Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

2. liga E + D - první body otloukánků

Po třech kolech půstu si na bronzovou neděli adventní připsali první body dosavadní otloukánkové II. ligy E: Zlín C konečně vyhrál v Prušánkách 4½ : 3½ a Hošťálková doma remízovala s oslabenými Boršicemi 4 : 4.

Podle obsáhlé zprávy na zlínském webu zůstali hosté v Prušánkách i přes absenci 4 hráčů základní sestavy mírnými elovými favority a přes zakufrování jednoho auta a drobný časový handicap poloviny týmu dotáhli vyrovnaný a bojovný zápas k zaslouženému vítězství.

Hošťálková po výprascích z úvodních dvou kol (2x ½ : 7½) nastoupila už po druhé v nejsilnější sestavě a její výkony mají po minulé těsné prohře jasný vzestupný trend. Hosté z Boršic se objevili "na Valachách" u Vsetína bez všech tří slovenských posil a v zápase to s nimi vypadalo bledě. Jak se podařilo nakonec zápas uhrát alespoň na remízu 4 : 4, si přečtěte v reportáži na boršických stránkách.

Příjemná hrací místnost v Domě s pečovatelskou službou v Hošťálkové. Zdroj: stránky SK Boršice

Úspěšnou neděli zažila obě družstva Starého Města. Béčko doma nedalo žádnou šanci nováčkovi ze Šumperka. Po výsledku 6 : 2 si upevnilo vedoucí pozici v tabulce a vede s pohodlným tříbodovým náskokem v zápasových bodech i ve skóre.Vzhledem k postavení staroměstského Áčka v I. lize východ je to pro nejúspěšnější klub šachově vyspělého Slovácka výborná zpráva.

Výborná, byť trochu opožděná bývá i zpráva na webu Starého Města psaná svižně a doplněná fotografiemi i diagramy.

Dařilo se i Starému Městu C ve Veselí nad Moravou, které dotáhlo svou neustálou mírnou převahu k těsnému vítězství 4½ : 3½. Zasvěcený komentář prvního hráče domácích Petra Symerského (když oba lídři soupisek Jakub Uřičář a Jaroslav Buráň absentovali) si přečtěte na webu Veselí nad Moravou.

Adventní volno si vzali první tři hráči HPM TEC Hustopeče (GM Plachetka, FM Kuchynka a Jozef Federič) v souboji se Slavií Kroměříž B. Na prvních dvou deskách Hustopečští Kamil Baňas a Pavol Federič prohráli s FM Vladimírem Karlíkem a Martinem Dvořákem, vzadu postavili domácí dva borce hrávající standardně jen břeclavský okresní přebor a tak si koledovali o pořádný předvánoční půst. Poněkud překvapivě však oba domácí hráči na 7. a 8. šachovnici Stanislav Jurák a Karel Kočí své o dvě stovky elobodů silnější zkušené ligové borce Petra Bačáka a Miroslava Kašíka přehráli a utkání skončilo dělbou bodů 4 : 4.

V Brně zasedl první nasazený tým soutěže Lokomotiva Brno B proti Spartaku Adamov a nedal mu ani tu nejmenší šanci s konečným výsledkem 6 : 2.

Na Lokokomotivě byl v neděli plný dům, už hodinu před začátkem ligy zde začínaly tři další zápasy krajského přeboru. Ligový stůl dlouho zůstával zcela prázdný bez hráčů a materiálu. A sotva fotograf uslyšel za svými zády tichý klapot stavěných figurek a šepot rozhodčího usazujícího hráče, už si mohl vyfotografovat jen prvních 5 desek... Remízy na posledních stolech byly bleskové, což ovšem nebránilo jejich protagonistům zápas dále komentovat nebo v bufetu diskutovat, kdy přijde nový Únor .

Ve zbylých partiích přitlačili domácí hlavně bílými (3 : 0). Vojtěch Zwardoň přišpendlil Jiřího Sekaninu pozičním pressingem k "základní lajně" a agresivním nástupem centrálních pěšců doprovozeným malou taktikou brzy zakončil dobře rozehranou partii. Na třetí desce podobně zmáčkl Karel Kratochvíl Karla Švehlu na královském křídle. Bílí pěšci na f6 a g5 a "dáma nahá", přesněji na há3 a později na h6 přímo volali po tvrdé exekuci, kterou také Karel Kratochvíl vzorově předvedl. "To už je taková varianta, bílý útočí a černý ať se ukáže..." komentoval lakonicky Slávek Sládek z hostujícího týmu, který zjevně podobnou Karlovu partii neviděl poprvé.

Z partií černými figurami byla zajímavější ta na 4. šachovnici mezi Pavlem Masákem a WIM Petrou Sochorovou. Bílý nečekaně obětoval dámu za nezadržitelný postup pěšáků dámského křídla k poslední lajně. Po kratší přestřelce však nakonec parie skončila v remízové věžovce. Ve druhé partii černými přetlačil domácí Martin Šklíba Martina Handla.

Jako poslední se za stavu 5 : 2 dohrávala partie domácího Petra Kunčara s Pavlem Loubalem.

Bílý měl za kvalitu dva postouplé volné pěšce na dámském křídlem, ale s nasazením nové dámy nespěchal, protože černý dámou a věži neustále "vyhrožoval" věčným šachem. Oba přemýšliví soupeři spotřebovali už v první časové kontrole všechen čas a partii ukončili vítězstvím bílého opět s takřka spotřebovanými přidanými půlhodinami.

