Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Integrovaný turnaj připomněl vicemistra světa Jaromíra Floriana

Integrovaným turnajem nevidomých a zrakově handicapovaných šachistů s "vidícími" (úvozovky jsou na místě - Amaurosis scacchistica čili šachová slepota si nevybírá) připomněl dlouholetý předseda šachové sekce Českého svazu zrakově postižených Zdeněk Horák v Násedlovicích na Hodonínsku nezapomenutelnou osobnost mistra ÚJČŠ z roku 1944 a vicemistra světa nevidomých z roku 1975 Jaromíra Floriana.

Přebor ČSR v Meziboří 1971. Zleva: pánové Gruber, Janák, Opočenský, Skácel, Florian, Hausner, Vykydal, Kratochvíl, Laštovička, Blatný, Babula Milan

JUDr. Florian se narodil právě před sto lety (13.8.1911, o 4 dny dříve než Botvinnik) a integrovaný turnaj vidících a nevidících byl přesně tím, co se k takové oslavě hodí. Mistr Florian byl jednou z nejvýraznějších brněnských osobností, která v mladších letech sbírala vavříny i mezi vidícími.

Ve finále mistrovství Československa hrál 7x, vyhrál 3 polofinálové turnaje, v zápase Brno - Moskva 1946 dokázal remízovat s Vasilijem Smyslovem (v této partii mu výhra unikla jen o vlásek, druhou prohrál), stal se 16x mistrem republiky nevidomých a v roce 1975 stál jen krůček od titulu mistra světa.

Jak to tehdá v německém Bad Berlenburgu přesně bylo a také jak se hrálo v sobotu v Násedlovicích si můžete přečíst v článku Jana Kalendovského v příloze.

Bohužel čas nestojí a tak doufejme, že mimořádně plodnou symbiózu organizačních schopností Zdeňka Horáka v šachu nevidomých a někdejších spoluhráčů mistra Floriana z Lokomotivy Brno (jmenovitě pánů Blatného, Kalendovského a Vachka) časem někdo převezme, a to i na poli dalších handicapovaných šachistů, kteří měli zejména v mistru Blatném, obrovskou oporu po celá desetiletí. 

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 29.05.2011 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009