Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Jm KP I. - Kuřim padla na Durasu

Na každého jednou dojde. Po podzimu stoprocentní tým z Kuřimi poprvé v jihomoravském KP I. prohrál - podle minireportáže na kuřimských stránkách vedl v Brně na Durasu už 3½ : 1½, aby nakonec 3x neudržel černé figury. "Jednou to muselo přijít...", komentují vítězství domácích 4½ : 3½ hosté, kteří přišli nejen o neporazitelnost, ale i o vedení v tabulce.

Na první místo se o bod lepším skóre dostal největší favorit GardeLipovec, který si v nejsilnější sestavě s oběma mezinárodními mistry přivezl vysoké vítězství z Ořechova 6½ : 1½. "Číp a Uhmann st. byli přivyhraní, jinak bída a svrab...", utrousil svým typickým způsobem domácí kapitán Pavel Kubíček.

Nějak podobně by se mohli vyjádřit i ostatní domácí koučové, celkový výsledek domácí - hosté totiž dnes zněl 1 - 5!

Černý den si vybraly obě Lokomotivy, ovšem přivítaly silné soupeře, navíc pověstné svou vynikající docházou. Lokomotiva Brno C se musela už podruhé obejít bez svého úderného dua Růžička&Růžička, otec a syn a podlehla ŠK 64 Brno 3 : 5.

Lokomotiva Brno D má stálých absentérů ještě více a když se navíc na Open Praha vydal doposud stoprocentní Benedikt Hofírek, byla její šance proti bystrckým Olejářům pramalá. Celkový výsledek 3½ : 4½ tak spíše lichotí domácím. Jak to bylo doopravdy, si určitě brzy přečteme na bystrckých stránkách, protože známý bystrcký šachový literát  Jan Kalendovský měl po remíze s Františkem Vykydalem nepochybně spoustu času sledovat další průběh ukání.

Na poslední Sokol Tišnov si vyšlápla Moravská Slavia i se svou novou jarní posilou Pavlem Lvem (Elo 2173) a v utkání na jednu branku zvítězila v Tišnově vysoko 6½ : 1½.

Naopak tým TJ Znojmo svou staronovou posilu Petra Adama zatím nepostavil a na brněnských Vinohradech vyhrál jen těsně 4½ : 3½. Rozhodčí zápasu Vlaďka Nováková se rozhodla do přílohy mailu s výsledky připojit i tradičně vyčerpávající reportáž, leč jak už to často chodí, přílohu zapomněla přiložit. O svém přehlédnutí se vzápětí dočetla v tomto článku  a tak se můžeme do zápasu ponořit jen s maličkým zpožděním.

Reportáž ze zápasu Vinohrady – Znojmo

Po vánoční přestávce zavítalo do naší klubovny družstvo Znojma. Zápas začal bez zpoždění, včas dorazil dokonce i mladší z rodinného dua Lamserových, který zpravidla v době zahájení zápasu sedí ještě u snídaně. Před zahájením partií ještě proběhla anketa k hracímu tempu v KP II, kterou vyhlásila STK. Hlasovalo se nakonec nadvakrát, neboť někteří hráči naznali – poté, co přezkoušeli rozhodčí ze znalosti onoho tempa – že se v té „KáPédvojce“ hraje opradu nějak dlouho. Po hlasování se obě družstva pustila konečně do boje.

Ani jednomu z družstev se k tomuto zápasu nepodařilo nastoupit v základu: Znojmo přijelo bez své páté desky (pan Vlk), domácím zase chyběla dvojice Páralových. Tato absence oslabila domácí vůči hostům zejména na 3. - 5. desce, kde byly rozdíly 150 – 200 Elo bodů, na 8. desce měli hosté ještě o dalších 100 Elo bodů navrch, takže papírově měl být zápas zcela v režii hostí. Jenže se nebojuje na papíře, ale na šachovnicích, takže zápas zdaleka tak jednoznačný průběh neměl.

Zhruba po hodině hry se už ocitá v dost podezřelé situaci domácí pan Vaněk, který má na osmičce pěšce méně a dost pasivní pozici, snažící se odolat útoku bílých figur jeho soupeře Davida Voborného. O pěšce méně má i Mira Lamser na dvojce, zato vedle hrající Tomáš si naopak o jednoho pěšce polepšil. Už za půl hodiny ale přichází Tomáš s tím, že asi vezme remízu, protože bude muset vybojovaného pěšce vrátit zpět a ve složité pozici nevidí cestu k výhře. Na třetí desce bylo tedy uzavřeno příměří, na ostatních deskách se stále bojuje. Krátce před jedenáctou vzdává na osmičce pan Vaněk, neboť materiální převaha bílého nabyla takové síly, které už nebylo možné vzdorovat. Zhruba ve stejné době nabízí remízu na šestce hrající Zdeněk Hlavinka, ale jeho soupeř pan Petlák ji odmíta a hra tedy pokračuje. Po krátké době vítězí Mira Lamser na dvojce poté, co se soupeř chybou v lepší pozici připravil o celou partii. Průběžný stav je tedy 1,5:1,5.

