Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

2. liga E + D - v I. lize Staré Město, v propadlišti Boršice

Závěr II. ligy byl v obou skupinách D a E naprosto odlišný. V Déčku už téměř o nic nešlo a vsadit si "proti všem" na záchranu Lokomotivy Brno na úkor Polabin by bylo čirým šílenstvím - zato v Éčku Staré Město v přímém souboji o první ligu přehrálo favorizovanou Lokomotivu Brno a z trojice týmů ohrožených sestupen nakonec skončil nejvýše ten s nejhorší výchozí pozicí.

Ve II. lize E "o nic nešlo" pouze ve dvou zápasech. Hlavním magnetem byl samozřejmě souboj o první místo mezi Starým Městem B a Lokomotivou Brno B okořeněný tím, že oba kluby jsou po desítky let stálými účastníky prvoligových (v dobrých časech i extraligových) soutěží, ale momentálně jsou oba bez I. ligy. Lokomotiva už třetím rokem, Staré Město po dvou klikařských sezónách zakončených na prvním nesestupovém místě od letoška. A co čert nechtěl, olej do ohýnku letité rivality přilila i rezignace původně delegovaného nehrajícího rozhodčího (byť domácího), za kterého musel zaskočit hrající náhradník.

Komise rozhodčích mu dala důvěru a tak alespoň STK "pro všechny případy" vyslala na zápas delegáta, respektovaného "starého pána" ze Zlína Emila Macuru. Stručná zpráva svědčí o tom, že jeho účast byla vlastně zbytečná, což je dobře: "Na utkání jsem přišel kolem 9 hodiny. Kapitán domácích Studený Radovan přišel a připravil vzorně hrací místnost a pomáhal rozhodčímu. Rozhodčí utkání Petr Bažant j. osobně nastavil hodiny. Po předání sestav jsem seznámil oba kapitány, že jsem tam jako delegát ŠSČR a utkání začalo. Celý průběh byl  naprosto poklidný, stejně tak i skončil. Hra samotná byla velice bojovná. Hráči Brna stáli podle mne v mnoha partiích aktivněji, ale hrubými chybami vše změnili. Utkání skončilo kolem půl třetí výhrou Starého Města 4,5 ku 3,5. Přeji příjemné, spokojené a úspěšné dny konce dubna. Emil Macura."

Dlužno doplnit, že delegát není žádným "vrchním rozhodčím", nemá pravomoc do utkání jakkoliv zasahovat (snad kromě zklidňování emocí) a jeho hlavním úkolem je podat nezávislé svědectví v případě, že v utkání dojde k problémům, které by musela řešit STK.

Hráči Starého Města nebyli favoritem, ale potvrdili svůj skvělý kolektivní přístup k celé sezóně. Odehráli ji prakticky ve stejném složení a jako jediní ve všech letošních ligových soutěžích dokázali vyhrát všech 11 zápasů. Do I. ligy postupují naprosto zaslouženě.

Snad ještě zajímavější souboje probíhaly na opačném konci tabulky. Jediný, kdo neměl záchranu ve svých rukou, byly Prušánky. I v případě výhry mohly zůstat na sestupové 10. příčce a vrátit se po roce do krajského přeboru, z něhož postoupily trochu se štěstím namísto Lipovce, který se postupu vzdal. Borce z Prušánek ctí, že nepodlehli poraženeckým náladám ani oblíbeným předpovědím cyniků, že soupeři už mají "stejně všechno domluvené". Nastoupili v nejsilnějším možném složení a přehráli Spartak Adamov 5 : 3.

Relativně nejlepší výchozí pozici mělo Staré Město C, které si mohlo dovolit i luxus v posledním kole prohrát, ale nesmělo prohrát moc. Kolik je "moc", záviselo na skóre zápasu Prušánky vers. Adamov. Nakonec Staré Město C prohrálo v Kroměříži B 2,5 : 5,5 a ukázalo se, že je to skutečně moc. Prušánky ho přeskočily o půl bodu skóre. Naštěstí pro Staré Město...

... a na neštěstí pro Boršice se podařilo trápícímu se Zlínu C po čtyřech porážkách konečně uhrát alespoň remízu 4 : 4. "To je smůla, že zrovna s námi...", mohou bědovat Boršičtí. Ovšem podíváme-li se na loňské výsledky, kde Boršice také sestoupily a zachránil je jen postup B družstva z krajského přeboru, je to možná jen naplnění osudu. Za rok na shledanou... Ovšem bude to těžší než dřív. Od následující sezóny budou mít na Zlínsku jen jediného postupujícího na rozdíl od dosavadních dvou. Rozlučkovou reportáž na stránkách Boršic si přečtěte zde.

