hledat jen velmi těžko.

Letos 25 utkání z 66 (38%) skončilo nejtěsnějším výsledkem 4,5 : 3,5! Celkem šokující je poměr vítězství domácích a hostů. Domácí vyhráli jen 24x, hosté 37x, 5 utkání skončilo nerozhodně. Jen jednou si podali hráči ruce prakticky bez hry, když hned v prvním kole Bystrčtí spěchali po utkání ve Znojmě do sklepa. Vzpomeňte si na loňské losování, jaké enormní úsilí vynaložil bystrcký kapitán, aby si nejvzdálenějšího účastníka vylosoval venku. Když se to po menších problémech podařilo, byl by hřích to nevyužít...

Jedinou pokutu v soutěži vyfasoval sestupující Tišnov ve výši 100Kč, aby příště nedráždil vedoucího soutěže. V posledním kole poslal zápisy partií téměř první, ale v mailu bez přílohy. Ta dorazila s týdenním zpožděním až po čtyřnásobné urgenci a to je i na trpělivého vedoucího trochu moc . Celkově byla úroveň zápisů partií jediným místem, kde by se mohli činovníci domácích klubů zlepšit, jinak byla radost s nimi spolupracovat.

O dvojici postupujících Kuřimi a Moravské Slavii i o smutném třetím vzadu Lipovci jsme už něco napsali v článku z minulého kola. Doplnit můžeme jen odkaz na blog Vlastimila Chládka na webu Pražské šachové společnosti, kde poutavě píše (nejen) o rozhodujícím zápasu s Moravskou Slavií.

Za vítěznou trojicí přivedli do cíle zbylý peloton Olejáři z Bystrce. Na postup myslet nemohli, ale 4. místo je jejich nejlepším umístěním v historii. Rozhodla o něm skvělá první pětka Olejářů - FM David Holemář, úřadující krajský přeborník Lukáš Řehůřek, Lubomír Riška, René Přibyl a Jan Píše. Posledně jmenovaný veterán brněnského šachu a dvojnásobný český šampion v kategorii seniorů uhrál vůbec nejvíce bodů - 7,0.

Na pátém místě skončilo TJ Znojmo. Jistě si vzpomínáte na nepodařenou svatbu se SPgŠ Znojmo, kterou musel na poslední chvíli v září rozvádět osobně předseda ŠSČR. Znojmo tak zůstalo stejně jako loni týmem silného středu, který nemá ambice na postup ani starosti o záchranu. I v něm nejlépe bojoval senior Josef Petlák (7,5).

Šestý Duras Brno C měl oporu na prvních dvou deskách v FM Miroslavu Jurkovi a Michalu Zavadilovi (oba 6,5/10). Specialitou Durasu je široký kádr a nevypočitatelná sestava k utkání, kterou může překvapit jakéhokoliv favorita. Navíc hrají Durasáci bojovně, vyhráli 30 partií, zatímco třeba čtvrtá Bystrc jen 18. Duras také připravil jedinou porážku vítězné Kuřimi.

Rozhodně se podívejte na stránky Durasu, kde FM Jurka uveřejňuje na pokračování vzpomínky na minulou sezónu. Občas má ve zvyku zabrousit i jinam, tak se např. můžeme dočíst, že za vítězství v Celostátní lize 1987/1988 obdrželi hráči mistrovské University Brno - hádejte ... poukázky na odběr knih v hodnotě 100,- korun československých.  Autor vzpomínek pro objektivitu doplňuje, že koruna měla trošku jinou hodnotu než dnes (pro mladší ročníky malé srovnání - autor tohoto článku studující tehdy v Brně jezdil z Břeclavi do Brna vlakem se studentskou slevou za 4,-Kčs, měsíční šalinkartu měl za 30,-Kčs, stravenku na na oběd za 2,80Kčs a koleje na měsíc za cca 50,-Kčs, na nejhorších kolejích v Brně na Příkopě dokonce jen 16,-Kčs) a mateřské kluby mnohem více proplácely hráčům výdaje za turnaje.

Sedmá Zbrojovka, tj. ŠK 64 Brno naopak hrává ve stabilní sestavě, z níž jí letos vypadl Martin Čáp. Zbrojováci se opírali zejména o dvojici na první a třetí desce - Alexandr Tikovský a FM Josef Spodný uhráli 6/11. Je to neuvěřitelné, ale kapitán ŠK 64 Brno Josef Spodný, mistr praktického i korespondenčního šachu se posledního dubna dožil 70 let. Však se k jubileu ještě vrátíme, ale poblahoprát můžeme už teď!

Na osmé příčce skončil enfant terrible letošní soutěže Lokomotiva Brno D. Po neshodách uvnitř týmu nastupovali Brňáci bez tří prvních hráčů, občas dokonce i nekompletní, přesto dokázali vyhrát na půdě největšího favorita Lipovce 4,5 : 3,5 a odstavit ho tak z čela soutěže. Také ovšem dokázali doma prohrát s předposledním Tišnovem 1,5 : 6,5... Tým, který měl podle papírových předpokladů jednoznačně spadnout, zachránili hlavně borci školou povinní - Jiří Musil, Benedikt Hofírek, Lukáš Sikora, Adam Dvořák a Martin Paulík.

