Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - 7. kolo - Grygov B již samostatně v čele, povstání ponížených odnesl i Duras

V dnešním 7. kole 1. ligy východ se děly věci a především situace v boji o záchranu se velmi zamotala. Přispěl k tomu i brněnský Duras, který podlehl v Orlové, i když sedm statečných mělo k všeobecnému překvapení na dosah zápasovou výhru. Vyhrál totiž Rychnov, Třinec B a právě Orlová, takže rozdíl mezi pátým Zlínem B a desátým Třincem B jsou pouhé tři body. To v tříbodovém systému tolik neznamená a tak závěrečná čtyři kola budou opravdu dramatická. Nahoře si v těžkém souboji poradil Grygov B s Karvinou a stále vede se stoprocentní bilancí. Jejich největší soupeř Slavoj Poruba pouze remizoval se Zlínem B a tak mají Grygovští na Porubu dvoubodový náskok. Vzájemný souboj v 10. kole však toto pořadí může otočit, Ostravané však už nesmějí ztrácet.

Vedoucí Grygov B pojal zápas proti Karviné velmi zodpovědně a nastoupil v základu, tedy zřejmě s tím nejlepším, co má k dispozici. Karviná přijela též s velmi silnou sestavou, ve které ale chyběl lídr týmu IM Pavel Šimáček. V napínavém a vyrovnaném utkání se urodilo 6 (!) remíz a všechno nakonec rozhodly černé figury. Za domácí totiž skórovali IM Richard Biolek st. proti IM Jozefu Michenkovi a IM Radek Sluka proti Jaroslavu Olšarovi. Hanáci tedy překonali na své cestě těžkou překážku a vítězstvím 5 : 3 drží i po 7. kole famózních 100% bodů. Více podrobností o tomto zápase si potom můžete přečíst zde.

Jihlavský Gordic se utkal s velmi namočeným Třincem B a domácí prostředí mělo být pro něj rozhodně výhodou. Oceláři mají letos velké problémy se sestavou a tak měl Gordic dobrou šanci na zpečetění své prvoligové příslušnosti. Navíc nastoupil i lídr týmu GM Petr Hába, a tak i přes absenci Evy Kulované a Petra Bělohlávka byli domácí favoritem. Jak už bylo řečeno, Třinec má letos problémy a v tomto zápase krom dívčího tria Pertlová, Szczepkowska-Horowska, Toma, musel oželet i IM Milana Babulu. Klasické "nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní" se v tomto zápase trochu nečekaně naplnilo. Domácím nestačilo ani vedení 3:0 (!), když poté oceláři pustili už jen remízu na 1. šachovnici, kde neuspěl kapitán ženské reprezentace GM Petr Hába proti Olině Sikorové (coby jedné ze "svých" oveček) a musel se spokojit s remízou. Dokonalý obrat završil na 2. šachovnici Jan Sikora ml. proti Josefu Kratochvílovi, když za stavu 3,5 : 3,5 vyhrál koncovku K+V+S - K+V po 42 tazích a umím si představit, že mrazivý vítr z Vysočiny domácí mrazí ještě teď. Gordic si tak notně zkomplikoval situaci, protože ho nyní čeká nesmírně obtížný los: Grygov B, Karviná, Staré Město a Poruba. V Třinci naopak ožívají, protože los mají ve srovnání s Gordicem o poznání přijatelnější: Staré Město, Poruba, Mittal Ostrava, Orlová. Je ovšem otázkou, zda by po pravděpodobném sestupu třineckého áčka z Extraligy měli ze dvou družstev v 1. lize radost...ŠK Gordic - TŽ Třinec B tedy 3,5 : 4,5

Třetm dnešním zápasem je utkání Staré Město - Litovel B. V utkání dvou vyrovnaných týmů, které jste mohli sledovat online, byli celkem po zásluze úspěšnější hosté poměrem 3 : 5 a definitivně si tak zajistili prvoligovou příslušnost i pro příští sezónu. To ve Starém Městě se ještě budou muset snažit, aby se mnohaletá tradice účinkování v této soutěži nepřerušila.

Nečekaný výsledek se zrodil také v utkání Slavoj Poruba - Zlín B. Slavoji chyběl pouze GM Robert Cvek, kterého ovšem měli spolehlivě zastoupit další domácí "písmenka". A protože Zlínu chyběli IM Peter Michalík a IM Roman Chytilek, byl Slavoj jasným favoritem. Proti zkušené domácí sestavě, která v dosavadních 6 kolech neztratila ani bod, však vyrukoval mladý zlínský tým bez bázně a hany a nakonec si veze z jámy lvové cenný bod. Ostravanům však tato ztráta nemusí až tolik uškodit, protože přes výrazně horší skóre jim při bodových rovnostech s Grygovem B beztak velí povinnost vyhrát, takže i po dnešní remíze mají osud ve svých rukách. Nyní to však chce už jen maličkost: dovyhrávat až do konce, přičemž v 10. kole je na řadě právě Grygov B...Slavoj Poruba - Zlín B tedy 4 : 4.

