Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Jak na Loko padl Duras (a všichni ostatní)

Padl Duras, padla Zastávka, padly Bučovice, padla Třebíč... Mrazivá první únorová neděle svědčila Lokomotivě Brno (a také Moravské Slavii využívající její klubovnu) - ze čtyř mistrovských zápasů si hosté neodvezli ani bod.

Nutno dodat, že postavením v tabulce byly tři domácí týmy favoritem a poslední zápas nebyl tak úplně férovka, protože domácí Lokálka E hrála proti Durasu D přesilovku 8 : 7.

Škoda, kdyby byly bývaly všechny čtyři mančafty kompletní a nikoliv dva děravé, mohlo sedět za šachovnicemi symbolických 64 hráčů. Ale i tak to byla pěkná kopa šachistů plus jeden pár navrch (čili 60 + 2, kdybyste měli potíž s převodem jednotek). 

Venku Sibiř, v bufetu rekonstrukce - podmínky byly tentokrát složitější. Náš zpravodaj Jan Kalendovský "snadno a rychle" přechytračil durasáckého trenéra a organizátora Zdeňka Vojáčka a k letošním 13 půlkám a dvěma nulám připojil konečně i jednu jedničku.

Spokojeně tak mohl obcházet ostatní partie a přinést nám jich v příloze rovný jeden a půl tucet (tedy 18). Na dvě pěkné ukázky se můžeme podívat i zde. Mnohem zkušenější a o 4 kopy Elo bodů bohatší Martin Dufek hrající bílými figurami se dostal do tristní pozice (diagram č.1) s mladíčkem Martinem Kladňákem a jen zázrakem z ní vykouzlil remízu věčným šachem.

  

Diagram č.1                                Diagram č.2

Po 32. ... Sd3  33. Va1 Va2  34. Vc1 Dd2  mu nezbylo než zahrát 35. Vf1, ale nejspíše už viděl, že pokud nedočkavý mladý soupeř předčasně sáhne po zakázaném ovoci a místo trpělivého obranného tahu (např. 35. ... g6) a sebere celou věž zdarma 35. ... Sxf1, dostane se ke slovu bílá dáma 36. Df5+ (diagram č.2) a už jej nepustí, jak už to u dam občas chodívá . Věčný šach na polích f5 a c8 černý nepokryje.

Druhá pěkná ukázka je z partie černého Petra Wehrenberga ze Zastávky a bílé Nataši Richtrové také ze Zastávky, leč v dresu Lokomotivy F. Rozdíl zkušeností i ratingů je ještě větší než v předchozí partii, byť u ratingu v opačném gardu - slečna Nataša se může chlubit úctyhodným Elo hodnocením 1940, o více než 6 kop větším než soupeř. Přesto ji měl starý lišák ze Zastávky a někdejších Rosic, který za měsíc oslaví krásné šachové jubileum 64 let, na lopatě a k narozeninám si mohl dát krásný čtyřtahový mat - škoda, že se neobjevil na šachovnici.

  

Diagram č.3                                Diagram č.4

V pozici na diagramu č.3 zahrál pan Wehrenberg 50. ... h4 a partie záhy skončila remízou věčným šachem. Místo toho mohl vejít do učebnic po 50. ... Da1+  51. Kh2 Vh3+!!  52. Kxh3 Dh1+  53. Vh2  Df3 mat! (diagram č.4).

Na závěr se podívejme na fotku ze souběžného ligového zápasu Lokomotiva Brno - Caissa Colair Třebíč B převzatou z článku na stránkách ŠK Caissa Třebíč.

A nyní už nezbývá než otevřít si přílohu!

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 07.02.2012 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009