Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

2. liga E + D - 9. kolo nic nevyřešilo

Letošní los 2. ligy D a E zařídíl nebývalou dramatičnost soutěže. Deváté kolo nepřineslo žádné velké změny a tak se pravděpodobně v závěrečném jedenáctém kole dočkáme hned několika soubojů "na krev" mezi přímými konkurenty.

Ve II. lize E hrál vedoucí tým Starého Města B s předposlední Hošťálkovou nejen na vítězství, ale i na skóre. Podařilo se obojí. Kromě prohry benjamínka Vojty Dobeše a remízy Petra Bažanta seniora všichni ostatní bodovali naplno a domácí vyhráli 6,5 : 1,5. Ovšem nevypadalo to tak hladce po celý zápas - čtěte na webu Starého Města. Tím Staré Město předstihlo druhou Lokomotivu i na skóre. Momentálně by už Lokomotivě k postupu nestačilo v posledním kole ani vyhrát ve Starém Městě 4,5 : 3,5. Musela by vyhrát více. Ovšem je tu ještě 10. kolo a v něm si Lokomotiva může zastřílet do občas trochu děravých Prušánek, zatímco Staré Město jede do odolného Veselí, které ještě neprohrálo více než 4,5 : 3,5. A také nezapomeňme na námitku Hustopečí proti výsledku poslední šachovnice v zápase minulého kola Hustopeče - Staré Město B. Zdánlivá prkotina na 8. desce, která stejně o ničem nerozhodovala (Staré Město vyhrálo 6 : 2), může mít najednou klíčový význam a rozhodnutí STK o námitce muže rozhodnout o postupujícím do I. ligy! To jsou paradoxy... 

Lokomotiva Brno B vyrazila na Slavii Kroměříž bez své jedničky IM Lanče, nepochybně proto, že nechtěl rozsévat zkázu ve svém tradičním působišti, kde hraje letos I. ligu. I tak byla Lokomotiva obrovským favoritem a přes nečekanou prohru Vojtěcha Zwardoně s letos v 2. i 1. lize mimořádně úspěšným dorostencem Martinem Stachoněm vyhrála celkově 5 : 3. Předností Lokomotivy je hlavně vyrovnanost. O tak kvalitních hráčích na zadních deskách si mohou všechny ostatní týmy nechat jen zdát. Kroměříž přes prohru udržela 3. příčku a o výkonnostním odstupu vedoucí dvojice nejlépe hovoří bodový rozdíl mezi ní a prvními dvěma týmy - 12 a 9 bodů.

Na 4. místo se vrátily Hustopeče výhrou v Boršicích 5 : 3. Opět se musely obejít bez své hvězdy FM Lukáše Kuchynky (ten mimochodem v minulém kole před 14 dny remízoval v Novém Boru s GM Sasikiranem 2689, nikoliv v simultánce, ale ve vážné extraligové partii), ale přesto na prvních třech deskách bodovaly naplno 3 : 0. Že to však nebyla hra na jednu branku, vás zkusí přesvědčit reportáž na stránkách SK Boršice.

Budoucí a minulá slovenská hvězda na první šachovnici - Martin Pagerka - GM Ján Plachetka. Zdroj: stránky SK Boršice

Dva týmy dnes udělaly obrovský krok k záchraně. Šumperk už ji má jistou, Adamov je v příští II. lize prozatím jednou nohou. Šumperáci přehráli v existenčním zápase Staré Město C 4,5 : 3,5 a jak si můžete přečíst v napínavé reportáži na stránkách Olomouckého kraje, stála při nich tentokrát paní Šteštěna a zásobila je svými dary měrou vrchovatou. Naopak hosté spadli vinou mizeného skóre na sestupovou 10. pozici a mají bohužel o něco větší šanci na ní zůstat než vyrazit vpřed. V posledních dvou kolech hrají se Zlínem a v Kroměříži. Podívat se na zápas z pohledu Starého Města můžete ve společné reportáži kapitánů B a C družstva na staroměstském webu. Reportáž je tradičně doplněna i řadou diagramů, tak se na jeden s půvabnou vidličkou dámy na dvě věže podívejme. V partii na 5. desce Doležel - Pukl bílý místo "tvrdšího" 31. Vd8 jen měkce uhnul napadeným jezdcem 31. Jd6 a po 31. ... Sxd6  32. Vxd6 dostal zmíněnou vidli 32. ... De7, po které se mohl vzdát. 

