Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

2. liga E + D - druhý debakl Hošťálkové

Před měsícem dostal v úvodním kole II. ligy E nováček z Hošťálkové výprask na půdě favorita soutěže v Brně 7½ : ½ - určitě si ani v nejhorším snu nedokázal představit naprosto stejný debakl v domácím prostředí ½ : 7½ od konkurenta v boji o záchranu Spartaku Adamov.

Šachisté z malé dvoutisícové obce v Hostýnských vrších kousek od Vsetína prožili v posledních letech obrovský vzestup mládežnického i dospělého šachu a nezbývá než jim popřát, aby šokující úvod soutěže rychle překousli a ukázali, co skutečně umí, třeba už v příštím kole ve Starém Městě C.

Ani druhý nováček Podlužan Prušánky neslavil ve svém premiérovém domácím zápase vítězství. Bez tří hráčů základní sestavy po debaklu horní poloviny týmu (½ : 3½) podlehly Prušánky Boršicím 2½ : 5½.

Příjemné podzimní slunné dopoledne v centru Prušánek. Zdroj: stránky SK Boršice

Do průběhu zápasu nás zasvětí pohotová fotoreportáž na stránkách SK Boršice. Dozvíme se například, proč jsou na fotkách v reportáži jen pozice s několika úvodními tahy, zatímco domácí rozhodčí snímky sbíral během celého zápasu ,  jak se nevyplácí spoléhat na rady spoluhráčů ani rozhodčího ohledně hracího tempa nebo jakou roli mohou v ligovém utkání sehrát švestičky ze zahrádky (přesněji z kufříku) pana Křížka.

Zápas Slavie Kroměříž B a Sokola Šumperk byl soubojem dvou nováčků. Po vyrovnaném výkonu celého týmu vyhráli domácí 5 : 3.

Stejně jako v prvním kole (vítězství nad druhými nasazenými Hustopečemi) se vytáhlo Veselí nad Moravou. Tentokrát přivítalo doma nejvýše nasazenou Lokomotivu Brno B, na všech šachovnicích bylo ratingově slabší (na polovině z nich o více než 150 bodů), přesto uhrálo velmi čestný výsledek 3½ : 4½. Slovní komentář si můžete už nyní přečíst na veselském webu, partiový se chystá.

Velmi podobné to bylo i v klubovém derby Starého Města B a C. Kromě juniora Vojty Dobeše měli všichni hráči Béčka výraznou elovou převahu, přesto vyhráli jen nejtěsněji 4½ : 3½. Bleskovou zprávu včetně partiových ukázek najdete na webu Starého Města.

Všechny tři první šachovnice ve staroměstském derby skončily rezultativně. Nejpřekvapivěji na první desce u okna - Petr Bažant ml (2370) - Petr Kapusta (2158) 0-1. Zdroj: stránky ŠK Staré Město

V posledním zápase odčinily Hustopeče studenou sprchu z minulého kola ve Veselí. Přes porážku velmistra Jána Plachetky od kapitána hostujícího Zlína C Martina Šenkýře (kterak výhru "utrpěl" přes úvodní ztrátu figury, si přečtěte v reportáži na stránkách ŠK Zlín), vyhráli domácí přesvědčivě a podle zpráv z bojiště i zaslouženě 5½ : 2½.

Ve II. lize D se v úvodu daří družstvům Třebíče - po 2. kole zaujímají 1. a 3. příčku. Áčko pod názvem ŠK Caissa Rhea vyhrálo jako vysoký favorit bez větších problémů v Zaječicích 6½ : 1½ - aby ne, na všech 8 šachovnicích činila ratingová převaha hostí téměř 200 bodů. Reportáž výjimečně nikoliv od Neklana Vyskočila, ale od spokojeného Petra Buchníčka, si přečtěte na třebíčském webu.

Třebíčské Béčko hrající jako ŠK Caissa Colair má silnou soupisku, ale občas trochu děravý náhradnický zadek. Dnes to nevadilo - překvapivé výhry nad Slavií Hradec Králové B docílili Třebíčští už na horních 5 deskách (4½ : ½) a zbytek je vlastně nemusel zajímat - celkově Třebíč B - Hradec Králové B 5 : 3.

