Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Loko E - Kuřim C a ti druzí

Už z článku o II. lize víme, že v neděli byl na Lokomotivě plný dům. A kolik myslíte, že zde hrálo šachistů? Inu presně 64! Lokomotivní klubovna je přivítala opět o něco lepší - na místě nízkého průchodu (či spíše průlezu) mezi bufetem a hracím sálem se objevila novotou zářící vestavěná skříňová sestava, která odhlučnila sál od vstupního prostoru a bufetu.

Sám nejvyšší boss Lokomotivy Jiří Vachek si od Poštorné vypůjčil fotoaparát a osobně vyfotil "myší díru" zaplněnou skříňkami pod záminkou, že chce zvěčnit poslední partii zápasu Moravská Slavia B - Poštorná s okolostojícím prakticky kompletním poštorenským mančaftem, který ovšem průhledu na skříňky trochu překáží.

Těžko říct, zda to není těžká rána pro naše pravidelné zpravodajství, když teď obyvatelstvo (či jak říká sám náš dvorní zpravodaj "opivatelstvo") bufetu nevidí od svých orosených sklenic a štamprliček do sálu, ale pro tentokrát tu ještě reportáž máme.

A dokonce dvakrát. Jan Kalendovský nezištně upozornil na konkurenční článek na webu Kuřimi. Na jeho konci si nezapoměňte kliknout na odkaz Fotky.

V naší reportáži, kterou najdete jako vždy dole v příloze, hned v úvodu opravíme mylný dojem všech účastníků nedělních soubojů včetně borců Lokomotivy Brno E vzorově usazených u prázdných šachovnic přesně od 9:00, že jejich soupeři z Kuřimi dorazili k zápasu s půlhodinovým zpožděním. To jen domácí kapitán zapomněl na přesun začátku ... nebo že by chtěl, aby si domácí hráči konečně vyzkoušeli, jaké je to přijít k zápasu v předstihu a neslézali se jako švábi na pivo až během rozesazování dvojic rozhodčím??

V příloze najdeme i několik fotografií, škoda, že chybí ta, kdy si podali ruce příchozí z Kuřimi a už u vedlejšího stolu hrající borec z Lokomotivy F: "Jsem Jan Vitula a jsem rád, že Vás poznávám" "Jsem také Jan Vitula a také jsem rád, že Vás poznávám..."

Oba dva Janové Vitulové se prý dosud osobně neznali! Naopak velmi dobře se znají talenti ze stejných oddílů Filipové Svobodové, kteří jsou navíc i stejného věku a nelze je zatím identifikovat Elem a tak se v mládežnických soutěžích běžně objevuje ve startovních listinách v kolonce jméno: Svoboda Brno Filip, Svoboda Kuřim Filip.

Ale pojďme už k vlastnímu zápasu. Ten byl mimořádně bojovný a po kratší úvodní výhře Tadeáše Bočka nad Janem Uhmannem ml na 1. desce se ostatní dvojice do sebe zaklesly a nepovolily ani když už sousední stůl se zápasem Lokomotivy F a Durasu D byl úplně prázný, a na zbylých dvou stolech se dohrávala vždy jen poslední partie obklopená netrpělivými diváky - je zajímavé, že když se jede na zápas hromadně, jedna partie se vždy protáhne až do večera...

Většinu partií nám Jan Kalendovský přináší v příloze, podívejme třeba na záludnou léčku, kterou kuřimský Michal Snášel přichystal domácímu Miloslavu Doškařovi. Umožnil mu sebrat figuru, dokonce se šachem, ale...

  

Diagram č.1                               Diagram č.2

Na diagramu č.1 zahrál po 32. Dxb5 černý záludné 32. ... Vxd6 a nechal si dát šach 33. Dxb2+  Kg8 Ovšem mat je víc! Co teď? (diagram č.2) bílý neměl nic lepšího než 34. g3  Vd1+  35. Kg2  Vd2+  36. Dxd2  Dxd2+. Že partii nakonec ještě zremízoval je jiná věc...

Jan Kalendovský vždy přidá i nějakou prémiovou partii navíc, tak se můžeme podívat ještě na velmi podobnou jedovatost z vedlejšího zápasu Moravská Slavia B - Poštorná. Bílý Jan Bohuslav z Poštorné zahájil partii velmi aktivně (diagram č.3) a po záludném tahu Pavla Turzy (který mimochodem vůbec nechtěl nastoupit s odkazem hlavybol z předchozí oslavy)

  

Diagram č.3                               Diagram č.4

16. ... Vfd8 usoudil, že přišla jeho chvíle a upnul se k zisku kvality 17. Sg5? Černý však počítal dál, střelce svázal 17. ... Df5 a bílý dokonal dílo zkázy tahem 18. g4. Vazby se sice zbavil, ale po 18. ... Df3 19. Sxd8  Sd5 (diagram č.4) by už mat nepokryl ani Kasparov.

V příloze toho na vás čeká mnohem víc!

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 07.12.2011 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009