Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - 3. kolo - Grygov B a Poruba stále stoprocentní, Duras konečně zabral

Třetí dějství měla na pořadu 1. liga východ, po kterém již není týmu bez bodového zisku. Vedoucí postavení si upevnil další vysokou výhrou Grygov B, který tak zdárně kryje záda svému extraligovému áčku. Tentokrát to odnesla rychnovská Panda. Karviná coby jeden z postupových aspirantů, po minulé porážce od Poruby ztratila remízou s Litovlí B a poprvé bodoval brněnský Duras, jenž si odváží důležitou výhru z Jihlavy. V pěkných výkonech pokračuje Zlín B, který zavěsil v Třinci a ostravské derby dopadlo lépe pro Slavoj, který tak udržel společně s Grygovem 100% bilanci. Zápas Staré Město - Slavia Orlová (4 : 4) byl předehrán.

Prvním zápasem je dnes utkání Litovel B - Karviná. Hanáci nastoupili bez Jana Krejčího, který se účastní dnes zahajujícího turnaje v Brně. Nicméně povolali hned dvě ze svých tří polských posil - Kamila Stachowiaka a Lukasze Butkiewicze. Karviná přijela tentokrát v plné sestavě, tedy s IM Pavlem Šimáčkem   i bratry Jurčíkovými, nemohl tedy nastoupit coby čtvrté písmenko IM Jozef Michenka. Favorizovaným hostům však někam odešly černé figury, protože prohráli na šachovnicích 1, 3 a 5. Čest zachraňoval na 7. šachovnici Vojtěch Zwardoň, který společně s Josefem Lysem na osmičce podle očekávání zvítězili. A protože Karviná kromě vítězství Martina Jurčíka nad Kamilem Stachowiakem na dvojce, očekávaně neudeřila ani v partiích, kde byla bílými favoritem, skončil zápas trochu překvapivou remízou 4 : 4. Z té mají asi větší radost na Hané a jak už bylo řečeno výše, tato remíza významně hatí postupové plány Karviné.

A máme tu další zápas, kterým je souboj extraligových rezerv Třince a Zlína. Domácí železáři nastoupili v dosti nekompletní sestavě, když k nemocné Soni Pertlové se přidalo i silné polské dívčí duo Karina Szczepkowska-Horowska, Katarzyna Toma a tak museli vypomoci náhradníci Jakub Macíček, Miroslav Kvíčala a Martin Staszko. To obuvníkům chyběl pouze Vladimír Pala, zato poprvé nastoupil IM Peter Michalík a bylo to znát. Na prvních čtyřech deskách totiž zlínští uhráli plných 3,5 bodu a položili tak základ k celkovému vítezství v poměru 3 : 5. Jak jsem již uvedl minule, na tento mladý mančaft nutno dát velký pozor a klidně se může stát černým koněm této soutěže.

Rychnovská Panda zamířila na Hanou, kde na ni již číhal velmi silný Grygov B. Hosté nastoupili poprvé s IM Jakubem Zeberskim, ovšem absence Petra Čechury, Jaroslava Daneše a Rudolfa Mesiarika je stavěla do role jasného outsidera. Tento fakt se také v zápase naplno projevil a Grygov B zvítězil vysoko 6,5 : 1,5. Více informací o zápase pak možno najít na rychnovských stránkách z pera Jiřího Daniela.

Důležitý zápas odehrál v Jihlavě Duras, pro který bylo vzhledem k nulovému kontu nanejvýš důležité bodovat, aby neztratil kontakt s družstvy před ním. Tomu příliš nenasvědčovala sestava, ve které opět chyběl Bronislav Vymazal a tentokrát i Ondřej Přidal a FM Miroslav Jurka. Naproti tomu domácí Gordic nastoupil trochu nečekaně i s GM Petrem Hábou, který tentokrát vynechal i účast ve druhé německé bundeslize. Z toho důvodu tak byli velmi mírným favoritem, ovšem průběh zápasu byl zcela opačný. Do velkých problémů s časem se postupně dostali Lukáš Karásek s Vladimírem Ševčíkem a Petr Bělohlávek s Ondřejem Nepomuckým, když u prvně jmenovaného došlo ke ztrátě figury za dva pěšce a v druhém případě se pozice společně s časem domácímu hráči stále zhoršovala. Po nenápadné chybě Evy Kulované stál výborně i autor těchto řádků, který postupně dosáhl přivyhrané pozice. Jediný z Brňanů, který neměl partii pod kontrolou byl IM Vojta Rojíček, který v přechodu ze zahájení do střední hry již tahal za kratší konec. Pak se však začalo něco kazit, když chybovat se stále obrovským časovým náskokem začal Laďa Ševčík a já si místo stupňování tlaku v otevřené pozici nešťastně vybral transformaci převahy dvojice střelců do koncovky, což nebyl zrovna šťastný nápad a výsledkem tak byla pouze remíza. Důležitá remíza pro Duras se ovšem odehrála na osmičce v partii Mudra - Žigo, kde zkušený kapitán Gordicu nenašel recept na anglickou a tak se naštěstí pro Brňany neprojevil jeho vytříbený technický styl. Přes zvětšující se převahu Petra Háby na straně domácích a Ondry Nepomuckého na straně Durasu tak bylo jasné, že se rozhodne v časovkách. Tam dílo zkázy dokonal Ševčík, do vyhraných pozic za Duras ovšem kontrovali Petr Skácelík proti Vlastimilu Pízovi a Ondra Nepomucký. O všem se tak prakticky rozhodlo v partii Josef Kratochvíl - Petr Buchníček, kde domácí hráč pěkně zvětšoval převahu, ovšem chyboval v časové tísni soupeře (!) a ztrátou pěšce se z přivyhrané pozice dostal do koncovky dam se stejnopoláky s pěšcem méně. Tam však ještě se solidními šancemi na záchranu pomohl podruhé a to při všech očekávaných výsledcích výše popsaných partií znamenalo definitivní rozhodnutí zápasu. ŠK Gordic - Duras tedy 3,5 : 4,5 a Duras tak ožívá...

