Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Pohár místostarosty očima seniorské jedničky

Věčně se opakující životní sinusovka (jednou jsi dole jednou nahoře) vytáhla našeho dvorního zpravodaje Jana Kalendovského z minulotýdenní deprese až k jeho oblíbené ceně pro nejlepšího seniora na zářijové Třetí sobotě hrané jako „Pohár místostarosty Ing Ivana Svobody“.

Americký magazín Forbes přinesl nedávno žebříček povolání, která činí člověka šťastným. Na čtvrtém místě se umístili autoři-literáti, protože "...pro většinu autorů je honorář směšně malý nebo nulový, ale volnost psát to, co nosí ve vlastní mysli, zjevně vede ke štěstí..."

Z takového žebříčku je nám hned jasné, proč tu máme články vždy znova a znova, ale také, proč se jejich úprava pro web a zveřejnění občas tak protahují. Na opačném konci žebříčku lidí, kteří svou rutinní práci nejvíce nesnášejí, jsou totiž ... IT manažeři!

Za své krásné umístění na 11. místě (mimochodem první desítka měla tentokrát úctyhodný elový průměr 2224!) a cenu pro nejlepšího seniora může Jan Kalendovský děkovat i mladému Adamu Dvořákovi, který takto mazácky odstavil v posledním kole od cen hlavního konkurenta Jana Uhmanna st.

Adam s bílými záludně napadl pěšce na b5 tahem 1. Sc6 a po 1. ... b4? nemilosrdně udeřil 2. Dxf8+! Dvoutahový mat už určitě najdete sami. Mimochodem brněnské turnaje jsou takových soubojů Davidů s Goliáši plné.

V závěru přílohy se dočteme o omylu, který vlastně přinese člověku i kus radosti. V sobotní příloze jihomoravského Deníku se totiž v šachovém sloupku Jana Kalendovského objevila tato trojtažka:

Tedy měla se objevit... Tiskařský (přesněji autorský) šotek však přebarvil v novinách černého pěšáka g2 na bílého a tak se z trojtažky stala celkem primitivní dvojtažka: 1. g3  Ke1  2. De2 mat. A věřte nevěřte, ještě o víkendu se ozval rozhořčený čtenář se stížností, co je to v novinách za ... nepořádek! A pak, že o šachové hlídky není zájem.

Tak schválně, vyřešili byste trojtažku s černým pěšcem? Pokud ne, nelamte si hlavu, číst o šachu je také zajímavé a pohodlnější...  Otevřte si přílohu!

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 19.09.2011 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009