Devátý Orel Ořechov podával výkony jako aprílové počasí - jedou prohrál s ousiderem z Tišnova, jindy hladce porazil favorita ze Znojma. Nejstabilnější formu měl Mojmír Moulis (7,5/10). Cosi se proslýchá o "únavě materiálu" mezi předními hráči, kapitány, rozhodčími a organizačními pracovníky Ořechova (bodejť, ono jde ve skutečnosti o jednu osobu) a o fůzi s nedalekými Střelicemi. Uvidíme brzy...

Na desátém místě se ještě měsíc po soutěži třásla o záchranu Lokomotiva Brno C. Překvapující jízda kvalitního lokomotivního týmu málem až do KP II. byla největším zklamáním soutěže. Lokomotiva letos neuměla vyhrávat. Kromě hladkého vítězství nad posledními Vinohrady 6 : 2 měla ještě po 9. kole na svém kontě jedinou remízu 4 : 4! I závěrečné dvě výhry s Durasem a Tišnovem byly o fous 4,5 : 3,5. Nejvíce bodů uhráli Milan Kratochvíl a Oldřich Šípek.

Sestupová 11. příčka patří Tišnovu, ale vzhledem k odstupu průměrného ratingu jeho základní sestavy od všech ostatních družstev je počet získaných bodů spíše příjemným překvapením. Tišnovští porazili hned v prvním kole Ořechov, pak Lokomotivu Brno D a bod sebrali ŠK 64 Brno. Při troše štěstí se dokonce mohli i zachránit. Nejvíce bodů uhrál host z Tetčic Libor Diviš.

Poslední místo zbylo překvapivě na Vinohrady Brno. První vyhrání z kapsy vyhání, potvrdilo se staré přísloví. Vinohrady v prvním utkání odremízovaly silný Duras 4 : 4, pak si zastřílely do Tišnova 7 : 1 a pak ... už neuhrály ani bod. Holt když se nedaří, tak se nedaří. Osud Vinohrad budiž mementem i pro příští ročník - v tak vyrovnané soutěži může sestoupit prakticky kdokoliv.

Na závěr si dopřejme malounko statistiky. Nejprestižnější první desku vyhráli FM Jiří Majer z Kuřimi a Stanislav Věchet z Moravské Slavie. První docílil více výher, ale ve vzájemném duelu soupeři podlehl. Nejvíce bodů přinesl svému týmu Karel Švihel z Moravské Slavie (8,5), před Jiřím Majerem st. z Kuřimi, Ivanem Kopečkem z Moravské Slavie a Martinem Habinou z Lipovce - všichni získali 8,0 bodu. Nejlepší výkon uhrál IM Pavel David z Lipovce - 2331, nejvíce Elo bodů připsal Adam Dvořák (+77).

Všechno ostatní si už přečtěte sami v závěrečné zprávě. Ze spíše historických důvodů má dvě části. Vlastní zprávu v souboru .pdf si otevřte v příloze, excelový doplněk zprávy se dvěma listy obsahujícími statistiky Ela a přehled výsledků podle družstev si stáhněte zde.

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 01.05.2012 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
01.05.2012 Jm KP I. 2011/2012 - závěrečná zpráva ke stažení
01.05.2012 Příloha Závěrečné zprávy Jm KP I. 2011-2012 ke stažení
15.04.2012 Jm KP I 2011-2012, partie z 1.-11. kola ke stažení
01.04.2012 Jm KP I. - Morenda poráží Lipovec a jde s Kuřimí do ligy ke stažení
18.03.2012 Jm KP I. - Kuřim do ligy, Střelice do KP I.? ke stažení
26.02.2012 Jm KP I. - senzace v Lipovci ke stažení
12.02.2012 Jm KP I. - tabulka se dělí na 3 skupiny ke stažení
29.01.2012 Jm KP I. - v tabulce vše při starém, Morenda do ligy? ke stažení
15.01.2012 Jm KP I. - Kuřim padla na Durasu ke stažení
11.12.2011 Jm KP I. - opět zauzleno! ke stažení
27.11.2011 Jm KP I. - pohroma domácích ke stažení
13.11.2011 Jm KP I. - přesuny na konci tabulky ke stažení
23.10.2011 Jm KP I. - do čela Kuřim ke stažení
02.10.2011 Jm KP I. - šok v Lipovci a vinobraní ve Znojmě ke stažení
28.09.2011 Rozmarné soutěže družstev startují o víkendu ke stažení
28.09.2011 Soupisky a rozlosování KP I. 2011-2012 ke stažení
13.09.2011 Losovací schůze krajských přeborů JmŠS článek
01.07.2011 Rozpis soutěží družstev řízených JmŠS 2011-2012 ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009