Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - Třinec a Grygov B jako utržené vagóny, ostatní o záchranu

V pořadí páté a letos poslední kolo 1. ligy východ nabídlo líté boje a díky poměrně překvapivému vítězství Labortechu B nad béčkem Polabin také značně vyrovnalo tabulku. V ní je po vítězné předehrávce se Zlínem B (4,5 : 3,5, hráno 26.11. ve Zlíně) na čele Třinec, který úspornou strategií (4x 4,5 : 3,5 + 1 x 7:1) drží dosud stoprocentní bilanci. Třinec má ovšem v zádech lonského korunního prince z Grygova, který ztratil jedinou remízu v minulém kole. Podle dosavadního vývoje to už vypadá jen na souboj těchto dvou, protože od třetích Polabin B k jedenácté Karviné je rozdíl pouhých tří bodů! Nedobře potom vypadá situace posledního Starého Města, nicméně v 3-bodovém systému stačí 2 výhry a je rázem všechno jinak, jak je nyní vidět například na Orlové. 

Prvním dnešním zápasem je Tatran Litovel B - Slavia Kroměříž. Za hosty opět nastoupil GM Robert Cvek a jeho účast i body již podruhé za sebou přinesly Kroměříži zisk. Za Litovel zase pravidelně nastupuje silné polské duo IM Butkiewicz, IM Stachowiak, nicméně Hanákům chyběl Jan Krejčí ml., který dal přednost bundesligovým soutěžím. K vidění byl tak naprosto otevřený duel, který nakonec nedal převahu žádnému z týmů, a tak se oba soupeři rozešli smírně. Tatran Litovel B - Slavia Kroměříž 4 : 4.

Zápas Grygova B se Starým Městem měl být papírově jasnou záležitostí domácích. Ti však nastoupili bez prvních dvou šachovnic IM Davida Kaňovského a IM Michala Lucha. Když k tomu připočteme neúčast FM Josefa Obšívače a prakticky základní sestavu Staroměstských, dostaneme na pohled vyrovnané utkání. Rozdíl obou týmů je však patrný z tabulkového postavení, který značně nahrával Grygovským, což se v tomto zápase také nakonec projevilo. Podle kusých zpráv z domácího tábora se vysoká výhra zrodila po nátlakové a odvážné hře celého týmu, když navíc své partie mohli k výhře směřovat i remízoví Karel Malinovský a Stanislav Sochor proti Jakubu Uříčářovi, resp. Vojtěchu Dobešovi. Ucelený pohled pak nabízí grygovská reportáž od Richarda Biolka st. (viz odkaz výše), kterou se navíc prolínají postavy pohádkové až po akční. A64 Grygov B - Staré Město 6 : 2.

A nyní se dostáváme k avizovanému překvapení, které má na svědomí Labortech Ostrava B proti rezervě Polabin. Ty sice v důsledku kolize s německými soutěžemi přijely bez své jedničky a reprezentačního kapitána mužů IM Michala Konopky, zato však poprvé s mladým bratislavským IM Milanem Pacherem. V Německu ovšem hraje také "ostravský" GM Artur Jakubiec, což i přes další vzorné hráčské nastoupení 2-9 určilo roli favorita pardubickému týmu. Ti měli převahu okolo 50 bodů na prvních šesti šachovnicích, což ovšem není nepřekonatelný rozdíl. Ostravským šachistům se podařilo tyto předpoklady postavit zcela na hlavu a po nejlepším výkonu v sezóně si zaslouženě připisují všechny tři body. Bude jistě velmi zajímavé sledovat, až do bojů zasáhne již zmiňovaný lídr týmu GM Artur Jakubiec, který by mohl přinést důležité body v předpokládaném boji o záchranu. Labortech Ostrava B - 2222 Polabiny B 5,5 : 2,5. 

Slavia Orlová, posilněná vítězstvím v minulém kole, přivítala v online zápase jihlavský ŠK Gordic. Borci z Vysočiny vyjeli na sever Moravy   ve značně kombinované sestavě, když ze základu chyběli GM Petr Hába, "sněženka" Eva Kulovaná, FM Jan Havlík a Zdeněk Hába. To domácí postrádali pouze GM Eduarda Andreeva, a tak byli favoritem. Tuto roli také začali naplňovat, když po dvou hodinách hry, kdy remízou skončila pouze partie na první šachovnici, to z pohledu Gordicu vypadalo na ručník. Po další remíze na osmičce mezi Robertem Hronem a domácím FM Tadeuszem Helisem, vyhrál orlovský Rostislav Kuboš nad Petrem Bělohlávkem a po remíze v partii Krzyzanowski - Sedláček pěkně vyhrála Tereza Olšarová nad hostujícím kapitánem Viktorem Žigem. Když pak vyhráli domácí do třetice v partii Dawidów - Švanda, bylo za stavu 4,5 : 1,5 rozhodnuto. K překvapení prý mohlo dojít v partii Píza - GM Kislinsky, kde měl mít letos nevalně hrající ukrajinský velmistr velké problémy, aby nakonec vše vyřešila hrubka jihlavského hráče ve 40. tahu. Konečnou podobu dnešnímu zápasu dal potom jediný dnešní jihlavský vítěz Lukáš Karásek, který porazil Karolínu Olšarovou. Slavia Orlová - ŠK Gordic 5,5 : 2,5.

