Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

2. liga E + D - nahoře jasněji než dole

Zatímco dvojice vedoucích týmů upevňují své postavení, vzadu se to tři kola před koncem soutěže ještě mele - v obou skupinách si to v dnešním osmém kole rozdali poslední s předposledním a v obou případech byli úspěšní.

Překvapivější je výsledek z II. ligy E. Sokolové z Hošťálkové přivítali Prušánky a ratingově na tom byli zřetelně hůře. Hosté správně pochopili zápas jako rozhodující střetnutí kdo - z koho a poprvé v soutěži přivezli kompletní základní osmičku. Leč i to bylo málo: Sokol Hošťálková - Podlužan Prušánky 5 : 3. Oba soupeři nyní figurují na 10. a 11. příčce a jejich šance postoupit výše jsou mizivé. Oba mají v posledních třech kolech velmi těžké vylosování.

To spíše hrozí, že by je mohl přeskočit prozatím poslední Zlín C. Ten totiž hraje s přímými konkurenty na 7., 8. a 9. příčce a při troše štěstí by mohl do sestupových vod namočit někoho z nich. Dnes však museli Zlínští spolknout očekávanou hořkou pilulku na Lokomotivě Brno. Domácí v posledních kolech jedou jako skutečná lokomotiva a ani Zlínu nedali stín naděje. Už krátce po polovině zápasu musel podepsat partiář hostující Petr Koutný Vojtěchu Zwardoňovi a Pavel Slovák Petru Kunčarovi. Definitivně rozhodnuto bylo hned po časovkách - 4,5 : 0,5. Jedinou reálnou šanci na korigování stavu měli Pavel Dubina a Rosťa Svoboda, ale ani oni svou materiální výhodu v celý bod neproměnili. Po třech remízách tedy Lokomotiva Brno B - ŠK Zlín C 6,5 : 1,5.

Zápas Lokomotiva B - Zlín C od první šachovnice - IM Alois Lanč vers. Martin Šenkýř. Zdroj: fotogalerie ŠK Lokomotiva Brno

Těmi už zmíněnými týmy těsně nad propadlištěm jsou Boršice, Adamov a Staré Město C. Všechny dnes hrály existenční zápasy. V derby Starého Města C s Boršicemi, kam by hosté za lepšího počasí mohli dojet i na kolech, postavili Boršice vůbec nejsilnější letošní sestavu a bylo to znát. Kromě nuly Františka Křížka, kterému ani v seniorském věku nikdo neodpáře přídomek "mladý Křížek"  k rozlišení od jeho nezapomenutelného otce "starého Křížka", a dvou remíz už hosté neztratili ani bod a celkově tedy Staré Město C - SK Boršice vysoko 2 : 6. O událostech na všech šachovnicích krátce referuje web SK Boršice. O klíčových momentech většiny partií se dočtete ve druhé polovině článku na webu Starého Města.

Spartak Adamov si brousil zuby na potvrzení letošní ligové účasti s konkurentem z dalekého Šumperku. Leč nevyšlo to. V ratingově mimořádně vyrovnaném duelu prohrál Adamov se Šumperkem nejtěsněji 3,5 : 4,5. Tradičně optimistickou reportáž šumperského kapitána si přečtěte na stránkách Olomouckého kraje.

Slavia Kroměříž dnes vyrazila do Veselí nad Moravou bez své jinak disciplinovaně nastupující první trojky, když se jí nepodařilo přeložit zápas na sobotu. Navíc se ještě z jednoho kroměřížského hosta vyklubala nehrající fanynka a tak nejspíš domácím borcům vedoucím hned z výkopu 1:0 vzrostlo sebevědomí nad únosnou mez. Jak to nakonec dopadlo si přečtěte v článku na veselském webu. Veselí nad Moravou - Slavia Kroměříž B 4 : 4.

Hezký pohled . Zdroj: stránky TJ ŠK Veselí nad Moravou

O posledním utkání se určitě ještě dočteme na stránkách Starého Města a možná i na svazové stránce STK či Komise rozhodčích, ovšem na konečný výsledek vysoce prestižního duelu vedoucího týmu soutěže se druhým nasazeným to vliv mít nebude: ŠK HPM TEC Hustopeče - ŠK Staré Město B 2 : 6.

