Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Jen pro vnitřní potřebu!

Když se mezi maily mihnul jeden s názvem Jen pro vnitřní potřebu, obratem se dostal do složky "Vyřídit později" - kdopak by v něm hledal reportáž z víkendových soubojů v Brně a ve Znojmě s exkurzí až do Přibyslavi za dalším exponátem na motivy "Jurkova průlomu"...

Laskavý čtenář (a snad i autor a také správce webu Lokomotivy, kde se fejeton objevil dříve) promine a za odměnu dostane odkaz na výsledky a fotogalerii listopadové Třetí soboty v Brně, o nichž se kupodivu čtenář dozvěděl v zahraničí, ale nikoliv u nás doma.

Ani Jan Kalendovský ji v příloze nekomentuje příliš široce. Kdo ví, možná dbal na zdravý pitný režim v bufetu a na doporučení lékařů se coby kardiak cíleně vyhýbal situacím, kdy člověka hra "...vzrušuje a extrémně mu záleží na jejím výsledku."

Mnohem podrobnější je zpráva z nedělního mače Lokomotivy Brno E na půdě jarního favorita na postup do I. ligy, ale po neuvěřitelných letních peripetiích podzimního účastníka KP II. SPgŠ Znojmo doplněná obvyklými odbočkami.

Hned v první větě se oklikou dozvíme, že autor nesloužil na vojně u motorizovaných jednotek, když omylem ztotožňuje řidiče lokomotivních automobilů s jejich veliteli. Kdyby velitel musel sám řídit, neměl by komu velet a už by to nebyl žádný velitel, to dá přece zdravý vojenský rozum...

Hned poté zjistíme, kde Jan Kalendovský přišel k nadpisu svého článku, ale podívejme se raději na pár pěkných ukázek ze hry, konkrétně z koncovek. V první ukázce remízovali Martin Dufek a Luboš Hemala, ačkoliv...

  

Diagram č.1                               Diagram č.2

Černý (diagram č.1) ustoupil svému pěšci z cesty na špatnou stranu 1. ... Ke4? a za to mohl být potrestán učebnicovým průlomem: 2. h5! (v partii zahrál bílý 2. Kxg6? a po 2. ... f4  h5 atd. skončila partie remízou) 2. ... gxh5 (jak by bílý vyhrál po 2. ... f4  3. hxg6 si můžete vyzkoušet sami) 3. g6  h4  4. g7  h3  5. g8D (viz diagram č.2) a bílý by snadno vyhrál.

V další ukázce uvidíme, že slogan "Dej šach, mohl by to být i mat" někdy skutečně platí. Bílý Karel Zikan údajně utrousil "Já mám osmdesát a můj soupeř 8 roků" a tudíž asi netušil, že jeho soupeř Šimon Fouček je přece jen o nějaký ten rok starší a navíc ještě mládežnický reprezentant v říjnovém trojutkání krajských výběrů v Bratislavě

Bílý s pěšcem více pošilhával po rychlém ukončení partie matem dámou na polích d8 či f7 a ani ve snu ho nenapadlo, že by matovou síť mohl spřádat sám pro sebe.

  

Diagram č.3                               Diagram č.4

Z pozice na diagramu č.3 unikal králem před neustálými šachy dámou ze začátku ještě šikovně 1. Kh5  De3  2. Dh4  Df3+  3. Kh6 De3+  4. Dg5 (Po 4.Kxh7 nebylo co řešit) 4. ...  Dxh3+  5. Dh5  De3+  6. Kxh7 (Zdánlivě vše v pořádku, ale...) 6. ... Da7+  (viz diagram č.4) a bílý se vzdal, protože dostane mat na g7 nebo přejde do prohrané pěšcovky po 7. Df7+

Jako náhradu za už zmíněné partie "jen pro vlastní potřebu" poskytl nejvýše ratingovaný hráč celého KP II. Honza Dočmen Dočekal svou komentovanou partii a jednu malou lahůdku z MČR juniorek v Přibyslavi, kde měl domácí znojemský tým dvě želízka v ohni.

V partii Šaffová - Jánská vznikla následující pozice. Postavení pěšců nápadně připomíná slavný "Jurkův průlom", o němž jsme psali nedávno.

  

Diagram č.5                               Diagram č.6

Kdyby černá znala partii dvanáctiletého dnešního mistra FIDE, možná by našla krásné pokračování (diagram č.5) 1. ... Jxe3  2. Kxe3  g5!  Po 3. hxg5 (nebo 3. f4+  gxf4+  či  3. gxh5  gxh4) 3. ... c2  4. Kd2  h4 (diagram č.6) vyhraje černý, jehož král na rozdíl od bílého monarchy soupeřovy volné pěšce spolehlivě pochytá.

Ale na to už se raději podívejte do přílohy!

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 26.11.2011 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009