Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - Třinec samostatně v čele, Duras neuspěl v Kroměříži

Je za námi čtvrté dějství 1. ligy východ, které ač mělo termínovou kolizi se slovenskou Extraligou, neubralo nic na své zajímavosti. Po tomto kole se začíná tabulka pomalu rozdělovat na "vrchnost" a ty ostatní. Bez bodu po dnešním kole není již žádný z týmů, protože silná Slavia Orlová po těžkém úvodním losu konečně zabrala a bez problémů vyhrála ve Zlíně. Znamená to, že mezi momentálně čtvrtým Zlínem a posledním Labortechem B je rozdíl nijak závratných 4 bodů a i podle papírových předpokladů si to zřejmě právě tato sestava rozdá o 3 nechtěné vstupenky do 2. ligy. Opačné starosti bude mít zřejmě trojice Třinec, Grygov B a Polabiny B, jejichž čelní pozice jsou ovšem očekávané. Vítěznou vlnu udržel Třinec, který doslova deklasoval silnou Karvinou, navíc umocněnou sobotní trochu šťastnou výhrou v předehrávce se Zlínem B (hráno ve Zlíně), ke které se ještě dostaneme v příštím díle. A protože Grygov B s Polabinami B spolu ve vzájemném utkání jen remizovali, je náskok ocelářů již pětibodový.

Prvním dnešním zápasem je souboj Slavie Kroměříž a Durasu Brno. Slavia i přes kolizi se slovenskou Extraligou nastoupila s GM Robertem Cvekem, jehož startem byla tak více než vyvážena neúčast zdravotně indisponovaného IM Aloise Lanče. Ze základu pak domácím chyběli ještě Tomáš Řezníček a Václav Chládek, jež však hráčsky zhruba rovnocenně zastoupili Martin Stachoň a Roman Brázdil. To Duras musel oželet start hned první trojice GM Polák, IM Rojíček a FM Buchníček, což předurčovalo převahu domácích na 1-4 a naopak Durasu na 5-8. Papírové předpoklady však neplatily téměř na žádné šachovnici, což tento zajímavý zápas jen okořenilo. Hned po zahájení ztratil domácí kapitán a rozhodčí v jedné osobě Miroslav Kašík figuru za pěšce proti Karlu Dvořákovi a zdálo se být rozhodnuto. Domácí to ovšem kompenzovali otevřením skóre na 5. šachovnici, kde se Martin Beil dostal k průlomu d4-d5 a Ondrovi Nepomuckému se brzy poté pozice zhroutila. Větší výhodu následně nevyužil k vyrovnání Jirka Nehybka a jeho soupeř Martin Stachoň tak mohl zaknihovat cennou remízu. Duras v této chvíli moc dobře nyvypadal a kromě osmičky stál hůře na všech ostatních šachovnicích. Když se pak začaly dít věci právě na osmičce, kde se zcela otočil partiový vývoj, bylo o bodech prakticky rozhodnuto a řešilo se jen celkové skóre. Čest Durasu zachránil Martin Blahynka, který využil přílišné snahy Jindřicha Pavelky a po odražení útoku skóroval. Domácím poté spolehlivě vyhráli Josef Mudrák a Roman Brázdil nad Vladimírem Ševčíkem resp. Karlem Kratochvílem, a když Slavia nedotáhla nadějné pozice na šachovnicích 1 + 3 + 8, skončilo utkání ještě přijatelnou porážkou pro Duras. Slavia Kroměříž - Duras Brno 5 : 3.

Druhé dnešní utkání mezi Šachovým klubem Karviná a TŽ Třinec mělo být další těžkou zkouškou pro Třinecké na své cestě za Extraligou. Kdo by čekal tuhý odpor Karvinských, zvláště nabuzených po vysokém vítězství v předchozím kole nad Orlovou, mýlil by se. Podle karvinské reportáže sice některé partie vypadaly z pohledu domácích nadějně, pak se však doslova všechno zhroutilo jak domeček z karet. Důležitým momentem byla partie IM Langner - FM Sobek, kde se třinecký killer rozvášnil až příliš a stál bez věže na prohru. Jaroslav Sobek však pomohl nalezením do matu a od tohoto okamžiku už na hřišti existoval jen jediný tým. Když na konci zápasu svítil na ukazateli těžko uvěřitelný konečný stav, navrhnul Lubomír Zimniok přejmenování družstva na EZK, tedy Elektrozkrat Karviná. Šachový klub Karviná - TŽ Třinec 1 : 7.

Slavia Orlová zamířila po třech porážkách do Zlína a v souboji s elovým outsiderem soutěže už prostě musela. Přivezla si k tomu i téměř základní sestavu, ve které chyběla pouze Karolína Olšarová. Zlínští bojovníci však nedávají kůži lacino nikomu a výsledkem jsou již dvě zápasové výhry. V tomto zápase se však favorit prosadil naplno a i díky absenci zlínského lídra FM Cyrila Ponížila bez problémů zvítězil. Zlín B - Slavia Orlová 2,5 : 5,5.