Co se stalo? Na osmé šachovnici domácí hráč pověstný svými časovými tísněmi a úplným vnořením se do partie v rozhodujících chvílích (už jste také zažili, že někomu nabízíte remízu a on vás nevnímá, protože v časovce jako pták roku 2012 tetřev hlušec nevidí a neslyší nic kromě figurek a tikotu hodin?) vynechal někde v zápise tah - v tom se výpovědi shodují a opakovaně po výzvách rozhodčího nezapisoval v souladu s Pravidly - v tom se svědectví trochu rozcházejí. Pro úplnost je třeba dodat, že v tuto chvíli stál s figurou navíc na výhru a v časovce byli oba hráči.

Rozhodčí nejprve vyzval k řádnému zapisování, poté přidal soupeři dvouminutový bonus a potřetí, podle hesla tři a dost, prohlásil partii za prohranou. Těžko se zbavit dojmu, že davová sugesce, která k takovým případům patří odjaktěživa: "Nastala vřava...do partie okamžitě začali mluvit další hráči, diváci i kapitáni..."  (viz 37 let starý případ vyhrabaný redaktory nss), navedla rozhodčího na rozhodnutí podle čl. 7.4.b) Pravidel, který se však týká nemožného tahu.

Další články 12.8. a 13.4. však rozhodčímu právo ukončit partii dávají tak se bude diskutovat spíše o tom, jestli hráč skutečně hrubě hřešil proti Pravidlům a zda mu rozhodčí dostatečně vysvětlil, co mu vytýká, než o výsledku partie.

Hustopečská hrací místnost ve školním klubu ZŠ Komenského. Zdroj: stránky ŠK Staré Město

Na svém webu se k události na osmé desce vyjádřili i hosté. Staroměstský zpravodaj byl současně aktérem této partie, proto nejpíš zcela záměrně volil slova opatrná, korektní až nicneříkající, aby nebyl obviněn ze zaujatosti. Podle tamtamů však domácí finišují s přípravou oficiální námitky (mají na ni 7 pracovních dní) a STK bude nepohybně chtít slyšet zcela konkrétně, jak přesně ono "oklešťování zápisu partie pod akceptovatelnou mez" probíhalo. Konec konců, bude to i jistý precedens pro další rozhodčí, jak v takové situaci postupovat. Uvidíme, zda i tento případ bude mít podobnou publicitu jako dva předchozí, kdy STK dokonce musela vydávat tiskové prohlášení, že už brzy vydá prohlášení s konečným verdiktem.

V sousední skupině II. ligy D je to s postupy a sestupy jako přes kopírák. Třebíč v čele a za ní Chrudim zvyšují náskok, vzadu se momentálně topí AKIS Pardubice, Třebíč B a Zaječice, ale úplně na odpis jsou zatím jen Zaječice s mizerným vylosováním (mj. Chrudim a Hradec B). Stejně těžké vylosování mají i Lokomotiva Brno a Vysoké Mýto, které by mohl svrhnout do sestupové propasti pardubický AKIS - nedá se pochybovat, že s posledními dvěma celky vybojuje 6 bodů.

Hlavní favorit Caissa Rhea Třebíč A vyrazil do Vysokého Mýta se se svou kompletní sbírkou titulů - 2x IM, 1x WGM, 3x FM a tak se dal výsledek očekávat: Vysoké Mýto - Třebíč A 2 : 6. Překvapením je snad jen výsledek na prvních třech deskách - 2 : 1. Ale to bylo od domácích všechno... Na podrobnou procházku zápasem od partie k partii se dvěma fotkami a 20 diagramy nás zve mistr kulečníku, pardon šachu, Neklan Vyskočil.

ˇ

Zdroj: stránky Šachového klubu Caissa Třebíč

V souboji o druhé místo prokázal stabilní formu tým ŠK Chrudim, který letos ještě neprohrál. ŠK Chrudim - Duras BVK Brno B 5 : 3. Několik zmínek o tomto souboji najdete na konci výše zmíněné reportáže Neklana Vyskočila.