Mittal Ostrava doufal po porážce v Brně v obrat proti Pandě Rychnov nad Kněžnou. Panda však přivezla do Ostravy v podstatě nejsilnější sestavu a protože Mittalu opět chyběli první dva hráči sestavy IM Sergej Berezjuk a WIM Joanna Worek, stály akcie možná trochu výše na straně Rychnova. V utkání dvou týmů, kterým letos téměř nic nevychází, nakonec výrazně triumfovali hráči hostující Pandy poměrem 2 : 6 a z úplné beznaděje ještě vykřesali jiskřičku naděje. Tu můžou rozhořet v příštím kole doma proti rovněž namočené Slavii Orlová, se kterou by po případném vítězství srovnali krok. V Ostravě se pozvolna začíná naplňovat smutný osud a na pověstný drtivý finiš Mittalu to už příliš nevypadá.

Duras Brno přijel do Orlové pouze v sedmi hráčích, samotnému se mi stále nějak nechce věřit, co že se to letos děje. I přesto všechno v zápase tahali Brněnští překvapivě za delší konec. Domácí sice zvýšili vedení na 2 : 0 v partii Kuboš - Mlýnek, pak ale trochu nečekaně snížil Ondřej Přidal proti Helisovi, když s výrazně horším časem a zřejmě i horší koncovkou najednou sálem zaznělo nečekaně "MAT!" a nešťastný polský legionář tak musel sklonit hlavu. Poté se dostal do vyhrané koncovky dam a jezdců IM Vojta Rojíček proti Pavlu Zabystrzanovi, místo pohodlného navýšení své převahy dobráním pěšce však vrhnul své síly k bílému králi a soupeř obětí jezdce vynutil trochu nečekaně věčný šach, když černý král nenašel úkryt ani na jedné straně. Poté autor těchto řádků nevyužil hazardní hry GM Kislinského, když mohl převahu pěšce navýšit o druhého a i přes určitou soupeřovu kompenzaci by už vítězství bylo jen otázkou času. Nalezení do časové tísně však znamenalo obrat ve vývoji a favorit tak nakonec triumfoval přechodem do věžové koncovky. O moc lépe nepochodil na sedmičce ani Tomáš Mičánek proti Lumíru Mrázkovi, když mu k výhře nepomohla ani figura navíc v koncovce K+V+S+4p - K+V+S+J+3p. Slabá realizace nakonec umožnila uhrát jeho mladému soupeři letošní první remízu. A na konec všeho špatného nevyužil Mirek Jurka proti Karolíně Olšarové velkou poziční převahu v koncovce K+J+3p - K+S+2p, kde mohl jednoduchým manévrem získat druhého pěšce a tím okamžitě i partii. V Orlové se vítězstvím dostali již na osmou pozici právě před Duras, který má horší skóre. O záchranu tak budou zřejmě až do konce bojovat obě družstva a v Durasu se nyní bude muset prostě zapomenout. V utkání, které bylo též možno sledovat online, tedy Slavia Orlová - Duras Brno 5,5 : 2,5.

Závěrem ještě povinné informace, tedy výsledky ze svazové databáze a stránek chess-results a následuje přehled zápasů 8. kola, které je na pořadu 13.2.2011:

Jäkl Karviná - Duras Brno
Panda Rychnov nad Kněžnou - Slavia Orlová
Zlín B - Mittal Ostrava
Tatran Litovel B - Slavoj Poruba
TŽ Třinec B - Staré Město
Grygov B - ŠK Gordic


 

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 30.01.2011 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
03.04.2011 1. liga východ - Duras s vypětím všech sil uhájil 1. ligu, třetím sestupujícím Mittal Ostrava ke stažení
20.03.2011 1. liga východ - 10. kolo - Slavoj Poruba do Extraligy, sestupují Rychnov a Třinec B, vyvázne Duras? ke stažení
27.02.2011 1. liga východ - před rozhodující bitvou vítězí Poruba i Grygov, smutek v Brně, na konci tlačenice ke stažení
13.02.2011 1. liga východ - 8. kolo - Gordic senzačně vyloupil Grygov, Poruba do čela, Duras veze bod z Karviné ke stažení
30.01.2011 1. liga východ - 7. kolo - Grygov B již samostatně v čele, povstání ponížených odnesl i Duras ke stažení
16.01.2011 1. liga východ - 6. kolo - Grygov B s Porubou stále šlapou naplno, Duras poráží Mittal Ostrava ke stažení
12.12.2010 1. liga východ - 5. kolo - Grygov B a Slavoj Poruba stále neotřesitelní, na druhém konci tlačenice ke stažení
28.11.2010 1. liga východ - 4. kolo - Na čele i na chvostu beze změny, Duras remizoval se Starým Městem ke stažení
14.11.2010 1. liga východ - 3. kolo - Grygov B a Poruba stále stoprocentní, Duras konečně zabral ke stažení
24.10.2010 1. liga východ - 2. kolo - V souboji těžkých vah vítězí Poruba, Duras zatím bez bodu ke stažení
10.10.2010 1. liga východ - 1. kolo ke stažení
21.09.2010 1. liga východ 2010/2011 - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009