Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

2. liga E + D - otloukánci útočí

"První body otloukánků", komentoval nadpis minulého článku situaci ve II. lize E. A ejhle, dnešek přinesl další vzpouru chudých - předposlední Adamov překvapil druhý nasazený tým Hustopečí výhrou 5 : 3 a poslední Hošťálková dokonce vymetla se Šumperkem jeho vlastní klubovnu a bez jediné partiové prohry si odvezla vítězství 6½ : 1½.

Holt Jednou jsi dole jednou nahoře, řekli by V&W a Poslední budou první a první poslední, řekl by sv. Matouš...

Spartak Adamov zaskočil Hustopeče tam, kde to nejméně čekaly - na prvních dvou deskách. Jiří Sekanina (chybělo mu oproti soupeři takřka 250Elo bodů, o titulu nemluvě) a Martin Handl (-100 bodů) přehráli slovenské legionáře GM Jána Plachetku a Pavola Federiče 2 : 0. Adamov nečekaný rozdíl dvou bodů udržel a zvítězil 5:3.

Doposud poslední Sokolové z Hošťálkové byli přivítáni v Šumperku základní sestavou domácích a tak vlastně nemělo být co řešit. A taky nebylo, jenže tak nějak obráceně, než domácí čekali - 1½ : 6½. Hosté se zřejmě dokonale otřepali z úvodních dvou nakládaček (2x 7½ : ½), mají 4 body a nikdo už si nemůže myslet, že jsou "jasným sestupujícím".

Úplně na dno tak klesl Zlín C, loňská štika soutěže, která letos nemůže popadnout dech. Pravda, šance na úspěch zrovna v tomto kole byla pramalá. Vedoucí a vzorně nastupující tým Starého Města B odehrál všech 5 dosavadních zápasů ve stejné reprezentační sestavě a vzhledem k vývoji I. ligy půjde zřejmě tvrdě za postupem. Celkový výsledek Zlín C - Staré Město B je těsný 3½ : 4½, ale podle komentáře na stránkách ŠK Zlín zasloužený. Pohled z druhé strany najdete zde, kde se stručně dozvíte i něco o zápase staroměstského Céčka s Lokomotivou Brno B.

"U Baťů" ve Zlíně - zlínská klubovna ve Středisku volného času. Zdroj: stránky ŠK Staré Město

Společnost dělá Zlínu v dolních patrech tabulky jeho soupeř z minulého kola Podlužan Prušánky. Po optimistickém vstupu do soutěže se nováčkovi z Prušánek přestalo dařit a čtvrtou prohru za sebou utrpěl v Kroměříži. Po bojovném průběhu Slavia Kroměříž B - Podlužan Prušánky 5 : 3.

V derby klubů ze dvou různých krajů, ale sídlících jen několik kilometrů od sebe a aktivně spolupracujích v soutěžích mládeže remízovaly Boršice s Veselím nad Moravou 4 : 4. Žádná přátelská plichta to nebyla, jak se dočteme v článku na webu Veselí nad Moravou. Potvrzuje to i hlas z druhé strany: "Hráče Veselí jsme chtěli porazit, nakonec jsme ale byli rádi za remízu..."

Hostující kapitán Zdeněk Uřičář (vlevo) a Jan Píštěk (vpravo). Zdroj: stránky TJ ŠK Veselí nad Moravou

V posledním utkání prohrálo Staré Město C s Lokomotivou Brno B vysoko 1½ : 6½. Mladý a vyrovnaný tým Lokomotivy se opět musel obejít bez zkušeného lídra IM Lanče, ale stejně jako v minulém kole proti Adamovu nedal soupeři žádnou šanci. Ve třech z dosavadních pěti kol neprohráli Brňáci ani jedinou partii.

Ve II. lize D se měnily výsledky a tabulka ještě před začátkem kola, přesněji už v polovině prosince. STK vyhověla námitce Hradce Králové proti výsledku utkání 3. kola mezi Třebíčí B a Hradcem B a upravila stav utkání z 5 : 3 na 4 : 4. Rozhodnutí STK vč. zdůvodnění najdete např. na stránkách Třebíče.

Šlo o causu "červená sedma", tj. spor, jestli rozhodčí může vrátit hráče do hry po podepsání partiářů, stejně jako to umí červená sedma ve hře Prší .

Mimochodem o měsíc mladší případ v extralize Turnov - Lysá jako by tomu druholigovému z oka vypadl. V obou zápasech došlo po chybce rozhodčího k prohře na čas (v cause Třebíč - Hradec nepřekontroloval počet tahů, v cause Lysá - Turnov nastavení hodin), v obou případech spadl praporek bílému, v obou případech by bílý pravděpodobně vyhrál, v obou případech použil rozhodčí "červenou sedmu" a nařídil pokračování v partii, v obou případech černý pokračování odmítl, v obou případech vyhlásil rozhodčí za vítěze bílého a stanovil výsledek na 5 : 3 a v obou případech STK vyhověla podané námitce a změnila výsledek na 4 : 4.

A poučení? Šachy nejsou Prší a šance, že se vrátíte do hry po pádu praporku nebo podepsání partiářů je mnohem nižší než pravděpodobnost, že si líznete červenou sedmu a vrátíte do hry spoluhráče ve hře Prší.

