Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Poslední vzpomínka na Teslu Brno - zemřel Olin Vítek

V pátek 20. ledna zemřel v Brně ve věku 72 let Olin Vítek, známý brněnský šachista I. třídy a po téměr dvě desetiletí duše šachového klubu Tesla Brno hrajícího v devadesátých letech Divizi jih - dnešní druhou ligu.

Olin Vítek se v brněnských šachových soutěžích pohyboval od 60. let a patřil k početnému zástupu solidních hráčů s Elem okolo 1900 hrajících spíše podle vlastních receptů než podle teorie, spíše optimisticky než ustrašeně a spíše ostře na výhru než bezpečně na remízu.

Koncem 70. let byl na nejhezčím brněnském sídlišti Lesné postaven nový plavecký bazén se sportovní halou patřící druhé největší brněnské tělovýchovné jednotě TJ Tesla Brno. A právě zde našla nový azyl skupinka šachistů okolo Olina Vítka.

Krásnou klubovnu oddělovala prosklená stěna od modravých vln plaveckého bazénu a skleněnými dveřmi bylo možné projít na balkón přímo nad bazénem (dnes bychom takový prostor nazvali V.I.P. box).

Výhled na bledě modrou plochu bazénu byl nádherný, ale nesměly v něm zrovna cvičit akvabely, které byly republikovou špičkou. Hudba doprovázející jejich tréninky, neustále přerušovaná a znovu pouštěná, duněla přes zavřené dveře jako blížící se hromobití a lomcovala skleněnými stěnami až se na šachovnicích třásly figurky. Škoda, v době klidu to bylo jedno z nejpříjemnějších šachových prostředí celého Brna.

Olin Vítek v novém klubu záhy projevil i organizační talent a začal na Lesné organizovat městské soutěže i otevřené turnaje, které v té době nebyly tak běžné jako dnes - mnohem častěji se hrálo ve skupinách každý s každým. Moc pěkný byl např. pravidelný Memoriál Antonína Mikesky - "Turnaj o I. VT" hraný v jarních měsících, kdy je na Lesné plné zeleně nejkrásněji.

Snad hluk, snad nepřízeň vedení TJ, snad neodolatelná nabídka vedly začátkem 90. let k přestěhování Tesly do ještě honosnějšího prostředí v hotelu Belveder na dohled od dnešního Bobycentra. Zde to posílená Tesla dotáhla až na druholigovou úroveň v už zmíněné Divizi-jih.

Všeho jen do času. Šachisté a luxusní hotelové prostředí nejdou dohromady moc dlouho a tak koncem 90. let končí nejen šachová hra v Belvederu, ale i dvacetiletá historie Tesly Brno. Olin Vítek už zdaleka nebyl tím organizačním nadšencem jako před 10 či 20 lety, nikdo jiný se nenašel a tak se hráči Tesly rozprchli do jiných brněnských oddílů. Tak to už ve velkých městech chodívá...

Jak píše Jan Kalendovský v příloze, Olin Vítek byl šachovým bossem se vším všudy, se zdravým sebevědomím a odhodláním prosazovat, vše, co je ku prospěchu vlastního oddílu. Sem tam se s někým nepohodl, ale jen ten, kdo nic nedělá, nic nepokazí. Šachových předsedů, kteří dokáží vytvořit šachový klub, dát mu důstojnou hrací místnost, zajistit finance a organizovat pravidelné soutěže, je jako šafránu.

Olin Vítek takovým byl. Čest jeho památce!

V příloze od Jana Kalendovského si přečtěte více o jeho šachových úspěších i neúspěších, výsledcích i partiích. Na žádost Jana Kalendovského zavzpomínal na svého přítele Jan Vitula. Vzpomínku si můžete přečíst zde.

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 25.01.2012 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009