Silnou sestavu dal dohromady ŠK Gordic, který v důležitém zápase přivítal Labortech Ostrava B. Jihlavskému týmu chyběla pouze Eva Kulovaná, jinak kapitán Viktor Žigo postavil sestavu vzorně. To Ostravané přijeli naopak velmi oslabení. Zatímco neúčast GM Artura Jakubiece se již stává evergreenem, absence jeho manželky Edyty a především IM Jaworského zlomily hostům vaz. V zápase, kde dominovaly především černé figury, uplatnil Gordic vysokou ratingovou převahu na zadních šachovnicích, kde zvítězili Lukáš Karásek a Viktor Žigo nad Oldřichem Kovářem a Nikosem Chliapasem. A když po předchozí "velké rošádě" naplno zabodoval i Vlastimil Píza, mohli domácí slavit. U hostů zaslouží pochvalu FM Jan Malík, který černýma na jedničce odremizoval GM Petra Hábu a samozřejmě oba ostravští vítězové Aleš Krajina a Otto Bachořík. Na domácí to však bylo málo, proto ŠK Gordic - Labortech Ostrava B 5 : 3.

Souboj těžkých vah se odehrál v Pardubicích. Domácí rezerva extraligových Polabin, které mají mimochodem průměr základní sestavy nižší svého béčka, přivítala dosud stoprocentní Grygov B. Dramatický zápas, který i díky absencím slovenských či "slovensky" zainteresovaných neměl vyloženého favorita, nakonec skončil dělbou bodů. To může v dostizích o Extraligu mrzet především tým z Hané, nicméně ještě dlouhých 7 kol je před námi. Podrobnosti o zápase se doufám brzy dozvíme od obou soupeřů, takto konstatujme alespoň konečný výsledek. 2222 Polabiny B - Grygov B 4 : 4.

Staré Město po předchozí výhře nad Kroměříží přivítalo Tatran Litovel B. Litovli se podařilo na zápas opět přicestovat s údernou trojicí GM Krejčí, IM Butkiewicz a IM Stachowiak, zatímco domácím chyběl především lídr IM Pavel Zpěvák, který měřil své síly ve slovenské Extralize. Díky tomu byli hosté mírným favoritem a tuto roli beze zbytku naplnili. Staroměstským totiž zcela odešly přední šachovnice poměrem 0 : 4 (!), když zmiňovaný litovelský trojlístek doplnil vítězstvím Vladimír Bělunek. Domácí pak korigovali ve druhé polovině sestavy, celkově to však na Hanáky nemohlo stačit. Staré Město - Tatran Litovel B 2,5 : 5,5.  

To je tedy ze 4. kola všechno, výsledky si opět můžete prohlédnout ve svazové databázi nebo chess-results. V příštím kole, které se odehraje 11.12. a bude posledním v tomto roce, se utkají:

Tatran Litovel B - Slavia Kroměříž
A64 Grygov B - Staré Město
Labortech Ostrava B - 2222 Polabiny B
Slavia Orlová - ŠK Gordic
TŽ Třinec - Zlín B
Duras Brno - Šachový klub Karviná

 

 

 


 

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 27.11.2011 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
02.04.2012 1. liga východ - Třinec extraligový, dolů Staré Město, Zlín B a Labortech Ostrava B, Duras šestý ke stažení
18.03.2012 1. liga východ - Třinec poráží Grygov B a je krůček od extraligy, prvním sestupujícím Staré Město ke stažení
26.02.2012 1. liga východ - nahoře klid před bouří, dole více jasno, Duras šťastně vítězí nad Starým Městem ke stažení
13.02.2012 1. liga východ - Čelo beze změny, na konci s jednou změnou, Duras ztratil výhru v Pardubicích ke stažení
30.01.2012 1. liga východ - Po první ztrátě Třince střídání na čele, Duras po další výhře atakuje 3. místo ke stažení
15.01.2012 1. liga východ - na špici vše při starém, Duras poráží Zlín B a je již čtvrtý ke stažení
11.12.2011 1. liga východ - Třinec a Grygov B jako utržené vagóny, ostatní o záchranu ke stažení
27.11.2011 1. liga východ - Třinec samostatně v čele, Duras neuspěl v Kroměříži ke stažení
15.11.2011 1. liga východ - Třinec s Grygovem B stále kralují ke stažení
23.10.2011 1. liga východ - vyrovnané druhé dějství, Duras poráží silnou Orlovou ke stažení
03.10.2011 1. liga východ - favorité na úvod nezaváhali, Duras veze z Ostravy pouze bod ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009