Spartak Adamov překvapil ve Zlíně a přivezl si vítězství 5 : 3. Zlín C hraje letos skutečně tragicky a ačkoliv už vyzkoušel celou svou sestavu, kromě Pavla Dubiny a Vladimíra Paly (ten hrál ovšem jen 2x) nemá nikdo přes 50%. Zlín je s převahou poslední, pořád má ještě teoretickou šanci na záchranu (hraje s konkurenty Starým Městem C a Boršicemi), ale když se nedaří, bývá i bojová nálada ta tam. O zápase si přečtěte na zlínském webu. Adamovu by měl stačit k záchraně jakýkoliv bodový zisk s Kroměříží nebo poté v Prušánkách.

Podlužan Prušánky předvedl stejně jako v minulém kole v Hošťálkové svou nejsilnější sestavu a tentokrát byl úspěšnější - porazil v derby nejúspěšnějších celků šachově bohatého okresu Hodonín (15 oddílů!) Veselí nad Moravou 4,5 : 3,5. Veselí po těžkém duelu se Starým Městem B v příštím kole zajíždí na závěr do předposlední Hošťálkové, navíc má skvělé skóre, se záchranou by nemělo mít problém, ale... kterak se "venku začalo jařit a Veselí přestalo dařit" si přečtěte na veselských stránkách. Prušánky po souboji na Lokomotivě čeká existenční zápas posledního kola s Adamovem, ale ani vítězství v něm nemusí stačit k záchraně.

Čelem sedí hostující killer Jiří Marek (6/6), na hlavě se škrábe majitel obchodu se šachovým zbožím (a rybářským náčiním) všeho druhu Miroslav Pálka. Zdroj: stránky TJ ŠK Veselí nad Moravou

Ve II. lize D chybí třebíčskému Áčku už jen krůček k historickému postupu do I. ligy. Má čtyřbodový náskok, nedostižné skóre a v posledních kolech za soupeře Duras Brno B a Polabiny C. Dnes Caissa Rhea Třebíč A vyhrála s Ústím nad Orlicí 6 : 2, ačkoliv pustila IM Vyskočila a FM Buchníčka do rakouské ligy. I třebíčští náhradníci by si však našli v jiných týmech vysoká místa v základní sestavě a když dorazil přes půl republiky i vítěz sobotní Grand-Prix v Dobrovici IM Plát (průběžné pořadí G-P po 5 turnajích najdete zde), nebylo co řešit. O tom, že rozbít Atom je letos prakticky nemožné, si přečtěte na stránkách Ústí nad Orlicí.

Ústecké slovní komentáře všech partií vylepšili domácí na třebíčském webu exaktními analýzami s tradiční spoustou diagramů. Díky domácímu předsedovi Mirkovi Michálkovi si můžeme poopravit i poněkud nepřesný termín "historický postup do I. ligy" v předchozím odstavci: "Počátkem 90-let jsme 1. ligu pod názvy FORTUNAX a později MAZDA několik let úspěšně hráli a dokonce v jednom ročníku bojovali v posledním kole s Univerzitou Brno o přímý postup do nejvyšší soutěže. Rozhodující partii prohrál mladičký Petr Buchníček s Petrou Polákovou (Kišovou). Z 1. ligy jsme dokonce ani nesestoupili, družstvo jsme odhlásili, neboť já jsem otevřel soukromou právní praxi, na několik let se šachově odmlčel a nenašel se nikdo, kdo by se tomu na tak vysoké úrovni věnoval. Až před sedmi lety jsem společně s tehdy pouhými sedmi lidmi založil Caissu (šlo o právní nástupnictví  TJ Třebíč) a začali hrát s jedním družstvem Krajský přebor."

Druhé místo si drží a pravděpodobně až do konce udrží TJ Chrudim. Dnes chrudimští vyhráli v Brně nad Lokomotivou Brno A 5 : 3, ale podle lokomotivních zpráv nechybělo mnoho, aby si Chrudim odvezla bodů méně nebo taky žádný. Lokomotiva se tím dostala do prekérní situace na sestupové 10. příčce. K záchraně musí bezpodmínečně porazit v posledním kole Vysoké Mýto a pak ještě překvapit v Hradci (to je méně pravděpodobné) nebo doufat, že někdo z trojice Akis Pardubice, Vysoké Mýto a Polabiny prohraje oba své zápasy (to by se stát mohlo).

Třetí Slavia Hradec Hrálové B uzmula všechny body Durasu Brno B, byť jen za nejtěsnější výhru 4,5 : 3,5. Někteří hostující hráči si museli vítězství doslova vymodlit.