Symbolická poslední ligová partie Zlína C a Boršic... Zdroj: stránky SK Boršice

Zbývající dva zápasy, kde už šlo jen o umístění, skončily těsnými výhrami favorizovaných hostí. Do Šumperka dorazily Hustopeče jen s jediným legionářem, ale zato jím byl velmistr Ján Plachetka. Ten přehrál na první desce Víťu Valentu a přispěl tak k "očekávané" porážce domácích 3 : 5. Domácí Šumperk nastoupil do soutěže doslova "pět minut po dvanácté" z už rozlosovaného olomouckého krajského přeboru (nahradil nešťastné SPgŠ Znojmo fůzující a hromadně přestupující do TJ Znojmo a vzápětí zase vystupující z nefungujího svazku), neměl čas na shánění posil a k většíně soupeřů cestoval dále než 100km. Páté místo je krásné. Hustopeče skončily třetí, ale spokojeny nejspíše nebudou. Do postupových bojů zasáhly jen drtivou porážkou Lokomotivy Brno 6 : 2.

V posledním utkání přehrálo Veselí nad Moravou Hošťálkovou 4,5 : 3,5 jedinou výhrou Richarda Klennera při ostatních remízách. O výsledkově smířlivém, leč nikterak krátkém a nebojovném výletu "na Valachy" do Hošťálkové si přečtěte v reportáži Veselských.

Vesnička jak malovaná. Zdroj: stránky TJ ŠK Veselí nad Moravou

Ve II. lize D skončily dva zápasy 4 : 4 při osmi remízách. V utkání Duras Brno B - Caissa Rhea Třebíč A 4 : 4, v němž někteří hosté ani nemuseli nikam jezdit, jelikož jsou z Brna, rychlý smír nikoho nepohoršil, protože se nedotýkal žádných "zájmů třetí strany". Krátkou reportáž čtěte zde.

Potutelné úsměvy a tichá otázka: "Dáš si pak blicák?"  Zdroj: stránky Šachového klubu Caissa Třebíč

V mači Polabiny C - Ústí nad Orlicí se remíza 4 : 4 s osmi půlkami dotkla Lokomotivy Brno a reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Vynechejme z této reakce (pochopitelně hořké, sestup nikoho nepotěší) příliš fantastické úvahy o "zázračném ožití" Vysokého Mýta, proti kterým se ostatně ihned ohradil mýtský kapitán a zůstane nám otázka, nakolik je etické podlehnout "epidemii smířlivosti", když se tím podepisuje ortel někoho třetího. Jedni usoudí, že na tom nic neetického není a jednal by tak každý, jiní budou názoru, že takový zápas není tím, na co bude člověk pyšně vzpomínat, kamenem ať hodí ti, kteří nikdy nepoužili zásadu "safety first".

V už zmíněné reakci kapitána Lokomotivy Brno Jaromíra Veselého si blíže přečtěte o vydřeném, leč marném vítězství nad Vysokým Mýtem 4,5 : 3,5.

Třetí výsledek 4 : 4, tentokrát však po těžkém boji, předvedly čtvrtý a druhý tým soutěže Panda Rychnov nad Kněžnou a TJ Chrudim. Stručná zpráva na rychnovském webu už obsahuje i malý výhled do budoucna.

Třetí Hradec Králové B vyrazil na poslední Zaječice v "optimalizované sestavě" jen v sedmi a málem... Nakonec domácí outsider podlehl jen 3,5 : 4,5. Čtěte na serveru 63+1.

V popředí legenda hradeckého šachu Josef Nun v jedné z nejmenších ligových obcí disponující největší ligovou místností  - v sále Kulturního domu v Zaječicích. Zdroj: 63+1 Svět šachu

V posledním utkání prohrála Caissa Colair Třebíč B s Akisem Pardubice 3,5 : 4,5. Domácí kapitán vždy uvodí reportáž ze zápasu výstižným úslovím. Tentokrát mu nezbylo než napsat, "Konec špatný, všechno špatné."

Zpravodaj skupiny E je v příloze, na stránku II. ligy E se můžete podívat zde, na stránku II. ligy D zde. Další odkazy a komentáře budeme jako vždy doplňovat postupně, bohdá se na těchto stránkách časem objeví ještě poslední shrnující článek a současně už i výhled do příští sezóny.

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 23.04.2012 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
23.04.2012 2. liga E + D - v I. lize Staré Město, v propadlišti Boršice ke stažení
25.03.2012 2. liga E + D - Caissa Třebíč do I. ligy ke stažení
05.03.2012 2. liga E + D - 9. kolo nic nevyřešilo ke stažení
19.02.2012 2. liga E + D - nahoře jasněji než dole ke stažení
05.02.2012 2. liga E + D - kolo plné debaklů, senzace v Zaječicích ke stažení
22.01.2012 2. liga E + D - Hustopeče ze hry o postup, první ztráta Třebíče ke stažení
08.01.2012 2. liga E + D - otloukánci útočí ke stažení
05.12.2011 2. liga E + D - první body otloukánků ke stažení
20.11.2011 2. liga E + D - trhák kola s Hustopečemi Lokálka projela ke stažení
06.11.2011 2. liga E + D - druhý debakl Hošťálkové ke stažení
09.10.2011 2. liga E + D - Lokomotiva rekordně, Hustopeče padly ke stažení
07.10.2011 2. liga E + D - jižní Morava favoritem na postup i sestup ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009