Předzápasová pohoda v třebíčské klubovně v hotelu Atom. Zdroj: 63+1 Svět šachu

O zápase si přečtěte na serveru 63+1. Kromě hráčů hrál tentokrát i rozhodčí, byť nehrající. Domácí borec totiž před 40. tahem nezapsal všechny tahy a po pádu praporku si bez protestů nechal zanést do tabulky nulu. Později se však zjistilo, že tahů byl dostatek a rozhodčí využil své právo dané mu Pravidly FIDE - čl. 8.7. Na závěr partie hráči oba partiáře podepíší a uvedou výsledek partie. Tento výsledek platí, i když je chybný, pokud rozhodčí nerozhodne jinak. Hostující hráč nařízené pokračování v partii odmítl a tak se výsledek měnil rovnou o 180°. Z jednostranného pohledu hostí těžko posoudíme, zda rozhodčí "rozhodl jinak" oprávněně. Počkejme si na reportáž třebíčskou, případně na moudré stanovisko Komise rozhodčích ... předmluva Pravidel FIDE dává rozhodčímu do rukou velké pravomoce, ale také velkou odpovědnost...  Očekávaný pohled z třebíčské strany hřiště najdete zde.

Další překvapivý výsledek se zrodil v Ústí nad Orlicí. Domácí přehráli Duras Brno B 4½ : 3½ a jak to v zápase přesně bylo si můžete tradičně přečíst už v neděli odpoledne na výborném ústeckém webu.

Druhý brněnský tým Lokomotiva má za názvem písmenko A, ale složením je o hodně slabší než B družstvo ve II. lize E, proto je přesvědčivé vítězství nad Polabinami C 5½ : 2½ více než cenné. Premiérové ligové vítězství dosáhl i čerstvý mistr Moravy do 14 let Adam Dvořák. Komentář domácích si můžete přečíst pod trefným názvem Kdo tohle očekával? I název článku na webu Polabin je všeříkající Lokomotiva nás přejela.

V derby dvou silných týmů vzdálených jen pár kilometrů AKISu Pardubice a ŠK Chrudim zvítězili mírně favorizovaní hosté z Chrudimi 5 : 3.

Loni prvoligový Rychnov nad Kněžnou přehrál Vysoké Mýto výrazně 5½ : 2½.

Po měsíční pauze se soutěž rozjíždí v pravidelném čtrnáctidenním rytmu a příští kolo tak uvidíme 20. listopadu 2011.

II. liga E
ŠK Lokomotiva Brno B-ŠK HPM TEC Hustopeče
Spartak Adamov-TJ ŠK Veselí nad Moravou
ŠK Staré Město C-TJ Sokol Hošťálková
SK Boršice-ŠK Staré Město B
T.J. Sokol Šumperk-TJ Podlužan Prušánky
ŠK Zlín C-Slavia Kroměříž B

II. liga D
TJ ŠO Chrudim-Jiskra Ústí nad Orlicí
TJ Slavia Hradec Králové B-AKIS Pardubice
ŠK Vysoké Mýto-ŠK Caissa COLAIR Třebíč B
ŠK Caissa RHEA Třebíč A-Panda Rychnov nad Kněžnou
2222 ŠK Polabiny C-Sokol Zaječice
ŠK Duras BVK Brno B-ŠK Lokomotiva Brno A

V příloze najdete zpravodaj skupiny E, na výsledky skupiny D se podívejte zde. Odkazy na klubové reportáže budeme průběžně doplňovat.

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 06.11.2011 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
23.04.2012 2. liga E + D - v I. lize Staré Město, v propadlišti Boršice ke stažení
25.03.2012 2. liga E + D - Caissa Třebíč do I. ligy ke stažení
05.03.2012 2. liga E + D - 9. kolo nic nevyřešilo ke stažení
19.02.2012 2. liga E + D - nahoře jasněji než dole ke stažení
05.02.2012 2. liga E + D - kolo plné debaklů, senzace v Zaječicích ke stažení
22.01.2012 2. liga E + D - Hustopeče ze hry o postup, první ztráta Třebíče ke stažení
08.01.2012 2. liga E + D - otloukánci útočí ke stažení
05.12.2011 2. liga E + D - první body otloukánků ke stažení
20.11.2011 2. liga E + D - trhák kola s Hustopečemi Lokálka projela ke stažení
06.11.2011 2. liga E + D - druhý debakl Hošťálkové ke stažení
09.10.2011 2. liga E + D - Lokomotiva rekordně, Hustopeče padly ke stažení
07.10.2011 2. liga E + D - jižní Morava favoritem na postup i sestup ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009