Zápas Duras Brno B - Slavia Hradec Králové B od poslední šachovnice. Zdroj: 63+1 Svět šachu

Duras prohrou klesl na 5. místo a před něj se dostal nevyzpytatelný Rychnov nad Kněžnou po hladké výhře 6,5 : 1,5 nad Caissou Colair Třebíč B. Domácí kapitán mohl konečně po dvou prohraných zápasech postavit své nejsilnější družstvo včeně dvou polských mistrů a naopak na rychnovském webu pohanět hosty, že přijeli ve spráskané sestavě.  Třebíčtí jsou nejspíš už smířeni se sestupem. Vzhledem k mizernému skóre by jim nepomohly ani dvě výhry v závěru. Na svém webu nadepsali hosté článek mottem z Máchova Máje Dalekáť cesta má! Marné volání!, se kterým se celkem případně často setkáme na hřbitově, ale mohlo by vyjadřovat i pocity kapitána po obtelefonování všech hráčů soupisky s dotazem, zda mohou vyrazit na zápas k nejvzdálenějšímu soupeři. Z reportáže se mimo jiné dozvíme, že do pověstně krásné klubovny Pandy Rychnov vybavené z evropských grantových peněz se může jen ... v papučích. Holt Nie je všetko, čo sa blyští, věděl dobře major Terazky.

Zdroj: stránky Šachového klubu Caissa Třebíč

Dva záchranářské duely skončily nejtěšnějšími výhrami hostů. Překvapení se zrodilo v Polabinách, kde domácí Céčko prohrálo s Vysokým Mýtem 3,5 : 4,5. Vysoké Mýto tím získalo reálnou šanci na záchranu, pokud neprohraje v posledním kole na Lokomotivě. Polabiny lehoučce poškádlily své příznivce, protože v příštím kole hrají se suverénní Třebíčí a tak by měly v posledním kole bodovat s Ústím nad Orlicí, aby je ještě shoda náhod nevyšoupla z ligy. Reportáž Polabin najdete zde.

Stejně jako loni se v posledních kolech dere vzhůru silný celek AKIS Pardubice. Dnes vyhrál jen nejtěsněji v posledních Zaječicích 4,5 : 3,5, ale na sestup už to s ním nevypadá, protože v posledních dvou kolech hraje s Rychnovem a Třebíčí B a jedna výhra by mu měla stačit.

Předposlední kolo se hraje až za 3 týdny, příští víkend je vyhrazen Mistrovství ČR mládeže v Koutech nad Desnou. Zpravodaj skupiny E je v příloze, na obě soutěže se můžete podívat v odkazech u jejich názvů.

II. liga E
ŠK HPM TEC Hustopeče - TJ Sokol Hošťálková
TJ ŠK Veselí nad Moravou - ŠK Staré Město B
ŠK Lokomotiva Brno B - TJ Podlužan Prušánky
Spartak Adamov - Slavia Kroměříž B
ŠK Staré Město C - ŠK Zlín C
SK Boršice - T.J. Sokol Šumperk

II. liga D
Šachový klub Ústí nad Orlicí - ŠK Caissa COLAIR Třebíč B
AKIS Pardubice - Panda Veolia ARTCO Rychnov nad Kněžnou
TJ ŠO Chrudim - Sokol Zaječice
TJ Slavia Hradec Králové B - ŠK Lokomotiva Brno A
ŠK Vysoké Mýto - ŠK Duras BVK Brno B
ŠK Caissa RHEA Třebíč A - 2222 ŠK Polabiny C

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 05.03.2012 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
23.04.2012 2. liga E + D - v I. lize Staré Město, v propadlišti Boršice ke stažení
25.03.2012 2. liga E + D - Caissa Třebíč do I. ligy ke stažení
05.03.2012 2. liga E + D - 9. kolo nic nevyřešilo ke stažení
19.02.2012 2. liga E + D - nahoře jasněji než dole ke stažení
05.02.2012 2. liga E + D - kolo plné debaklů, senzace v Zaječicích ke stažení
22.01.2012 2. liga E + D - Hustopeče ze hry o postup, první ztráta Třebíče ke stažení
08.01.2012 2. liga E + D - otloukánci útočí ke stažení
05.12.2011 2. liga E + D - první body otloukánků ke stažení
20.11.2011 2. liga E + D - trhák kola s Hustopečemi Lokálka projela ke stažení
06.11.2011 2. liga E + D - druhý debakl Hošťálkové ke stažení
09.10.2011 2. liga E + D - Lokomotiva rekordně, Hustopeče padly ke stažení
07.10.2011 2. liga E + D - jižní Morava favoritem na postup i sestup ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009