Mezitím už v zadní místnosti déle než hodinu zuřil souboj v bughouse alias cvokárně, aby se protagonisté ještě před ukončením poslední partie vydali oslavit vítězství někam do restaurace.

Ve II. lize D došlo na vzájemný souboj třebíčských týmů. Béčko Caissa Colair přivítalo Áčko Caissa Rhea bez prvních 5 hráčů a s náhradníkem hned na 2. šachovnici, no... Výsledek Třebíč B - Třebíč A 1 : 7 tak nepotřebuje žádný komentář. Anebo přece jen jo - na třebíčském webu nám to IM Neklan Vyskočil vysvětlí jako "vyhlášení nízkonákladového zápasu".

Teprve druhé vítězství zaznamenal exprvoligový Rychnov nad Kněžnou, ale stálo za to. Na Polabinách C se rychnovští vyřádili, připsali si 6 celých bodů a vyhráli 6½ : 1½. "Polabinští talenti se přijeli do Rychnova učit", zní lehce sarkastický titulek na rychnovském webu. Za hosty totiž "přijel" bojovat proti Rychnovu i špičkový odchovanec domácí Pandy Jan Macháň. O smíření Polabin obraných extraligou o první dva hráče s porážkou si přečtěte zde.

Další nedávno prvoligový tým a momentálně druhý celek tabulky ŠK Chrudim přehrál Slavii Hradec Králové B těsně 4½ : 3½. O nespokojenosti hostí s vlastním výkonem si můžete přečíst na serveru 63+1.

Klubovna ŠK Chrudim. Zdroj: 63+1 Svět šachu

Zcela opačné výsledky měly výlety brněnských týmů do východních Čech. Zatímco Duras Brno B v plné sestavě vyhrál v Zaječicích 7 : 1, hodně prořídlá Lokomotiva Brno prohrála v Ústí nad Orlicí 1½ : 6½. Jediný bod Lokomotivy uhrál přeborník Moravy a Slezska do 14 let Adam Dvořák, kterému se letos v družstech náramně daří (ve II. lize 3,5/4, v KP I. 3/4).

Na druhé utkání se můžete na ústeckém webu podívat slovem, prostřednictvím diagramů z partií i obrazem. Pohled z druhé strany najdete zde.

Klubovna Ústí nad Orlicí. Zdroj: stránky šachového oddílu TJ Jiskra nad Orlicí

Zaječice jsou beznadějně poslední a s jejich úzkou soupiskou by je už mohl zachránit jedině zázrak. O něco více nadějí na záchranu má předposlední Lokomotiva, ale ani její akcie nestojí zrovna vysoko. Mimochodem už v příštím kole si to oba poslední celky rozdají mezi sebou.

V posledním utkání zaskočilo Vysoké Mýto mírného favorita AKIS Pardubice a po vítězství v Pardubicích 5 : 3 postoupilo dokonce na 4. příčku tabulky.

A na ní také přezimují, protože na Zlatou neděli 18.12. ligoví šachisté hrát nechtějí a další kolo připadne až na 8. ledna 2012. Dvojice jsou následující:

II. liga E
Spartak Adamov - ŠK HPM TEC Hustopeče
ŠK Staré Město C - ŠK Lokomotiva Brno B
SK Boršice - TJ ŠK Veselí nad Moravou
T.J. Sokol Šumperk - TJ Sokol Hošťálková
ŠK Zlín C - ŠK Staré Město B
Slavia Kroměříž B - TJ Podlužan Prušánky

II. liga D
TJ Slavia Hradec Králové B - Jiskra Ústí nad Orlicí
ŠK Vysoké Mýto - TJ ŠO Chrudim
ŠK Caissa RHEA Třebíč A - AKIS Pardubice
2222 ŠK Polabiny C - ŠK Caissa COLAIR Třebíč B
ŠK Duras BVK Brno B-Panda Veolia ARTCO Rychnov nad Kněžnou
ŠK Lokomotiva Brno A - Sokol Zaječice

V příloze najdete zpravodaj skupiny E, na výsledky skupiny D se podívejte zde. Odkazy na klubové reportáže budeme průběžně doplňovat.

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 05.12.2011 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
23.04.2012 2. liga E + D - v I. lize Staré Město, v propadlišti Boršice ke stažení
25.03.2012 2. liga E + D - Caissa Třebíč do I. ligy ke stažení
05.03.2012 2. liga E + D - 9. kolo nic nevyřešilo ke stažení
19.02.2012 2. liga E + D - nahoře jasněji než dole ke stažení
05.02.2012 2. liga E + D - kolo plné debaklů, senzace v Zaječicích ke stažení
22.01.2012 2. liga E + D - Hustopeče ze hry o postup, první ztráta Třebíče ke stažení
08.01.2012 2. liga E + D - otloukánci útočí ke stažení
05.12.2011 2. liga E + D - první body otloukánků ke stažení
20.11.2011 2. liga E + D - trhák kola s Hustopečemi Lokálka projela ke stažení
06.11.2011 2. liga E + D - druhý debakl Hošťálkové ke stažení
09.10.2011 2. liga E + D - Lokomotiva rekordně, Hustopeče padly ke stažení
07.10.2011 2. liga E + D - jižní Morava favoritem na postup i sestup ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009