Předposledním mačem je dnes předehrávaný zápas Staré Město - Slavia Orlová, který si můžete prohlédnout také z online přenosu, či přečíst komentář ze staroměstských stránek. Z nich vyplývá, že napínavý zápas, ve kterém dlouho tahal za delší konec domácí tým, rozhodla za stavu 4 : 3 partie hostujícího GM Kislinského (2482) proti Petru Bažantovi ml. (2392), kde domácí hráč prohrál koncovku věží a nestejnobarevných střelců s pěšcem méně po více než 130 tazích a Orlová tak vybojovala možná důležitý bod za remízu 4 : 4. Sluší se poznamenat, že za Orlovou naplno bodovaly sestry Olšarovy na 6. a 7. šachovnici a domácí tak možná trochu doplatili na absenci svého lídra IM Pavla Zpěváka.

Posledním zápasem je ostravské derby mezi Slavojem Poruba a Mittalem, odkud mi dlouho chyběl výsledek. Domácí byli favoritem, což ještě umocňovala neúčast hostujících prvních dvou hráčů IM Sergeje Berezjuka a WIM Joanny Worek. Slavoji chyběl prakticky jen FM Josef Mudrák a tak se nakonec zrodil i očekávaný výsledek. Slavoj Poruba porazil Mittal vysoko 6,5 : 1,5 a kráčí tak soutěží společně s Grygovem B bez ztráty kytičky. Mittal to bude mít letos hodně těžké a záchrana v soutěži by myslím byla pěkným úspěchem.

Tradičně nabízím pohled na výsledky soutěže z chess-results či svazové databáze a také program následujícího kola, které se hraje za 14 dní 28. 11. 2010.

Karviná - Mittal Ostrava
Slavia Orlová - Slavoj Poruba
Duras Brno - Staré Město
Panda Rychnov nad Kněžnou - ŠK Gordic
Zlín B - Grygov B
Tatran Litovel B - TŽ Třinec B


Soubor ke stažení: []

přidal Neklan Vyskočil dne 14.11.2010 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
03.04.2011 1. liga východ - Duras s vypětím všech sil uhájil 1. ligu, třetím sestupujícím Mittal Ostrava ke stažení
20.03.2011 1. liga východ - 10. kolo - Slavoj Poruba do Extraligy, sestupují Rychnov a Třinec B, vyvázne Duras? ke stažení
27.02.2011 1. liga východ - před rozhodující bitvou vítězí Poruba i Grygov, smutek v Brně, na konci tlačenice ke stažení
13.02.2011 1. liga východ - 8. kolo - Gordic senzačně vyloupil Grygov, Poruba do čela, Duras veze bod z Karviné ke stažení
30.01.2011 1. liga východ - 7. kolo - Grygov B již samostatně v čele, povstání ponížených odnesl i Duras ke stažení
16.01.2011 1. liga východ - 6. kolo - Grygov B s Porubou stále šlapou naplno, Duras poráží Mittal Ostrava ke stažení
12.12.2010 1. liga východ - 5. kolo - Grygov B a Slavoj Poruba stále neotřesitelní, na druhém konci tlačenice ke stažení
28.11.2010 1. liga východ - 4. kolo - Na čele i na chvostu beze změny, Duras remizoval se Starým Městem ke stažení
14.11.2010 1. liga východ - 3. kolo - Grygov B a Poruba stále stoprocentní, Duras konečně zabral ke stažení
24.10.2010 1. liga východ - 2. kolo - V souboji těžkých vah vítězí Poruba, Duras zatím bez bodu ke stažení
10.10.2010 1. liga východ - 1. kolo ke stažení
21.09.2010 1. liga východ 2010/2011 - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009