Kolem čtvrt na dvanáct vypadá poměrně nadějně pozice Libora Štursy na sedmičce, který má dámu a čtyři pěšce proti soupeřově věži, střelci a třem pěšcům. Dobře se daří také našemu lídrovi Pepovi Hladíkovi na jedničce, který získal pěšce navíc. Kolem třičtvrtě na dvanáct se Liborova dáma ukazuje jako lepší bojovník než soupeřova věž a střelec. Libor vítězí a dostává nás do vedení 2,5:1,5.

Kolem 12. hodiny přicházejí ke slovu první časové tísně, na první desce však mezitím dochází k uzavření bodového smíru a stav je tak pro domácí stále příznivý – 3:2. Zdeněk Hlavinka na šestce má už sice v tu chvíli splněných 40 tahů, na šachovnici má ale o kvalitu méně. Na čtyřce hraje Víťa Novák poměrně vyrovnanou partii s panem Skřenkem, který byl nucen odmítnout již několikátou nabídku remízy. Časovka v té době už začíná pomalu dotírat i na znojemského Lukáše Mikulů hrajícího na pětce proti Marianu Vargovi. Kolem čtvrt na jednu dochází v rychlém sledu k remíze na čtvrté desce a ke kapitulaci domácího Zdeňka Hlavinky na šestce. Stav je tak najednou vyrovnaný 3,5:3,5 a o výsledku zápasu bude rozhodovat souboj na páté desce. Poté, co oba hráči úspěšně překonávají oboustrannou časovou tíseň, nabízi domáci Marian Varga remízu, soupeř je však odhodlán bojovat a nabídku odmítá. Na páté desce se tak bojuje ještě téměř další hodinu a půl – až kolem půl druhé Marian po nepřesnosti v koncovce prohrává. Popartiová analýza ukázala, že při správné hře bílého by ale partie skončila remízou.

Znojmo tedy vyhrává nejtěsnějším možným rozdílem 3,5 : 4,5. Z mého pohledu by byla celková remíza spravedlivějším výsledkem zápasu, ale na větší dávku toho šachového štěstí si budou muset Vinohrady asi ještě počkat.

Sedmé kolo nás čeká za 14 dní 29. ledna:

TJ Znojmo - ŠK Lokomotiva Brno D
ŠK Garde Lipovec - ŠK Vinohrady Brno
ŠK 64 Brno - Orel Ořechov
BK Moravská Slavia Brno - ŠK Lokomotiva Brno C
ŠK KME-DDM Kuřim - ŠK Sokol Tišnov
ŠK Bystrc Oilers - ŠK Duras BVK Brno C

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 15.01.2012 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
01.05.2012 Jm KP I. 2011/2012 - závěrečná zpráva ke stažení
01.05.2012 Příloha Závěrečné zprávy Jm KP I. 2011-2012 ke stažení
15.04.2012 Jm KP I 2011-2012, partie z 1.-11. kola ke stažení
01.04.2012 Jm KP I. - Morenda poráží Lipovec a jde s Kuřimí do ligy ke stažení
18.03.2012 Jm KP I. - Kuřim do ligy, Střelice do KP I.? ke stažení
26.02.2012 Jm KP I. - senzace v Lipovci ke stažení
12.02.2012 Jm KP I. - tabulka se dělí na 3 skupiny ke stažení
29.01.2012 Jm KP I. - v tabulce vše při starém, Morenda do ligy? ke stažení
15.01.2012 Jm KP I. - Kuřim padla na Durasu ke stažení
11.12.2011 Jm KP I. - opět zauzleno! ke stažení
27.11.2011 Jm KP I. - pohroma domácích ke stažení
13.11.2011 Jm KP I. - přesuny na konci tabulky ke stažení
23.10.2011 Jm KP I. - do čela Kuřim ke stažení
02.10.2011 Jm KP I. - šok v Lipovci a vinobraní ve Znojmě ke stažení
28.09.2011 Rozmarné soutěže družstev startují o víkendu ke stažení
28.09.2011 Soupisky a rozlosování KP I. 2011-2012 ke stažení
13.09.2011 Losovací schůze krajských přeborů JmŠS článek
01.07.2011 Rozpis soutěží družstev řízených JmŠS 2011-2012 ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009