Na třetí příčku se tak vrátil Hradec Králové B. V prestižním souboji záloh z východočeských metropolí měl až drtivou ratingovou převahu (100, 200 i více bodů), ale výsledek tomu rozhodně neodpovídal: Slavia Hradec Králové B - 2222 ŠK Polabiny C 4,5 : 3,5. O zápase si podrobně počtěte na serveru 63+1. Velmi podobně - rychlý nápor hostí a poté pomalé, ale nezadržitelné utahování šroubů ze strany mnohem zkušenějšího favorita, viděli utkání i hosté. Čtěte na webu Polabin.

Překvapení se zrodilo v Ústí nad Orlicí. Překvapivá byla hlavně sestava exprvoligového Rychnova, méně už z toho rezultující konečný výsledek: ŠK Ústí nad Orlicí - Panda Rychnov nad Kněžnou 4,5 : 3,5. Pro nás je to dobrá zpráva, s nejaktuálnějším klubovým ligovým webem se budeme setkávat i v příští sezóně. O zklamání Rychnova z výsledku i ze skládání sestavy si přečtěte zde.

V klíčovém záchranářském utkání porazil AKIS Pardubice Lokomotivu Brno 5,5 : 2,5, když domácí zkušenosti a ratingy převážily nad nadšením hostů. Lokomotivu je třeba pochválit, že i k takto vypjatému utkání přivezla tým z poloviny školou povinný, ačkoliv podle informací od samotné Lokálky měla možnost postavit i borce mnohem zkušenějšího. Kapitán Lokomotivy viděl konečný výsledek jako příliš krutý - čtěte zde.

V utkání o Černého Petra přehrála Caissa Colair Třebíč B Sokol Zaječice 4,5 : 3,5. Už ze samotného nejtěsnějšího výsledku i z pohledu na vylosování posledních kol je zřejmé, že šlo opravdu o klíčový duel - pořadí na posledních dvou místech se totiž do konce soutěže pravděpodobně nezmění. O zápase si podrobně počtěte na stránkách Caissy Třebíč.

Za 14 dní 4. března nás čekají následující souboje - ještě nerozhodnou, ale mnohé napoví:

II. liga E
SK Boršice - ŠK HPM TEC Hustopeče
T.J. Sokol Šumperk - ŠK Staré Město C
ŠK Zlín C - Spartak Adamov
Slavia Kroměříž B - ŠK Lokomotiva Brno B
TJ Podlužan Prušánky - TJ ŠK Veselí nad Moravou
ŠK Staré Město B - TJ Sokol Hošťálková

II. liga D
ŠK Caissa RHEA Třebíč A - Šachový klub Ústí nad Orlicí
2222 ŠK Polabiny C - ŠK Vysoké Mýto
ŠK Duras BVK Brno B - TJ Slavia Hradec Králové B
ŠK Lokomotiva Brno A - TJ ŠO Chrudim
Sokol Zaječice - AKIS Pardubice
Panda Veolia ARTCO Rychnov nad Kněžnou - ŠK Caissa COLAIR Třebíč B

V příloze najdete zpravodaj skupiny E, na výsledky skupiny D se podívejte zde. Odkazy na klubové reportáže budeme průběžně doplňovat.

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 19.02.2012 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
23.04.2012 2. liga E + D - v I. lize Staré Město, v propadlišti Boršice ke stažení
25.03.2012 2. liga E + D - Caissa Třebíč do I. ligy ke stažení
05.03.2012 2. liga E + D - 9. kolo nic nevyřešilo ke stažení
19.02.2012 2. liga E + D - nahoře jasněji než dole ke stažení
05.02.2012 2. liga E + D - kolo plné debaklů, senzace v Zaječicích ke stažení
22.01.2012 2. liga E + D - Hustopeče ze hry o postup, první ztráta Třebíče ke stažení
08.01.2012 2. liga E + D - otloukánci útočí ke stažení
05.12.2011 2. liga E + D - první body otloukánků ke stažení
20.11.2011 2. liga E + D - trhák kola s Hustopečemi Lokálka projela ke stažení
06.11.2011 2. liga E + D - druhý debakl Hošťálkové ke stažení
09.10.2011 2. liga E + D - Lokomotiva rekordně, Hustopeče padly ke stažení
07.10.2011 2. liga E + D - jižní Morava favoritem na postup i sestup ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009