Třebíčské Béčko má plných 20 hráčů na soupisce, ale mezi nimi rekordních (alespoň na II. ligu) 11 hostů a cizinců. Tentokrát poskládalo jen 7 použitelných borců a v Polabinách C ostudně prohrálo ½ : 7½. O výprasku pro 7 statečných si přečtěte na třebíčském webu. Přes drtivé vítězství hodnotí Polabiny svou situaci realisticky, "Jsme sice uprostřed tabulky, ale špatně se hledá další soupeř, který by chtěl s námi prohrát..." Přečtěte si na webu Polabin.

Revanšovat se pokusilo třebíčké Áčko, které hrálo také s Pardubicemi (s AKISem), na rozdíl od Béčka se sešlo se všemi svými mezinárodními mistry, velmistryněmi a mistry FIDE a vyhrálo v druhém nejvyšším výsledku kola 6½ : 1½. Zápasem nás podrobně provede IM Neklan Vyskočil v článku na třebíčském webu s 23 diagramy!

První 4 šachovnice zápasu ŠK Caissa RHEA Třebíč - AKIS Pardubice. Zdroj: stránky Šachového klubu Caissa Třebíč

V příštím kole se dočkáme souboje prvního s druhým - Třebíč A zajíždí do Chrudimi, která vyhrála ve Vysokém Mýtě těsně 4½ : 3½.

Vyrovnané pole za Třebíčí a Chrudimí vede Rychnov nad Kněžnou. Rychnovští zpočátku nepřesvědčovali, že by jako propadlíci z I. ligy měli zájem hrát v popředí tabulky, ale bylo to možná tím, že narazili hned v 1. a 3. kole na zdatné soupeře - Hradec Králové B a Třebíč A. Ostatní zápasy však vyhrávají s přehledem a dnes si překvapivě snadno odvezli tři body z Durasu Brno za výhru 5½ : 2½. Výsledek domácích na prvních 4 deskách hovoří za vše - 0 : 4. Na osmičce za Rychnov uhrál prvoligovou půlku dvanáctiletý Benedikt Hofírek. Rychnovskou reportáž si přečtěte zde.

V druhém brněnském utkání byli domácí úspěšnější. Lokomotiva Brno přehrála v existenčním zápase Zaječice 4½ : 3½. Že se vítězství nerodilo lehce, si můžete přečíst na stránkách Lokomotivy. Lokálka se posunula na poslední nesestupovou příčku, ale vyhráno nemá. Už příště může být tvrdě bita v Rychnově. Osud Zaječických je patrně zpečetěn.

V posledním utkání nedali "profíci" ze Slavie Hradec Králové B žádnou šanci "amatérům" z Ústí nad Orlicí a vyhráli 6 : 2. Podle domácích si hosté "ani neškrtli", což bude nejpíš pravda, protože reportáž hostí má název "Kdo včas nepůlil, dostal do zubů..."

Další kolo se hraje za 14 dní 22. ledna 2012. Pravidelným dvoutýdenním cvalem poběžíme až do devátého kola 4. března. Pak nás donutí MČR mládeže zvolnit do klusu (3 týdny pauza) a Velikonoce s následujícími mládežnickými ligami přejít do kroku (4 týdny pauza). Dvojice 6. kola jsou následující:

II. liga E
ŠK HPM TEC Hustopeče - TJ Podlužan Prušánky
ŠK Staré Město B - Slavia Kroměříž B
TJ Sokol Hošťálková - ŠK Zlín C
TJ ŠK Veselí nad Moravou - T.J. Sokol Šumperk
ŠK Lokomotiva Brno B - SK Boršice
Spartak Adamov - ŠK Staré Město C

II. liga D
Šachový klub Ústí nad Orlicí - Sokol Zaječice
Panda Veolia ARTCO Rychnov nad Kněžnou - ŠK Lokomotiva Brno A
ŠK Caissa COLAIR Třebíč B - ŠK Duras BVK Brno - Královo Pole B
AKIS Pardubice - 2222 ŠK Polabiny C
TJ ŠO Chrudim - ŠK Caissa RHEA Třebíč A
TJ Slavia Hradec Králové B - ŠK Vysoké Mýto

V příloze najdete zpravodaj skupiny E, na výsledky skupiny D se podívejte zde. Odkazy na klubové reportáže budeme průběžně doplňovat.

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 08.01.2012 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
23.04.2012 2. liga E + D - v I. lize Staré Město, v propadlišti Boršice ke stažení
25.03.2012 2. liga E + D - Caissa Třebíč do I. ligy ke stažení
05.03.2012 2. liga E + D - 9. kolo nic nevyřešilo ke stažení
19.02.2012 2. liga E + D - nahoře jasněji než dole ke stažení
05.02.2012 2. liga E + D - kolo plné debaklů, senzace v Zaječicích ke stažení
22.01.2012 2. liga E + D - Hustopeče ze hry o postup, první ztráta Třebíče ke stažení
08.01.2012 2. liga E + D - otloukánci útočí ke stažení
05.12.2011 2. liga E + D - první body otloukánků ke stažení
20.11.2011 2. liga E + D - trhák kola s Hustopečemi Lokálka projela ke stažení
06.11.2011 2. liga E + D - druhý debakl Hošťálkové ke stažení
09.10.2011 2. liga E + D - Lokomotiva rekordně, Hustopeče padly ke stažení
07.10.2011 2. liga E + D - jižní Morava favoritem na postup i sestup ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009