Soubojem obra s trpaslíkem by se dal nazvat zápas vedoucího týmu soutěže a exligového TŽ Třinec se Zlínem B, který je papírově nejslabší ze všech družstev. Že však nic není dáno co jest psáno, naplno zaznělo v tomto měření sil, které se na žádost ocelářů odehrálo v sobotu 26.11.2011 ve Zlíně. Již několikrát zmiňovaná bojovnost zlínských mladíků kontrastovala s profesorským pojetím Třineckých. Zápas začal poměrně nečekanými remízami v partiích IM Murdzia - Krčál a Sikora - Kořenek, kde zvláště prvně zmíněný smír je velkým osobním úspěchem Michala Krčála. Poté se sice prosadil domácí hráč v ostré partii na jedničce mezi GM Jakubowskim a IM Chytilkem, obuvníci však nečekaně (a zaslouženě) kontrovali bílými v partiích Rubal - IM Langner a Fiala - IM Neděla, kde si připsali celé body a šli dokonce do vedení! Když potom vydřel remízu Jakub Roubalík proti IM Vojtěchu Plátovi, scházel k velkému překvapení už jen krůček. Poté však srovnal stav třinecký bijec FM Milan Walek proti Martinu Šenkýřovi a o všem se rozhodovalo v partii Dubina - Kocián. V napínavém závěru však lepší nervy i více zkušeností prokázal Karel Kocián, a tak třinecká úsporná strategie neutrpěla trhlinu ani v tomto zápase. TŽ Třinec - ŠK Zlín B 4,5 : 3,5.

Závěrečným duelem dnešního hracího dne je souboj brněnského DurasuŠachovým klubem Karviná. Oba týmy by letos měly hrát spíše v horní polovině, vyrovnaná soutěž však svedla dohromady dva 4-bodové týmy, jenž potřebují body jako sůl. To svým nastoupením potvrdila především Karviná, která nastoupila v základní sestavě. Durasu chyběli opět GM Tomáš Polák a FM Petr Buchníček, naproti tomu z lavičky naskočil do zápasu silný náhradník FM Miroslav Jurka. Favoritem utkání byl tak severomoravský tým, ovšem v brněnských hlavách zůstává ještě vítězství nad zřejmě ještě silnějším týmem z karvinského okresu - Slavií Orlovou. To se na rozdíl od dnešního zápasu zrodilo na narozeninový den autora těchto řádků, motivace Durasákům však i přes tento "handicap" nechyběla. Zápas samotný  probíhal velmi vyrovnaně. Nejprve téměř současně zapůlili Gibiec - FM Jurka a IM Rojíček - IM Marián Jurčík. Pak poslal hosty do vedení Vojtěch Zwardoň. který sice trochu riskantně sebral pěšce za dvojici střelců Martina Blahynky, po nepřesné Martinově hře (především nevhodná výměna dam) se však nakonec karvinský mladík mohl radovat. Po zasloužené remíze na trojce v partii Skácelík - FM Martin Jurčík domácí pěkně vyrovnali zásluhou Ondřeje Nepomuckého, který útočnou smrští ve Fischerově variantě Rauzera (8.-Dxb2) nedal šanci FM Jaroslavu Sobkovi. Poté opět téměř současně skončily další dvě partie. Nejprve souboj IM Šimáček - IM Vyskočil, kde měl bílý iniciativu za pěšce, skončil věčným šachem, a když poté zvítězil durasácký bijec Jiří Nehybka (3,5/4) nad Jaroslavem Olšarem, vedl Duras 4 : 3. Hrdinou Durasu se mohl stát Karel Dvořák, který pozornou hrou pochytal všechny výpady Josefa Lyse ve střední hře, kde již získal rozhodující výhodu. Tu pak mohl realizovat i v koncovce K+V+5p - K+J+S+4p, kde však se svou lehkou jízdou postupně procházel i kolem remízových možností, až došlo na okřídlené nedáš - dostaneš a bohužel pro Duras bylo posléze vyrovnáno. Tento výsledek dostal oba týmy do sestupových vod, které ale jak pevně doufám, nebudou mít dlouhého trvání. Duras Brno - Šachový klub Karviná 4 : 4.

Tolik tedy k letošnímu poslednímu kolu, které si detailně můžete prohlédnout z chess-results či ze svazových stránek. Následující 6. kolo nás čeká až po Novém roce 15.1.2012 a utkají se v něm:

Slavia Kroměříž - Šachový klub Karviná
Zlín B - Duras Brno
ŠK Gordic - TŽ Třinec
2222 Polabiny B - Slavia Orlová
Staré Město - Labortech Ostrava B
Tatran Litovel B - A64 Grygov B

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 11.12.2011 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
02.04.2012 1. liga východ - Třinec extraligový, dolů Staré Město, Zlín B a Labortech Ostrava B, Duras šestý ke stažení
18.03.2012 1. liga východ - Třinec poráží Grygov B a je krůček od extraligy, prvním sestupujícím Staré Město ke stažení
26.02.2012 1. liga východ - nahoře klid před bouří, dole více jasno, Duras šťastně vítězí nad Starým Městem ke stažení
13.02.2012 1. liga východ - Čelo beze změny, na konci s jednou změnou, Duras ztratil výhru v Pardubicích ke stažení
30.01.2012 1. liga východ - Po první ztrátě Třince střídání na čele, Duras po další výhře atakuje 3. místo ke stažení
15.01.2012 1. liga východ - na špici vše při starém, Duras poráží Zlín B a je již čtvrtý ke stažení
11.12.2011 1. liga východ - Třinec a Grygov B jako utržené vagóny, ostatní o záchranu ke stažení
27.11.2011 1. liga východ - Třinec samostatně v čele, Duras neuspěl v Kroměříži ke stažení
15.11.2011 1. liga východ - Třinec s Grygovem B stále kralují ke stažení
23.10.2011 1. liga východ - vyrovnané druhé dějství, Duras poráží silnou Orlovou ke stažení
03.10.2011 1. liga východ - favorité na úvod nezaváhali, Duras veze z Ostravy pouze bod ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009